SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

laktoza

  • [...] nie nadaje się zbytnio do wykorzystania w suplementacji sportowej. Zawartość procentowa białka w tego typu produkcie waha się w granicach 10-15%, a pozostałą część stanowi laktoza i tłuszcz. Chcąc wykorzystać suszoną serwatkę na potrzeby uzupełnienia białka w diecie, musimy być przygotowani na to, że dostarczy ona nam znacznych ilości cukru, co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5842 Data: 2018-09-04 09:23:49
  • Coraz więcej osób obserwuje u siebie problemy natury gastrycznej. Złe trawienie, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy nawet wymioty, to tylko niektóre objawy chorób i dolegliwości gastroenterologicznych coraz częściej zgłaszanych przez pacjentów, zarówno w gabinecie dietetyka, jak i lekarza. Na szczęście rosnąca świadomość ludzi na temat zdrowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 872 Data: 2022-11-21 11:05:54
  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35274 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12641 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • Białko dla sportowców

    Artykuł
    Suplementy

    [...] a jego rozpuszczalność powinna być wzorowa. Zwrócić należy również uwagę na to, aby były to proteiny oparte na WPC, a nie stanowiły tzw. suszoną serwatkę, która jest odpadem mlecznym przy produkcji serów. Suszona serwatka zazwyczaj posiada jedynie 15 g białka na 100 g produktu, a reszta to laktoza, która dostarczy Wam wielu kłopotów trawiennych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19276 Data: 2018-07-20 14:45:19
  • Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2094 Data: 2018-09-08 10:19:51
  • Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18705 Data: 2018-08-02 08:35:39
  • W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka.  Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2827 Data: 2020-06-13 10:37:48
  • [...] WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie jest to już żaden problem. Z powodzeniem możesz skorzystać z odżywek zawierających białko jaj, białko wołowe oraz całą gamę białek roślinnych. Jeśli Twoim problemem jest tylko cukier mleczny (laktoza), to wybieraj produkty z oznaczeniem „lactose free”. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6793 Data: 2019-12-17 16:45:52
  • Czy mleko i produkty mleczne powodują raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mleko i produkty mleczne (np. jogurty, sery żółte, topione, białe itd.) często wywołują nadmierną odpowiedź ze strony insuliny, dlatego są kontrowersyjne w czasie prób redukcji tkanki tłuszczowej. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może być skorelowane z kancerogenezą. Gdzie leży prawda? Tego nie wiemy. Warto pamiętać, iż przemysł [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2649 Data: 2020-11-05 08:49:33
  • Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.  Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1963 Data: 2022-06-02 10:30:24
  • Młodziwo, colostrum, siara - co to takiego i jak działa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców.  Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 519 Data: 2023-05-29 16:55:10
  • Najpierw masa, później rzeźba i inne mity

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2407 Data: 2023-04-21 06:26:08
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1467 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • Nauka podlega szybkiemu rozwojowi, obecnie wiemy coraz więcej np. o mikrobiocie jelitowej, stanie zapalnym i procesach związanych z rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych. W niektórych dyscyplinach rozwój jest tak szybki, iż zdezaktualizowały się książki wydane kilkanaście lat temu. Podsumowanie  Probiotyki nie zastąpią zdrowej diety. Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3206 Data: 2020-02-22 20:06:50
  • Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10556 Data: 2018-01-08 11:36:17
  • Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19101 Data: 2018-03-02 11:51:13
  • Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10041 Data: 2018-11-08 14:41:55
  • [...] wynikające z problemów z trawieniem, takie jak bóle głowy, osłabienie, biegunka, wzdęcia itp. Nietolerancje pokarmowe dotyczą cukrów zawartych w produktach, takich jak np. laktoza znajdująca się w mleku. Jak rozpoznać uczulenie na składnik pokarmowy? Wyróżniamy dwa rodzaje alergii, alergię natychmiastową (typu I - IgE) oraz alergię utajoną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8926 Data: 2017-07-29 12:32:12
  • 3 powody odstającego, wydętego brzucha 

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Wygląd brzucha uzależniony jest głównie od ilości tkanki tłuszczowej zgromadzonej w naszym ciele. Im więcej mamy na sobie tłuszczu, tym brzuch jest bardziej miękki i wygląda mało estetycznie. Jednak czasem, pomimo niskiego poziomu otłuszczenia, brzuch nadal wygląda słabo i jest odstający.  Rozstęp mięśni prostych brzucha Rozstęp mięśni brzucha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8188 Data: 2020-09-01 18:07:30