SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 277224

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 649 Wiek 65 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 67122
Kokosiku miły, nie ma problemu, dam znać, jak mnie powiadomią o przyjeździe.
Czarny kocie, nie wiem, zapytam ?

Pozdrawiam Darek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
http://www.produkty-tradycyjne.pl/kalendarz

Fajna strona, na której można zobaczyć w jakim miesiącu jakie mamy sezonowe warzywka, owoce
Podobno sezonowe najlepsze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
PYTANIE DO TYCH CO ZNAJĄ SIĘ NA PIECZENIU CHLEBA:
Czy jak do pieczenia chleba użyję dwóch różnych mąk to koniecznie muszę mieć dwa różne zakwasy, czy wystarczy jeden z jednej z tych mąk?
Mam zakwas gryczany i do tej pory piekłam chleb z mąki gryczanej...ostatnio trochę dodałam trochę mąki z amarantusa i wyszedł. A dzisiaj pojechałam zakupić mąkę gryczaną i się okazało, że było tylko ostatnie opakowanie Zakupiłam to opakowanie + 2 opakowania mąki jaglanej. Zakwas na mące gryczanej lada dzień będzie gotowy i się zastanawiam, czy jak po prostu zamiast części mąki gryczanej dam tej jaglanej to wyjdzie, czy muszę jeszcze teraz dorobić zakwas na mące jaglanej i dopiero mieszać te dwie mąki razem. W internecie nieraz trafiałam na przepisy z dwoma zakwasami, ale nie doczytałam się, czy to na pewno konieczne.
Dodam, że piekę chlebek bezglutenowy, ale zasady pieczenia i tworzenia są w sumie takie same jak przy normalnym na zakwasie.

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 427 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11992
starczy jeden zawkas

I compete to win

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 518 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6391
Agnese proszę o przepis na chleb gryczany. Jak ten smak za mną chodzi. Mi zawsze wychodził niski i bardzo zbity. Może za krótko wyrastał..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
Dzięki Super, że wystarczy jeden.
Przepis już wrzuciłam tutaj jakiś czas temu: https://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni,_czyli_nasze_babskie_przepisy_;_-t696301-s28.html


Szkoda, że nie mogę wprowadzać modyfikacji, bo by się przydały. Może ktoś z szefowych zmodyfikuje w przepisie:
1) Nie zostawiać do wyrośnięcia w piekarniku. W piekarniku tylko piec. Dowiedziałam się od siostry, która piecze chleb żytni na zakwasie, że przez to wychodzi kwaśny. Lepiej zostawić na dłużej...tyle ile chlebkowi trzeba w ciepłym miejscu w domu...oczywiście przykryć i czekać cierpliwie.
2) Najlepiej, żeby ciasto było naprawdę lejące się/ rzadkie. Wtedy podobno lepiej wyrasta. To rady mojej mamy i się sprawdzają.

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 518 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6391
Ja właśnie ogrzewałam w piekarniku. Żytni wychodził mi z formy a ten ledwo ledwo ruszył wiec upiekłam jaki był. Dzięki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
Macie tu może w przepisach marynatę do śledzi...najlepiej bez octu? Kupiłam dzisiaj takie malutkie i nie wiem, co z nimi zrobić. Część chyba tradycyjnie usmażę na masełku, a resztę chciałabym sobie zamarynować jakoś....zdaje się, że później już nie trzeba ich poddawać obróbce cieplnej. Znalazłam w necie marynatę z rodzynkami, ale u mnie w domu twierdzą, że tak na słodko to nie będzie dobre. Może macie tu gdzieś jakiś fajny przepis?

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
laski, jeśli mogę wam zasugerować pewien eksperyment: upieczcie czosnek (najlepiej wcześniej przez noc potrzymać go w wodzie z solą i ziołami) i rozsmarujcie na kanapce jak masło- orgazm murowany!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10396
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium