Szacuny
0
Napisanych postów
92
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
996
prosiłbym o podanie wskazówek jak dbać o poprawne proporcje dostarczanych tłuszczów na diecie redukcyjnej (-200kcal dziennie, gdzie 50% idzie z węgli i 50% z tłuszczów), gdzie dzienne zużycie kcal wynosi ~3000 (w dnt 2200).
źródła tłuszczów jakie uwzględniam w moim żywieniu:
- makrela wędzona, łosoś wędzony (100g dziennie)
- orzechy laskowe, włoskie (15g dziennie)
- masło extra z pobliskiej mleczarni (15g dziennie)
- oliwa z oliwek extra vergine (20g dziennie)
- olej lniany nierafinowany (20g dziennie)
wartości w nawiasie bardzo przykładowe : ) podejrzewam, że za mało tłuszczów nasyconych
Zmieniony przez - Spalaczi w dniu 2012-12-29 14:47:01
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6281
Napisanych postów
76094
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755151
Spalaczi
prosiłbym o podanie wskazówek jak dbać o poprawne proporcje dostarczanych tłuszczów na diecie redukcyjnej (-200kcal dziennie, gdzie 50% idzie z węgli i 50% z tłuszczów), gdzie dzienne zużycie kcal wynosi ~3000 (w dnt 2200).
źródła tłuszczów jakie uwzględniam w moim żywieniu:
- makrela wędzona, łosoś wędzony (100g dziennie)
- orzechy laskowe, włoskie (15g dziennie)
- masło extra z pobliskiej mleczarni (15g dziennie)
- oliwa z oliwek extra vergine (20g dziennie)
- olej lniany nierafinowany (20g dziennie)
wartości w nawiasie bardzo przykładowe : ) podejrzewam, że za mało tłuszczów nasyconych
Zmieniony przez - Spalaczi w dniu 2012-12-29 14:47:01
Zrodla dostarczanych przez Ciebie tluszczy z pozywienia sa jak najbardziej ok. Pamietaj tez o tluszczach z mies, nabialow, wiorkach kokosowych, migdalach, tluszczach z produktow zbozowych.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6281
Napisanych postów
76094
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755151
MrNowy
Kapusta kiszona z pobliskiego sklepu jest ok? Jest nakładana przez kogoś więc składu nie mam nawet jak zobaczyć.. W takim czymś w ogóle mogą być niezbyt pożądane dla nas substancje?
Wszystkie warzywa sa zalecane w zdrowej diecie. Negatywne wlasciwosci kapusty to ew. wzdecia/gazy, wiec nie jedz przed treningiem lub dodawaj kminek.
Szacuny
0
Napisanych postów
92
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
996
makrela wędzona 2 razy w tygodniu, łosoś miał być świeży* 2 razy w tygodniu, myślę że również w porządku
inne pytanie - jak radzić sobie z problemami trawiennymi które występują po zjedzeniu kaszy jęczmiennej, gryczanej? gotuję zgodnie z instrukcją i zawsze mam wzdęty brzuch oraz męczące gazy nawet ponad 5h... po zjedzeniu zaledwie 100g - może gotować dłużej o 5-10min by całkowicie zmiękła? w przypadku makaronu razowego/pełnoziarnistego/durum/orkiszowego lub ryżu basmati/naturalnego problem nie występuje nawet w ilościach 200-300g na raz!
Szacuny
11
Napisanych postów
1359
Wiek
27 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
21882
Tak wiem domer o tym ale co z dodatki konserwującymi/ wzmacniaczami smaków? na takie można się napotkać przecież. To jest prosto z beczki więc raczej nie ma żadnych takich dodatków ale na kapustę pakowaną np w: folie można się natknąć w składzie na takie dodatki więc po prostu wolałem zapytać.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6281
Napisanych postów
76094
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755151
MrNowy
Tak wiem domer o tym ale co z dodatki konserwującymi/ wzmacniaczami smaków? na takie można się napotkać przecież. To jest prosto z beczki więc raczej nie ma żadnych takich dodatków ale na kapustę pakowaną np w: folie można się natknąć w składzie na takie dodatki więc po prostu wolałem zapytać.
Glownym zwiazkiem konserwujacym w kapuscie jest sol. Jezeli jzu sa jakies dodatki to nie ma tego zbyt wiele.