ryż naturalny = ryż brązowy
Wskaxnikiem IG zbytnio bym się nie przejmował. To nie jest tak, ze nie ma onz żadnego znaczenia, ale jego wartosć jest przeceniana. Bardziej miarodajny byłby już ŁG, choć i on ma pewne ograniczenia. Przykładowo, warto wiedzieć, że ryż goracy może mieć inny IG niż ryż zimny, podobnie jak ryż jedzony z mięsem może mieć inny IG niż ryż jedzony bez mięsa. Mało tego ryż jedzony rano także może mieć inny IG niż ryż jedzony wieczorem, a już skrajnie inny IG może mieć ryżjedzony
przed treningiem od tego, który jest jedzony po wysiłku. Gdyby robić pomiar dla wartyosci IG u osób trenujących i nietrenujących, również wartości byłyby inne...
Oczywisćie IG miał być z załozenia wartością charakterystyczną dla produktu (stąd moje spekulacje wydawać się mogą dziwne), a nie labilną wartością uzależnioną od indywidualnej reakcji organizmu, niemniej jednak w świetle dostepnych informacji trudno uznać że spełnia w istocie taką właśnie rolę. Nie ma tak naprawdę bowiem jednej wartosci IG dla jednego produktu...
Co do Twoich wątopliwosci - spotkałem się ze stwierdzeniem, iż ryż basmati ma niższy IG od innych odmian ryżu ze wzgledu na inną budowę skrobi (wiecej amylozy, a mniej amylopektyny). Nie weryfikowałem jednak tej informacji i wydaje mi się ona watpliwa. Teoretycznie niższy IG winien mieć ten ryż, który jest mniej skłonny do kleikowania / mniej się "rozgotowywuje"
)
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2014-06-07 20:01:29