SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wieprzowina

  • Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów.  Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników  W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 761 Data: 2023-06-05 07:01:10
  • Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7432 Data: 2018-03-02 11:01:03
  • [...] w okresie laktacji. Cholina jest szeroko rozpowszechniona w diecie, ale wiele suplementów prenatalnych jej niestety nie zawiera.  Pokarmowym źródłem choliny jest wołowina, wieprzowina, kurczak, jaja, ryby, orzechy, rośliny strączkowe i warzywa kapustne. Podsumowanie Suplementacja w ciąży pod wieloma względami jest bardzo ważna. Powyżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1290 Data: 2021-09-13 12:02:21
  • Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13457 Data: 2018-01-03 11:02:10
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1984 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • [...] istotne, z jakich źródeł. Każdy, kto poznał podstawy prawidłowego żywienia wie o tym, że wśród najważniejszych źródeł białka z pożywienia wyróżnić możemy: mięsa (drób, wieprzowina, wołowina, dziczyzna), ryby (wszelkie ryby świeże lub mrożone filety – najlepiej takie, które nie pochodzą z hodowli), nabiał (twarogi, serki wiejskie, sery [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6232 Data: 2018-10-03 11:14:08
  • Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3600 Data: 2018-08-13 09:52:00
  • Dieta wegańska a testosteron i długość życia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5677 Data: 2019-02-02 12:41:52
  • Low Carb - założenia, efekty, jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12090 Data: 2017-10-12 10:49:58
  • [...] i tłuszczu. Staraj się też stawiać bardziej na tłuszcze roślinne, które są dla nas zdrowsze. Poniżej mała ściąga: Źródło białka: Mięso (piersi i inne części kurczaka, wieprzowina, wołowina - staraj się wybierać chudsze kawałki np. częściej schab niż łopatka), ryby, jaja, rośliny strączkowe, nabiał (naturalne jogurty, twarogi, kefir, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1097 Data: 2022-09-07 06:49:45
  • [...] Zwiększ więc podaż białka w swojej diecie. Włącz do swojej diety wysokiej jakości żywność i suplementy, takie jak białko serwatkowe, chude mięso (w tym kurczak, wołowina, wieprzowina i ryby), niskotłuszczowy twarożek oraz jajka. Źródła: Bier, D. The Energy Costs of Protein Metabolism: Lean and Mean on Uncle Sam's Team. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3728 Data: 2019-09-23 16:10:47
  • Białko zwierzęce czy roślinne - jaka jest różnica?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3053 Data: 2020-05-28 09:02:22
  • [...] oznacza włączenie do diety jajek, mleka, sera, masła, jogurtu,  śmietany, lodów i innych produktów mlecznych, z wyłączeniem wszelkich mięs, takich jak wołowina, kurczak, wieprzowina i ryby. Dieta laktowegetariańska Laktowegetariańska dieta to dieta na bazie roślin, która obejmuje także produkty mleczne, takie jak krowie mleko i to, co z niego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1909 Data: 2021-09-08 11:42:49
  • [...] i orzechowy posmak świetnie komponuje się z daniami jarskimi. Chude mięso ze sprawdzonego źródła Chude mięso ze sprawdzonego źródła, w tym: drób, dziczyzna, wołowina czy wieprzowina, to źródło dobrej jakości, pełnowartościowego białka. W schabie, w dziczyźnie znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA). Czerwone mięso (wołowina, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5668 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • [...] człowieka. Ten związek powstający z trzech aminokwasów: glicyny, metioniny i argininy spotykamy oczywiście w naszych pożywieniu, głównie w czerwonym mięsie - wołowina i wieprzowina oraz w niektórych rybach np. śledź i łosoś. Jednak większość z nas nie zjada ich na tyle dużo każdego dnia, aby dostarczyć właściwą ilość kreatyny do organizmu. Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4180 Data: 2021-10-22 13:59:21
  • Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4359 Data: 2019-12-10 04:44:12
  • Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3102 Data: 2018-12-20 10:33:26
  • Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2305 Data: 2019-09-12 21:58:40
  • Oprócz dobrze dopracowanego treningu ważna jest również odpowiednia dieta. Nie może być ona jednak taka, jak statystycznego Kowalskiego, która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15730 Data: 2017-06-10 10:11:05
  • Co to jest próg leucynowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10217 Data: 2018-04-04 11:02:50