Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
Sen odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu i samopoczuciu. Dobrej jakości sen ma wpływ na naszą pamięć, funkcje poznawcze, nastrój i ogólną wydolność organizmu. Istnieje wiele czynników, które wpływają na jakość snu. Jednym z elementów, który może mieć na niego wpływ, jest wybór odpowiedniego napoju podczas wieczornej rutyny. Warto pamiętać, że [...]
[...] raka jelita grubego była dodatnio skorelowana z konsumpcją mięsa i ryb, ujemnie natomiast ze spożyciem oliwy extra virgin. Podobne wnioski pojawiły się w kolejnych badaniach, a antynowotworowe właściwości oliwy okazały się wykraczać poza obszar przewodu pokarmowego, zmniejszając ryzyko rozwoju raka prostaty i trzustki. Linki do [...]
Chyba nie ma osoby, której nie przytrafiłaby się jakaś kontuzja czy poważniejszy wypadek. Czasami jest to czynnik losowy, czasami brak rozsądku czy ego, które sprawiło, że próbowaliśmy wziąć ciężar, na który nie były przygotowane nasze mięśnie, więzadła czy stawy. Jedynie komu musisz coś udowadniać, to Ty sam Często po takich urazach, gdy już [...]
Kolejne badania dowodzą, że codzienna aktywność obniża ryzyko raka, ataku serca, udaru mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie [...]
[...] iż jest najważniejszy. Rozważając wyniki różnych eksperymentów, warto pamiętać, iż nawet najlepszy trening bez diety nie musi przynosić rezultatów. Z kolei w licznych badaniach wykazano, iż sama dieta też nie jest idealnym wyborem (pod względem wpływu na transportery glukozy, kompozycję sylwetki czy system odpornościowy). Naukowcy (Leslie [...]
Niezdrowa żywność ma to do siebie, że najczęściej bywa smaczna dzięki różnym dodatkom, ulepszaczom smaków itp. Jest jednak zgubna dla naszego zdrowia oraz sylwetki, dlatego też naukowcy postanowili poszukać sposobów, by łatwiej móc się oprzeć takim produktom. Co to dla nas oznacza? Świadomość tego, ile mamy na talerzu, wpływa na to, ile zjemy. [...]
[...] ograniczają ruchomość i sprzyjają przykurczom. Podsumowanie Wykorzystanie powtórzeń częściowych może być elementem podnoszącym intensywność wysiłku. Jednak, jak wskazują badania, niekoniecznie technika tego typu może przekładać się na wyniki sportowe. W budowie siły mięśniowej, dynamiki mięśniowej czy samych mięśni lepiej sprawdza się [...]
[...] znacznej otyłości (zwłaszcza) brzusznej stale utrzymującego się zmęczenia wysokiego ciśnienia krwi wysokiego poziomu cholesterolu, zwłaszcza przy niskim poziomie cholesterolu HDL wysokiego poziomu trójglicerydów W przypadku występowania takich symptomów warto skonsultować sprawę z lekarzem, który być może zleci wykonanie właściwego badania krwi.
[...] na rozciąganie statyczne. Rozciąganie statyczne polega na przytrzymaniu jednej pozycji na kilkadziesiąt sekund i rozluźnieniu rozciąganej grupy mięśniowej. Jak wykazują badania, rozciąganie statyczne może obniżać naszą efektywność podczas treningu. Jest to powiązane z możliwością generowania siły napięcia mięśniowego. Jednak nic nie stoi [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
[...] kojarzy się ze wspomaganiem kontroli poziomu cukru we krwi. To właśnie w tym kierunku wykonano najwięcej badań, a o skuteczności jej stosowania niech świadczą wszystkie badania, które sprawdzają siłę poprawy poziomu cukru we krwi z różnymi lekami, wykorzystywanymi w tym samym celu, z których chyba najsłynniejszym jest metformina. Wśród [...]
[...] wzrostem CRP. CRP jest białkiem ostrej fazy, a jego stężenia dobrze korelują z nasileniem stanu zapalnego i mogą pozwalać przewidywać powikłania pooperacyjne. Komentarz do badania Ogólne wyniki cytowanego eksperymentu pokazują, że pooperacyjna obwodowa insulinooporność została zmniejszona dzięki podawaniu napoju zawierającego węglowodany i [...]
[...] się ze snu. Wydaje się, iż melatonina może sprawdzać się w wielu przypadkach i stanowi alternatywę do podawania innych, niekoniecznie bezpiecznych środków. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Eduardo Ferracioli-Oda i in. Meta-Analysis: Melatonin for the Treatment of Primary Sleep Disorders [...]
Spora część kobiet po 50. roku życia zaczyna mieć kłopoty z układem kostnym. Co więcej, problem ten dotyczy kobiet, niezależnie od tego, czy są one aktywne fizycznie, czy też nie. Należałoby w tym momencie postawić pytanie, dlaczego tak się dzieje? Niejednokrotnie już na łamach SFD poruszałem kwestie treningu siłowego i jego doskonałego wpływu [...]
Zaparcia to problem, który dotyka bardzo dużą część populacji nawet do 30%. Najczęściej polega on na oddawaniu stolca mniej niż 3 razy w tygodniu. Oznacza to w praktyce, że treść jelitowa pozostaje w obrębie przewodu pokarmowego (szczególnie w obrębie jelita grubego) zbyt długi okres czasu. Zatwardzenia dotykają częściej kobiet, niż mężczyzn i [...]
[...] mięśni była podobna w obu rodzajach treningu, zarówno podczas 2. jak i 35. sesji treningowej, dla mięśnia prostego uda i mięśnia obszernego bocznego. Podsumowanie badania Protokoły MF i NMF przeprowadzone z tą samą całkowitą liczbą powtórzeń przyniosły podobne efekty tj. wzrost mięśni i aktywację nerwowo-mięśniową. Niemniej jednak [...]
[...] HDL, LDL), stężenie trójglicerydów. Wbrew obiegowym, całkowicie błędnym opiniom nie należy nazywać transportera HDL „dobrym”, a LDL „złym” cholesterolem. W rzeczywistości w badaniach naukowych oba rodzaje frakcji cholesterolu wiązały się z ryzykiem zdrowotnym. Jeśli „dobrego” HDL było za dużo, to również nie sprzyjał on długowieczności. Podobnie [...]
[...] wody ustępuje po kilku dniach od odstawienia kreatyny. Referencje: Sam R. Moore i in. A Randomized Controlled Trial of Changes in Fluid Distribution across Menstrual Phases with Creatine Supplementation https://www.mdpi.com/2072-6643/15/2/429 Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie”
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]