SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276937

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 370 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2427
CZY podejmował się ktoś zrobienia pseudo-beszamelu? W pierwotnym założeniu chciałam dać po prostu zmielone płatki owsiane, ale później przypomniałam sobie, że odstawiłam mleko. Masła w lodówce zabrakło, więc mam dni bez smażenia, na korzyść grilla. I dupa z mojego beszamelu wyszła.

Ogólnie chciałabym Was Lasies zapytać o przepisy na wszelkie sosy.

Żeby do czegoś dojść, trzeba zapier**lać.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 816 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 25473
Ja np do szpinaku dodaję masło właśnie, gałkę muszkatołową i wbijam jajka smaczne i a'la beszamel smakuje dzięki tej gałce.

pyszny sos do mięsa mielonego powstaje jak wmieszasz łyżkę serka mascarpone do podsmażonego mięsa z tandoori masala.

sos do białej ryby to łyżka śmietany, pieprz cytrynowy, czosnek i kapary.

sos warzywny - gotujesz włoszczyznę z 2 sliwkami suszonymi, doprawiasz solą i pieprzem, miksujesz - pyyycha.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 82 Wiek 12 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1230
1. Dobrą bazą do sosu jest pieczony czosnek (jeśli lubisz).
Przycinasz szczyt główki. Zawijasz w folię aluminiową. Pieczesz.
Po 15-20 minutach (w zależności od piekarnika i temp.) wyciskasz go prosto z główki. Dodajesz nieco cytryny i oliwy i jest super.

2. Sos z orzechów arachidowych + passata, czyli pulpa pomidorowa (najlepiej włoska). Dusisz cebulę i czosnek, dodajesz poszatkowane lub z mielone grubo orzechy arachidowe bez tłuszczu i soli (Felix chyba takie robi) i dusisz w sosie pomidorowym. Doprawiasz dowolnie. Wychodzi słodko-kwaśny super sos.

3. Obłędny w smaku jest krem z orzechów nerkowca (ale tu potrzebny mocny mikser). Jest kremowy i słodki jak kremówka. Super jako baza do deserów np. + ksylitol, albo jako sos wytrawny. U mnie regularnie, ale ja mam Vitamixa blender i to trwa 1 minutę, nie próbowałam na innych sprzętach.

?t=1m10s
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 159 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3856
Zrobiłam pasztet warzywny Majli ---->>>> no cóż taki sobie Jakoś tam się zjadł, za mało przypraw a płatki rozbijałam TŁUCZKIEM DO SCHABOWYCH
Blender już kupiłam

Postawiłam zakwas na chleb z przepisu Ovei
Dziś trzeci dzień, na razie chyba wszystko działa jak powinno. W sobotę piekę, jak się uda to będę dumna jak chol.r.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 295 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5412
Trzynastka.a daj znać jak Ci wyszło, bo u mnie lipa, było bez termoobiegu i ciapa wyszła
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 159 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3856
f***! próbuj dalej...

Mam nadzieję, że wstawię fotki ślicznego chlebka i przepysznego!

P.S. przez SFD będę chyba musiała szkła w okularach zwiększać bo kvrwa czytam i czytam i przeczytać wszystkich najważniejszych dzienników nie moge
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 295 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5412
Też miałam taką nadzieje, dopóki nie wyciągnęłam go z piekarnika i nie ostudziłam, później znowu włożyłam, i znowu ostudziłam Marny piekarz ze mnie

Mi sfd zajmuje przynajmniej 1/4 doby
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 370 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2427
Szukałam na SFD sernika na redukcji (do porcjowania, bo trzeba unikać nabiału...), ale znalazłam same z kupą odżywki, do której ja jeszcze nie doszłam. Czy jakaś Lady ogarnia ten temat? Bez żadnych sernixów srisków i doktorów Lekterów.

Żeby do czegoś dojść, trzeba zapier**lać.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1205 Wiek 12 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12066
Majli- piekłam opcję ser+ jaja ( tylko osobno białka ubite i domieszane do reszty na samym końcu)+ proszek do pieczenia + żurawina suszona. Wyszło ok.

PS: odzywki są fajne w serniku bo nadają smak i słodycz, ale jak wrzucisz zapach i stevię to też będzie smacznie.

Zmieniony przez - unplugged w dniu 2011-11-23 23:53:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1750 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35061
Majli
Szukałam na SFD sernika na redukcji (do porcjowania, bo trzeba unikać nabiału...), ale znalazłam same z kupą odżywki, do której ja jeszcze nie doszłam. Czy jakaś Lady ogarnia ten temat? Bez żadnych sernixów srisków i doktorów Lekterów.

mozesz zrobic sernik tak- ja tak kiedys pieklam
- kilo serka - najlepij tlustego
- 9 jajek
- stewia/slodzik

ubijasz jajka , dodajesz ser( ja uzywalam zmielonego, gotowego ale bez syfow w srodku) stewia\slodziik

na blache i do pikarnika 180 stopni , min godzina
sernik wyrasta w piekarniku ale opada po wyjeciu

dzielisz wg bilansu i jesz [url=
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium