SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w organizmie czy w organizmie

  • Jaką rolę w diecie pełni białko, po co jeść białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z dietą ma również niebagatelne znaczenie w kształtowaniu właściwości układu odpornościowego. Wiele elementów systemu immunologicznego to białka, wytwarzane są one w organizmie, a także dostarczane z pokarmem. Aminokwasy wpływają na aktywację limfocytów i makrofagów oraz komórek NK (natural killer cells), regulują potencjał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1602 Data: 2022-06-28 13:41:00
  • Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało.  Na zakończenie  Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1189 Data: 2023-04-13 08:52:37
  • Co daje picie kolagenu rybiego?

    Artykuł
    Suplementy

    Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 553 Data: 2023-07-06 10:28:09
  • Dlaczego warto jeść wieprzowinę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5046 Data: 2017-05-08 08:03:08
  • Kiedy otrzymujemy receptę na leki, uznajemy, że należy je brać i nie zastanawiamy się, czy wchodzą w interakcję z tym, co spożywamy podczas posiłków. A jednak warto się przyjrzeć temu zagadnieniu, ponieważ istnieje wiele produktów spożywczych, które wchodzą w interakcje z lekami i mogą przeszkadzać w ich wchłanianiu. Poniżej przedstawione zostaną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6502 Data: 2018-03-13 09:24:06
  • Jaki cel ma spalacz tłuszczu? Można krótko odpowiedzieć - wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak spójrzmy nieco głębiej. Zanim zatem odpowiem na pytanie zawarte w tytule, przyjrzyjmy się temu, co najczęściej możemy znaleźć w spalaczu tłuszczu. Skąd w ogóle wzięły się wątpliwości? Jest to "pozostałość" po pierwszych latach stosowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4764 Data: 2021-01-28 18:26:39
  • To normalne, że po treningu, nie tylko biegowym, czujemy się głodne. W końcu zużyłyśmy mnóstwo energii. Zdarza się jednak, że niektóre z nas nawet po zjedzeniu posiłku czują niekończący się głód. O co w tym chodzi? Tak naprawdę, to jest to całkiem normalne uczucie. Szczególnie jeśli niedawno zaczęłaś nowy schemat biegania, zwiększyłaś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2547 Data: 2022-04-13 17:08:58
  • [...] Bezpieczeństwo dwuwęglanu sodu Kiedy substancja zasadowa i kwaśna wchodzą w kontakt, dochodzi do wzmożonego wytwarzania dwutlenku węgla, który musi znaleźć ujście w organizmie. Stąd też przy silnie kwasowym pH przewodu pokarmowego i / lub stosowaniu zbyt wysokich dawek dwuwęglanu sodu należy liczyć się z ryzykiem wystąpienia wzdęć i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2096 Data: 2022-05-20 12:27:02
  • Czy warto iść spać, będąc głodnym?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] badanie wykazało, że obfite jedzenie bliżej momentu, w którym organizm zaczyna wytwarzać melatoninę, może skutkować zwiększeniem procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Co najlepiej zjeść przed snem? Aby spać spokojnie i uniknąć problemów ze snem, i tym samym dodatkowych kilogramów, na posiłek przed snem wybierz produkty, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3881 Data: 2022-11-25 10:05:48
  • [...] preparaty z reguły zawierają wszystkie lub prawie wszystkie witaminy, zarówno rozpuszczalne w wodzie, jak i w tłuszczach. Witaminy pełnią liczne funkcje regulacyjne w organizmie. Wiele z nich uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy i białek, przez co bezpośrednio przekładają się na wytwarzanie energii. Dodatkowo część z nich, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2001 Data: 2023-03-30 09:40:41
  • Żelazo a skupienie i koncentracja u dzieci

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 378 Data: 2023-07-25 07:39:03
  • Spadek wagi, a wraz z nią luźna skóra

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] stosowania mocnych środków przyspieszających chudnięcie. Co działa? Dieta - tak! Stety bądź niestety, to ona ma kluczowe działanie w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Przy odchudzaniu oraz po nim warto zwrócić uwagę, co jemy, jak jemy i ile jemy. Zapewnić przyswajanie jak największej ilości substancji odżywczych. Podczas fazy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5751 Data: 2017-06-30 09:24:17
  • Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5137 Data: 2017-08-19 12:31:10
  • Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9269 Data: 2020-05-09 10:59:16
  • [...] się ona wyższym ładunkiem glikemicznym (GL), który lepiej obrazuje wpływ spożycia, a nie wyizolowanych węglowodanów, ale całego posiłku na gospodarkę węglowodanami w organizmie, niż indeks glikemiczny (GI), tym płodność kobiety może spadać. Z drugiej strony, jeśli panie zjadają większą ilość nieprzetworzonych ziaren, mogą liczyć na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4299 Data: 2021-08-26 19:11:30
  • [...] szlaki sygnalizacyjne, które podlegają modyfikacjom żywieniowym i mogą wpływać na codzienne samopoczucie. Tyrozyna stanowi podstawę wielu biochemicznych przemian w organizmie. Trzy z nich wydają się być szczególnie charakterystyczne. Są to m.in.: synteza katecholamin, tyroksyny oraz melanin. Katecholaminy to neuroprzekaźniki, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1344 Data: 2022-08-03 12:15:22
  • [...] „żeński” hormon płciowy, czyli estrogen. Genisteina i daidzeina łączą się dzięki temu z receptorami estrogenu, co z kolei powoduje ograniczenie wydzielania tego hormonu w organizmie. Na mechanizm ten zwraca się dużą uwagę, gdyż zaburzenia wydzielnicze związane z estrogenem stanowią ważny czynnik prowokujący nowotworzenie. Co więcej, daidzeina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1115 Data: 2022-10-04 12:04:05
  • Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 785 Data: 2023-01-11 06:56:33
  • Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 612 Data: 2023-04-06 20:40:25
  • Leksykon suplementacji: arginina

    Artykuł
    Suplementy

    [...] szeroko w prokreacji. Działanie i rola biologiczna Rola biologiczna argininy, w formie przyjętego suplementu, polega na stymulowaniu większego uwalniania tlenku azotu w organizmie. Oznacza to, że podczas suplementacji naczynia krwionośne zwiększają swój przekrój, co powiązane będzie z większym napływem krwi do pracującej tkanki. W leczeniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6163 Data: 2017-07-14 08:52:41