SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 15

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 179689

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 75
Fryto - chciałbym, ale nie mogę się zgodzić. Oczywiście nie można ufać analizatorowi w 100%, ale kiedy oględziny w lustrze idą w parze z obliczeniami, ciężko się kłócić.
Na innym koncie zaczynałem kiedyś redukcję przy 20% bf - usłyszałem, że na tym poziomie nie będą rosły mięśnie. Forumowicze zobaczyli moje zdjęcie i stwierdzili, że redukcja nie ma najmniejszego sensu, bo nie mam muskulatury. Gdybyś był w mojej skórze, musiałbyś coś wybrać, czemu nie sprzyjają sprzeczne informacje. Była zima, uznałem, że łatwiej będzie tyć. A skoro widzę, iż mięśnie rosną, to niech rosną, aż przestaną. Wtedy wezmę się za redukcję.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2619 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 36108
Jeśli faktycznie masz 20% bf i nie ćwiczyłeś wcześniej, to przy lekkim ujemnym bilansie, odpowiedniej diecie i treningu będziesz tracił tkankę tłuszczową jednocześnie zyskując niewielką ilość mięśni = sylwetka będzie się poprawiać znacząco. Siła również będzie szła w górę. Jeśli wrzucisz nadwyżkę kcal ponad swoje zapotrzebowanie, jak masz teraz zamiar zrobić, to mięśnie będziesz budował niewiele bardziej efektywnie, niż przy ujemnym bilansie, natomiast tkanka tłuszczowa będzie przyrastała w szybkim tempie. A to wszystko za sprawą niskiej wrażliwości na insulinę spowodowaną wysokim % bf.
Oczywiście zrobisz jak zechcesz. Inna sprawa, że analizator może pokazywać 20%, a w rzeczywistości możesz mieć 15% i za mało o Tobie wiem, żeby można było powiedzieć coś więcej.

Idę spać, miłej nocy i dobranoc

Hard work & dedication

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 75
No to jest przykład sytuacji, w której teoria kłóci się ze zdrowym rozsądkiem. Byłem na redukcji i mięśnie nie rosły, przy czym tłuszcz spadał bardzo słabiutko, sylwetka nie poprawiała się znacząco. Tymczasem od ponad miesiąca nareszcie coś się dzieje, mam mierzalne efekty.
Może prawda leży po środku i masz rację z tymi 15%, no nic. W każdym razie jestem pewien, że w mojej sytuacji robiłbyś dalej masę, bo to po prostu działa.

Najważniejsze czego chciałem się dowiedzieć dotyczyło tłuszczu. Dzięki za radę. Jutro więcej kalorii zapełnię z tegoż, odejmując węgli.

Dzięki, również życzę miłej nocy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 388 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 24598
Witam, chcę z masy przejść na redukcję. Od razu obciąć te 300-400kcl czy np z tydzień pojechać na zerowym ?

Endomorfik :(

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
co tydzien około 100-200 kalorii odejmuj aż dojdziesz do zera a potem ucinaj w miarę postępów

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 206 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4285
Jak to jest. Według tabeli "kurczak pierś" zawiera 111 kcal i 21g białka, a "gotowana pierś z kurczaka" 150 kcal i 33g białka?
A ja pierś zazwyczaj jem w podstaci duszonej z warzywami bądź smażonej na oliwie. Jak w takim razie liczyć? jem jakieś 400g dziennie więc to spora różnica.

Drugie pytanie. Jadam na śniadanie jajecznicę z niewielkiej ilości masła. Tabela jako wartości jajecznicy podaje 256kcal i 16,5g białka na 100g, natomiast jaja kurze całe 140kcal i 13g białka (na 100g). Jak liczyć?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
licz zawsze przed obróbką, pierś świeża ważąca 100g ma 20g białka, jak ją usmażysz to woda z niej zejdzie i juz będzie ważyła 70g ale nadal będzie mieć 20g, więc w tabelach na 100g smażonej musi być więcej białka. Jaja tak samo surowe licz.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 130 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1216
mam pytanie czy kurczak traci na wartosci np pokroje 100g piersi w kostke i srut o frytkownicy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Raczej zalecałbym piec, gotować, smażyć, ale nie w głębokim tłuszczu, szczególnie używanym kilka razy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1164 Wiek 25 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9517
Czy zwiekszona ilosc weglowodanów w diecie,może przyczynić się do słabszego wyglądu mięśni (mniej wyraźne)?Bo odkąd wprowadziłem wiecej węgli,a mniej tłuszczy to zauważyłem jakby spadek na klatce piersiowej.Kcal takie same jak przed zmianą.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Dieta low carb, kilka pytań i ćwiczenia

Następny temat

masa, czas na zmiany! dosyć suchego cyca!

WHEY premium