SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276413

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1990 Napisanych postów 5138 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 72466
hej lejdis
gdzieś tu na początku tego wątku czytałam o moczeniu strączków i płatków owsianych w celu pozbycia się kwasu fitynowego...

rozumię, że płatki owsiane zalewam wodą z kranu, ale zastanawiam się na jak długo?
wodę z moczenia oczywiście wylać?

i jak się robi omlet z płatków, to czytałam, że można zalać je na noc wrzątkiem tak, żeby rano były gotowe... ale czy trzeba je również wcześniej namoczyć???

xxx

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
na noc (tak pi razy drzwi 12godzin) ale można i dłużej. Możesz też kiełkować strączki ale to już dłuższa zabawa. Wodę wylewasz przepłukujesz i gotujesz w świeżej. Oczywiści jak nie przepłuczesz i ugotujesz w tej z moczenia nie umrzesz

Jak zalewasz płatki wrzątkiem na noc to po co moczyć? To przecież to samo tylko temperatura wody inna

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1990 Napisanych postów 5138 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 72466
... a co do omletu to jak zaleje płatki na noc wrzątkiem, rano przepłuczę to wtedy mogę je dodać do jajek (bez gotowania) i usmażyć, tak?

dzięki, wiem, że to może głupie pytanie, ale ja z płatkami mam do czynienia dopiero od września
wcześniej jadłam czasami otręby owsiane, ale po lekturze biblii sfd wywaliłam cały zapas

xxx

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
aaa zapomniałam do moczenia strąków dodaj octu jabłkowgo/cytryny/kwaśnej kombuchy Płatków już nie przepłukujesz bo się przecież rozpadną odlewasz jedynie te resztki wody, której płatki nie wchłonęły lub odciskasz z wody.
I bez gotowania dodajesz i robisz co tylko wyobraźnia podsunie.

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1990 Napisanych postów 5138 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 72466
Arphiel, bardzo dziękuję za pełną odpowiedź

aż się boję pomyśleć, ile jeszcze ważnych rzeczy nie wiem...

xxx

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
Dziewczyny potrzebuję pomocy, jak policzyć kawał mięcha z kaczki ze skórą, z której będę robiła rosół...skórę później wyrzucę...rosół i mięcho zjem.
Mam liczyć wg tego, chociaż skóra out..no chyba, że cała się wytapia do rosołu (nie śmiać się, ale pierwszy raz w życiu robię rosół, więc nie wiem, co się podzieje z tą skórą):
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Kaczka-tuszka.html
czy może wg tego
http://www.ilewazy.pl/noga-kaczki-pekin-bez-skory 
czy może wg tego
http://mamzdrowie.pl/kalorie/kaczka-gotowana-lub-pieczona-bez-skory (mam podejrzenie, że jednak ta skóra się nie wytopi i ją po prostu wyrzucę)

Zmieniony przez - Agnese w dniu 2013-09-29 12:14:29

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1458 Wiek 45 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 15567
ja bym skórę doliczyła, dużo z niej tłuszczu zejdzie do rosołu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
Dzięki To policzę, jako kaczka-tuszka.

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 7385 Wiek 38 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 27960
Robiłam zakwasik, delikatnie pachniał drożdżami, na nim zrobiłam chleb, który nie wyrósł ale jest smaczny (co sobie powtarzam). Teraz po dokarmianiu zakwasu zaczął on śmierdzieć czymś kwaśnym i zepsutym (ale wygląda dobrze, żadnego futerka ). Czy to znaczy, że się zepsuł czy, że dopiero teraz to jest prawidłowy zakwas?

There's been a mistake.
You've accidentally given me the food that my food eats.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1693 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 32707
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium