[...] z dietą ma również niebagatelne znaczenie w kształtowaniu właściwości układu odpornościowego. Wiele elementów systemu immunologicznego to białka, wytwarzane są one w organizmie, a także dostarczane z pokarmem. Aminokwasy wpływają na aktywację limfocytów i makrofagów oraz komórek NK (natural killer cells), regulują potencjał [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Kiedy otrzymujemy receptę na leki, uznajemy, że należy je brać i nie zastanawiamy się, czy wchodzą w interakcję z tym, co spożywamy podczas posiłków. A jednak warto się przyjrzeć temu zagadnieniu, ponieważ istnieje wiele produktów spożywczych, które wchodzą w interakcje z lekami i mogą przeszkadzać w ich wchłanianiu. Poniżej przedstawione zostaną [...]
Jaki cel ma spalacz tłuszczu? Można krótko odpowiedzieć - wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak spójrzmy nieco głębiej. Zanim zatem odpowiem na pytanie zawarte w tytule, przyjrzyjmy się temu, co najczęściej możemy znaleźć w spalaczu tłuszczu. Skąd w ogóle wzięły się wątpliwości? Jest to "pozostałość" po pierwszych latach stosowania [...]
To normalne, że po treningu, nie tylko biegowym, czujemy się głodne. W końcu zużyłyśmy mnóstwo energii. Zdarza się jednak, że niektóre z nas nawet po zjedzeniu posiłku czują niekończący się głód. O co w tym chodzi? Tak naprawdę, to jest to całkiem normalne uczucie. Szczególnie jeśli niedawno zaczęłaś nowy schemat biegania, zwiększyłaś [...]
[...] Bezpieczeństwo dwuwęglanu sodu Kiedy substancja zasadowa i kwaśna wchodzą w kontakt, dochodzi do wzmożonego wytwarzania dwutlenku węgla, który musi znaleźć ujście w organizmie. Stąd też przy silnie kwasowym pH przewodu pokarmowego i / lub stosowaniu zbyt wysokich dawek dwuwęglanu sodu należy liczyć się z ryzykiem wystąpienia wzdęć i [...]
[...] badanie wykazało, że obfite jedzenie bliżej momentu, w którym organizm zaczyna wytwarzać melatoninę, może skutkować zwiększeniem procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Co najlepiej zjeść przed snem? Aby spać spokojnie i uniknąć problemów ze snem, i tym samym dodatkowych kilogramów, na posiłek przed snem wybierz produkty, które [...]
[...] preparaty z reguły zawierają wszystkie lub prawie wszystkie witaminy, zarówno rozpuszczalne w wodzie, jak i w tłuszczach. Witaminy pełnią liczne funkcje regulacyjne w organizmie. Wiele z nich uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy i białek, przez co bezpośrednio przekładają się na wytwarzanie energii. Dodatkowo część z nich, np. [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
[...] stosowania mocnych środków przyspieszających chudnięcie. Co działa? Dieta - tak! Stety bądź niestety, to ona ma kluczowe działanie w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Przy odchudzaniu oraz po nim warto zwrócić uwagę, co jemy, jak jemy i ile jemy. Zapewnić przyswajanie jak największej ilości substancji odżywczych. Podczas fazy [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]
[...] się ona wyższym ładunkiem glikemicznym (GL), który lepiej obrazuje wpływ spożycia, a nie wyizolowanych węglowodanów, ale całego posiłku na gospodarkę węglowodanami w organizmie, niż indeks glikemiczny (GI), tym płodność kobiety może spadać. Z drugiej strony, jeśli panie zjadają większą ilość nieprzetworzonych ziaren, mogą liczyć na [...]
[...] szlaki sygnalizacyjne, które podlegają modyfikacjom żywieniowym i mogą wpływać na codzienne samopoczucie. Tyrozyna stanowi podstawę wielu biochemicznych przemian w organizmie. Trzy z nich wydają się być szczególnie charakterystyczne. Są to m.in.: synteza katecholamin, tyroksyny oraz melanin. Katecholaminy to neuroprzekaźniki, które [...]
[...] „żeński” hormon płciowy, czyli estrogen. Genisteina i daidzeina łączą się dzięki temu z receptorami estrogenu, co z kolei powoduje ograniczenie wydzielania tego hormonu w organizmie. Na mechanizm ten zwraca się dużą uwagę, gdyż zaburzenia wydzielnicze związane z estrogenem stanowią ważny czynnik prowokujący nowotworzenie. Co więcej, daidzeina [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]
[...] szeroko w prokreacji. Działanie i rola biologiczna Rola biologiczna argininy, w formie przyjętego suplementu, polega na stymulowaniu większego uwalniania tlenku azotu w organizmie. Oznacza to, że podczas suplementacji naczynia krwionośne zwiększają swój przekrój, co powiązane będzie z większym napływem krwi do pracującej tkanki. W leczeniu [...]