[...] (marsze, jazda na rowerze, wchodzenie po schodach itd.) Niebagatelną rolę mogą odegrać również zielona herbata, kofeina (mobilizacja i utlenianie tkanki tłuszczowej), białko serwatkowe (wpływ na metabolizm, wydatkowanie energii). Sprawdź koniecznie: Czy warto stosować białko podczas redukcji? Czy sam trening jest skuteczny dla poprawy [...]
O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]
Zapaleni sportowcy amatorzy zazwyczaj zawsze pamiętają o tym, aby wykonać trening siłowy w tygodniu, zgodnie z własnym planem. Zazwyczaj nie mogą się doczekać pójścia na siłownię, gdy wypada dzień wolny, a następnego dnia już od rana biegają w dobrym humorze. Jednak nie każdy pamięta o tym, aby przed treningiem odpowiednio przygotować organizm, [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
[...] (DOMS) zmniejszyła się nawet o 21,5% u mężczyzn, ale tylko o 4,6% u kobiet. Komentarz Wydaje mi się, że nie chodzi tu o przyspieszenie regeneracji tkanki mięśniowej (to nie białko serwatkowe, ani nie węglowodany), ale raczej o możliwość silnego pobudzenia mięśni i układu nerwowego, co pozwala pracować wydajniej mimo odniesionych wcześniej [...]
Istnieje ogólne przeświadczenie, że przerwa od treningu siłowego, dłuższa niż 3-4 dni, zaczyna dawać negatywne następstwa w postaci spadków siły i masy mięśniowej. Czy strach jest uzasadniony? Czy słusznie kulturyści boją się robić dłuższe przerwy? Naukowcy sportowi z Baylor University postanowili zająć się zagadnieniem, a swoje wnioski opisali w [...]
[...] DELICIOUS PROTEIN BAR o smaku ciasteczkowo-śmietankowym, oblanym białą czekoladą jest użycie kolejnego, nowego źródła białka, jakim jest kazeinian wapnia. To popularnie białko przyjmowane zazwyczaj na noc stanowi idealny element kompleksu protein wykorzystanych w tym wyjątkowym batonie. Ta wolno wchłanialna frakcja protein sprawia, że [...]
Suplementacja węglowodanami zwykle jest wiązana z zyskami w treningu wytrzymałościowym. Dlatego biegacze chętnie stosują żele, odżywki typu carbo, vitargo, vextrago oraz drobne przekąski węglowodanowe (np. batony). To jak to w końcu jest z tymi węglowodanami, kiedy suplementacja nimi ma największy sens Referencje: Menno Henselmans i in. The [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
[...] obszernego bocznego (vastus lateralis) z nogi, która nie była trenowana (w tygodniu 1, 2 i 3) oraz z nogi trenowanej w tygodniu trzecim, aby zbadać odpowiedź na trening i białko serwatkowe. Wyniki synteza białek mięśniowych wzrosła w odpowiedzi na trening i podawanie białka serwatkowego, w porównaniu do syntezy w spoczynku, sok z wiśni nie [...]
Nie ulega wątpliwości, że mięśnie ramion są jedną z tych partii mięśniowych, których trening wykonujemy z przyjemnością. Jednak czasem przyjemny i lekki trening niekoniecznie będzie oznaczał wzrost mięśni, a musi być on równie ciężki, jak trening pozostałych grup mięśniowych. Jeśli należysz do grona osób mających problem z rozbudową swoich [...]
[...] otyłości i powiązanych chorób metabolicznych. Być może, w skład „żelaznego” zestawu odchudzającego, w którym znajduje się obecnie kofeina (guarana), zielona herbata, białko serwatkowe czy l-karnityna wkrótce wejdzie także Witania ospała. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Eugenia Murawska-Ciałowicz Tkanka tłuszczowa – [...]
[...] związki o funkcjach budulcowych i regulacyjnych, takie jak białka, peptydy czy aminokwasy. Znaczące ułatwienie w zaspokajaniu zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, że chce się powiedzieć „SZTOS”. Stanowią one świetne źródła aminokwasów niezbędnych, w tym BCAA [...]
Śmiało można powiedzieć, że czekolada należy do jednych z najpopularniejszych łakoci i króluje jako ulubiony wybór, gdy mamy skusić się na małe co nieco. Stosuje się ją do produkcji batoników, pralin, ciastek, sosów i deserów, jednak najbardziej doceniamy jej klasyczny obraz w formie symetrycznej tabliczki z małymi kosteczkami. Każdy ma tę swoją, [...]
[...] Kwasy n-6 i n-3 występują w zalecanej proporcji (ok. 3:1). Profil aminokwasowy białka konopnego wskazuje, iż jest ono cenne dla sportowców, choć nie ma aż tyle BCAA, co np. białko serwatkowe. Dlatego warto byłoby uzupełniać podaż tych kluczowych aminokwasów sięgając od czasu do czasu po WPC, WPH czy WPI. Referencje: Grzegorz Dąbrowski, Marta [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] mso-fareast-language:EN-US;} Najciekawszy wniosek z cytowanych danych brzmi: duża podaż protein stłumiła apetyt zwierząt. Grupa pozbawiona węglowodanów, a jedząca tylko białko i tłuszcze dostarczała najmniej energii ze wszystkich grup zwierząt. Należy podkreślić, iż szczury mogły jeść, ile tylko chciały. Powyższy eksperyment potwierdza, iż [...]
[...] W niektórych badaniach, np. Ehsan Parvaresh Rizi i wsp., stwierdzono, iż osoby otyłe (~100 cm w pasie) w odpowiedzi na te same posiłki (wysokowęglowodanowe, wysokobiałkowe lub wysokotłuszczowe) wykazywały o wiele wyższą odpowiedź insulinową, w porównaniu do osób o normalnym składzie ciała (~80 cm w pasie). To nie wszystko. Otyli ludzie [...]
[...] aminokwasy w proporcjach potrzebnych człowiekowi. Należą do nich białka mleka, jaja, częściowo białka mięsa (proteiny serwatkowe, jako produkt otrzymywany z serwatki białkowej również są cennym dodatkiem do diety). Białka częściowo niepełnowartościowe wystarczą do życia, ale są niewystarczające do wzrostu i rozwoju. Białka te mogą [...]