Szacuny
11145
Napisanych postów
51525
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Od dłuższego czasu trzymam następujące makro: 2300 kcal (B: 200g, W: 240g, T: 60g). Jednak chyba te makroskładniki nie są odpowiednie, gdyż nie notuję spektakularnych efektów. Zauważyłem, że zwiększenie podaży węglowodanów jest u mnie jednoznaczne ze zwiększeniem wagi i obwodów i teraz moje pytanie: Co dalej? (jestem na rekompozycji) Może zmniejszyć kaloryczność całkowitą diety i dodać węglowodanów żeby poprawić ich przyswajalność? (Jestem świadom, że węglowodany mają inną strawność niż białka i dlatego boję się dodawać samych węgli, żeby się nie zalać)
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
33 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294221
Streetz Killer
nietypowe pytanie, czy kazdy olej rzepakowy w 100 g zawiera ok 10 g omega 3 , czy tylko tam gdzie jest informacja na etykiecie?
nie, bo są różne olej rzepakowe, rafinowane, nierafinowane, tłoczone na zimno, na gorąco itp
Daxll
Od dłuższego czasu trzymam następujące makro: 2300 kcal (B: 200g, W: 240g, T: 60g).
Jednak chyba te makroskładniki nie są odpowiednie, gdyż nie notuję spektakularnych efektów.
Zauważyłem, że zwiększenie podaży węglowodanów jest u mnie jednoznaczne ze zwiększeniem wagi i obwodów i teraz moje pytanie: Co dalej? (jestem na rekompozycji)
Może zmniejszyć kaloryczność całkowitą diety i dodać węglowodanów żeby poprawić ich przyswajalność? (Jestem świadom, że węglowodany mają inną strawność niż białka i dlatego boję się dodawać samych węgli, żeby się nie zalać)
wstaw osobny temat wraz z zrzutem diety z potreningu
Szacuny
0
Napisanych postów
9
Wiek
39 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
259
Schwarnold
Panowie, są jakieś korzyści robienia dni no carb (mniej niż 30g węgla) w dni nie treningowe na masie ? Może poprawa wrażliwości insulinowej lub mniejsze otłuszczanie ? W ogóle warto, czy lepiej trzymać kaloryczność taką samą w każdy dzień ? Węgla byłoby tyle co z warzyw nie strączkowych, zaś tłuszczu tyle co z mięsa/jaj.
Wedle wielu badań tak, szczególnie jeśli już jesteś wytrenowany to żonglowanie podażą węgli ma dużo sensu. Wyglądało by to jak kolejna mutacja ADF (Alternate Day Fasting) gdzie w dni nie treningowe robisz deficyt a w dni treningowe nadmiar kaloryczny.
Pamiętam badania gdzie 3 dni przejadania się (+600 kcal) nie powodowały wzrostu ilość tkanki tłuszczowej. Oraz badania gdzie dni na dużym głodzie powodowały ubytek tkanki tłuszczowej który, był trwały. Mówiąc ogólnie to zmienianie podaży węgli i kalorii to bardzo dobra strategia.
Szacuny
2
Napisanych postów
17
Wiek
1 rok
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
689
Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć, czy w momencie gdy planujecie i rozpisujecie zapotrzebowanie kaloryczne w danym momencie, robicie to dla całkowitej czy dla beztłuszczowej masie ciała? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam! ;)
"Wiele drobnych zmian może w długim okresie uczynić wielką różnicę"