SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276403

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ajć, zainspirowałaś mnie Idę pogrzebać w zamrażarce, może znajdę coś do wysuszenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1189 Wiek 50 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13096
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Martucca podzielisz się przepisem na pianki ptasiomleczkowe (nie piszę PT, żeby nam Wedel prawnika nie nasłał http://www.tvn24.pl/0,1734684,0,1,spor-o-ptasie-mleczko-wedel-naslal-prawnika--teraz-przeprosil,wiadomosc.html  ).
Sprawdziłam przepisy z działu Kuchnia, ale tam bardziej wychodzi sernik na zimno, a Ty chyba robisz odżywka + żelatyna?
Jak dokładnie i jakie proporcje?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ha, gdyby to ja wiedziała jakie proporcje Ja przepisów nie uznaję i wszystko robię empirycznie To było (duże chyba) 9-10 ubitych na sztywno białek, do tego wmieszana 1 miarka Syntha-6 i żelatyna rozpuszczona w wodzie, bodajże 6 płatków. Ile tej żelatyny jest na łyżeczki, to nie mam pojęcia, bo takowej w Dunii nie ma

LadyM chyba robiła kiedyś ten deserk ptasiomleczkopodobny, więc może ma gdzieś spisane proporcje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
Jak nie wyjdzie to będzie gęsty budyń- też dobry.
tylko mi kurcze zawsze opadało po dodaniu białka i nie było puszyste , może nie jestem zbyt delikatna.
Aha i ja robiłam z agarem (wersja vege ) I też na oko, bo zgapiłam od Marty

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 3023 Wiek 111 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 89758
Brzmi fajnie, ale ja mam sypką. Krewetko, może zważ te płatki i podaj w gramach ile dodałaś.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Bo to mieszanie z odżywką to ma być jak pilates, a nie jak crossfit

Wklejcie potem przepis do przepisowni, może inne dziewoje skorzystają
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 536 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 17819
Kiedyś w którymś dzienniku znalazłam taki przepis, ale bez ilości:
"A ptasie mleczko tak robię:
1. Żelatynę namoczyć w wodzie (ok. 30 min), potem lekko podgrzać, żeby się rozpuściła, podstudzić
2. Białka (ogrzene do temp. pokojowej) ubić naprawdę sztywno
3. Dodać whey'a i delikatnie wymieszać łyżką, żeby nie zniszczyć pulchności piany
4. Na koniec powoli wlewać żelatynę ciągle mieszając (delikatnie!)
5. Do lodówki aż stężeje iiii... Mniaaaam, można zajadać"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 72 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6376
Chleb gryczany

1/2 kg kaszy gryczanej
25 dag ryżu
7 łyżek oleju z pestek winogron
łyżeczka soli
5 dag drożdży
2 szklanki ciepłej wody

Rozpuszczamy drożdże w 1 szklance wody i odstawiamy na 1h. W tym czasie mielimy 1/2 kg kaszy oraz 25 dag ryżu na mąkę. Przesiewamy przez sito do miski, a następnie to tak powstałej mąki dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki (tj. drugą szkl. wody, łyżkę soli, olej z p. winogron). Całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Przykrywamy miskę i pozostawiamy na 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na 1h. Potem pieczemy ciasto przez ok 50 min. w 180*.

Całość ma około: 2203,8 kcal / B -65,3 / T - 49 / W - 337

Polecam, gdyby ktoś miał ochotę na coś innego.

Tylko tego mi trzeba - zieleni, lasu, wody, GÓR

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium