W poprzednim artykule zajęliśmy się konstrukcją stacka przedtreningowego. Tym razem przedstawiamy naszą propozycję na połączenie substancji, które mają na celu wesprzeć organizm w okresie powysiłkowym. Post workout, czyli stack potreningowy to kompozycja substancji aktywnych, które są wymagane dla naszego organizmu w okresie powysiłkowym. Oznacza [...]
Wykorzystanie aminokwasów BCAA w diecie sportowca niesie za sobą wiele korzyści, które wynikają z faktu, że aminokwasy o budowie rozgałęzionej metabolizowane są w komórkach mięśniowych, a nie wątrobie. Dla nas sportowców oznacza to, że poprzez dodatkową podaż aminokwasów tego typu, możemy wpływać na pozytywne zmiany w naszym ciele, które [...]
Sporo osób z powodu nieumiejętnie zbilansowanej diety lub też problemów zdrowotnych cierpi na dokuczliwe zaparcia, które uniemożliwiają komfortowe wypróżnianie się. Jeśli spotkał cię ten problem, warto w pierwszej kolejności zrewidować dietę i wprowadzić do niej produkty spożywcze, dzięki którym być może ułatwisz sobie codzienne wypróżnianie. [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
Zazwyczaj trening siłowy wykorzystuje tzw. progresję prostą, która opiera się na tym, aby w każdej serii treningowej dokładać obciążenia. Nasze mięśnie, aby rosły potrzebują ciągłej stymulacji, co jest dla nich pretekstem, aby móc dobudowywać nowe struktury białkowe. Jednak pamiętać musimy, że mięśnie potrzebują wyzwań i ciągłego zaskakiwania. [...]
[...] głodu. Na chwilę obecną naukowcy twierdzą, iż osoby regularnie nadużywające kofeiny nie odczują jej działania w zakresie zwiększania metabolizmu spoczynkowego. Jednak badania przynoszą sprzeczne rezultaty. W niektórych kofeina wywoływała efekty nawet u osób, które regularnie, w umiarkowany sposób korzystały np. z kawy. W lutym 2018 r. roku [...]
[...] od treningów, głowa potrafi nam płatać różne figle i nawet wydawać się nam będzie, że nasze ciało się zmienia, a nasz wygląd mocno się pogarsza. Dlatego mając na uwadze powyższe badania, powinno nam przyjść nieco łatwiej odpoczywać i nie stresować się tym, że będziemy mieć spadki. Źródło: J Strength Cond Res. 2017 kwietnia; 31 (4): 869-81.
[...] pojawiać wiele doniesień o tym, że preparaty z rodziny SARM nie są wcale mniej toksyczne dla wątroby niż metanabol, fluoksymesteron czy anapolon. No i wisienką na torcie są badania, które pokazują, że w środku opakowania preparatów z tej grupy wcale nie znajduje się to, co jest deklarowane przez producenta. Historia lubi się powtarzać... Tak, na [...]
[...] serwatka. Wbrew błędnym opiniom powielanym w sieci większość roślin (kiełków, owoców, warzyw) nie zawiera istotnych klinicznie i dietetycznie ilości witaminy B12. Najnowsze badania sugerują, iż istnieją roślinne źródła witaminy B12 (wytwarzanej przez bakterie i archeony). Jednak witamina B12 występuje tam w ilościach bez znaczenia praktycznego. [...]
[...] produkcji GH w ciągu np. 12 h, ale znów operujemy tak znikomymi stężeniami hormonu wzrostu i IGF-1, że prawdopodobnie nie ma to żadnego praktycznego znaczenia. Referencje, badania, literatura: Sarah E. Deemer i in. Pilot study: an acute bout of high intensity interval exercise increases 12.5 h GH secretion [...]
[...] zaburzeniami psychicznymi, takimi jak schizofrenia. Podobne obserwacje mały miejsce w Chinach (1958 – 1961) oraz Nigerii (1968 – 1970). Potwierdzają to również ostatnie badania dotyczące wpływu tego, co robili nasi pradziadkowie, na to, jak „zachowują się” nasze geny. W badaniach tych zaobserwowano zwiększoną aktywację genów pośrednio [...]
[...] mogą przynieść mu pewne korzyści zdrowotne. Jako że sportowcy często zmagają się z zaburzeniami gastrycznymi, wyjątkowo wysoką popularność w ostatnich latach zyskały badania nad zależnościami pomiędzy stanem jelit a kondycją fizyczną człowieka. Probiotyki – ostateczne ustalenia ISSN Główne zalecenia: Wsparcie kondycji przewodu [...]
[...] wynika, że berberyna może mieć wpływ na przynajmniej dwie kluczowe dla raka endometrium kwestie: nadmiarową masę ciała (nadwagę lub otyłość) i stężenie insuliny. Najnowsze badania wskazują, że na tym jej działanie się nie kończy. Może bezpośrednio wpływać na podziały komórek nowotworowych, hamując ich proliferację i przerzuty. Są to wstępne [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
Spacerowanie jest jedną z naturalnych, dostępnych dla każdego form ruchu. Niestety, w XXI wieku wyraźnie wyszło z mody. Przyczyniło się do tego spopularyzowanie pojazdów silnikowych, elektrycznych hulajnóg, deskorolek i rowerów. Podsumowując Zalecane jest spacerowanie minimum 15 minut dziennie, a jeśli to możliwe, należy spacerować co najmniej 30 [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]