[...] przypaść do gustu mogą w postaci schłodzonej. Dodatki takie jak witaminy mogą natomiast ułatwić bilansowanie codziennych jadłospisów oraz regulowanie stanu odżywienia. Przykładem jest witamina C, która nie tylko spełnia swoje funkcje w organizmie (np. antyoksydacja, synteza kolagenu), ale jeszcze dodatkowo usprawnia wchłanianie żelaza z diety.
[...] jego zwiększony poziom może wpływać na mózg i ciało. Jak GABA działa na organizm? W mózgu znajdziemy wiele neuroprzekaźników, które wyzwalają lub hamują określone reakcje w organizmie. Jednym z nich jest GABA, który spowalnia funkcje mózgu, dzięki czemu: łagodzi niepokój zmniejsza stres poprawia jakość snu zapobiega uszkodzeniom mózgu Nasz mózg [...]
Berberyna zyskała popularność wśród entuzjastów zdrowej diety i fanów potencjału prozdrowotnego ekstraktów roślinnych ze względu na działanie przypominające biologiczną aktywność leku przeciwcukrzycowego, metforminy. Roślina, która jest głównym źródłem berberyny, cieszy się od wielu wieków popularnością w tradycyjnych wschodnich podręcznikach [...]
[...] Wykorzystuje się tutaj oznaczenie stężeń białek ogółem oraz albumin i gamma-globulin w surowicy. Jakie mogą być przyczyny niedoboru białka? Przyczyny deficytów białek w organizmie, mogą mieć charakter zarówno zewnętrzny, jak i wewnętrzny. Spośród zewnętrznych wymienia się przede wszystkim słabo skomponowaną dietę, czyli bilansowaną „na oko”, [...]
[...] Mikrobiom jelitowy składa się z bilionów mikroorganizmów i ich materiału genetycznego, które żyją w przewodzie pokarmowym. Mają one wpływ na wiele funkcji zachodzących w organizmie, które determinują Twoje zdrowie i samopoczucie. Bakterie te żyją w układzie pokarmowym i odgrywają kluczową rolę w trawieniu spożywanego pokarmu, a także pomagają [...]
[...] kreatyną, w teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka czy wołowiny. W organizmie przyczynia się do buforowania jonów wodoru, które zakwaszają organizm. Dlatego regularnie podawanie BA pozwala dłużej i ciężej pracować np. na siłowni, na macie [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
[...] CHOCO HAZELNUT wykorzystano również naturalne kakao, które jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów takich jak katechiny czy antocyjany. Przeciwutleniacze te walczą w organizmie z wolnymi rodnikami, które mogą przyczynić się do występowania wielu chorób. NUTLOVE SAUCE CHOCO HAZELNUT to idealny dodatek do deserów, słodkich potraw i [...]
[...] International wykazuje, że witamina D3 ma zdolności do zwiększania siły i wydolności mięśni, ale u osób dorosłych, które wykazywały znaczne niedobory tej witaminy w organizmie. Osoby, które nie miały niedoborów, nie odnotowały takiego efektu. Patrząc jednak na powszechnie występujące braki witaminy D3 w diecie, sądzić można, że większość [...]
[...] hormon stresu, jest ponad normą, kiedy jesteśmy zestresowani lub przemęczeni przez dłuższy czas. Wysoki poziom tego hormonu może również świadczyć o stanie zapalnym w organizmie. Pamiętaj o regeneracji, wysypianiu się oraz eliminacji stresu (na tyle, na ile to możliwe). Wysoki poziom insuliny występuje podczas choroby zwanej [...]
[...] Możemy za to cieszyć się wysokim udziałem masy kakaowej, stanowiącej minimum 35% składu. Kakao należy do jednych z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które walczą w naszym organizmie z wolnymi rodnikami. Regularne spożycie kakao może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, m.in. dla układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Dodaj koloru swojej [...]
[...] z otyłością na czele. Unikanie tej pary złej sławy ma duże znaczenie m.in. w prewencji cukrzycy oraz miażdżycy, a także innych chorób, w które zaangażowane są procesy zapalne w organizmie, takich jak zapalenia wątroby, nerek, jelit, czy chorób autoimmunologicznych oraz nowotworowych. Jakub Wiącek - Naukowiec · Dietetyk · Trener osobisty
[...] mineralnymi. Sezonowe skrócenie czasu w ciągu dnia, podczas którego jest jasno oraz do powierzchni Ziemi docierają promienie UV, powoduje obniżenie syntezy witaminy D w organizmie, a ta z kolei jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, hormonalnego i odpornościowego. Jest to najważniejsza z punktu widzenia odżywczego [...]
[...] pewien stopień samodzielności. Nie chodzi tutaj jednak wyłącznie o samą kondycję fizyczną. Otóż aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności aktywuje pewne systemy w organizmie związane bezpośrednio z układem odpornościowym. Wymienić tutaj można m.in. wzmożenie aktywności makrofagów, czy wydzielania immunoglobulin oraz cytokin [...]
[...] W badaniach na komórkach i tkankach, ale również w tych, które przeprowadzone były na zwierzętach oraz z udziałem ludzi zaobserwowano, że obniżony poziom witaminy C w organizmie sprzyja ponad-fizjologicznym „skokom” poziomu histaminy. Co więcej, stany zapalne, które towarzyszą reakcjom alergicznym, obniżają potencjał antyoksydacyjny [...]
[...] dla herbat zawierających jednocześnie kofeinę. Przeciwutleniacze blokują utlenianie cząsteczek i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które uszkadzają komórki w naszym organizmie. Możesz ją pić przed snem, gdyż nie zawiera kofeiny Choć nie jest to korzyść stricte zdrowotna, to trzeba zaznaczyć, że dzięki temu, że rooibos nie zawiera [...]
[...] ashwagandhy jest wpływ na układ nerwowy, a dokładniej na receptory dla neuroprzekaźnika GABA (kwasu gamma-aminomasłowego). GABA to podstawowy hamujący neuroprzekaźnik w organizmie, który uczestniczy w powstrzymywaniu napływu bodźców o negatywnym wydźwięku psychicznym. Możliwość modulowania aktywności GABA sprawia, że ashwagandha w pewien [...]
[...] arbuzie, gruszkach czy winogronach. W przemyśle produkowany jest on w sposób naturalny w procesie fermentacji przy wykorzystaniu drożdży. Erytrytol nie jest metabolizowany w organizmie człowieka, dzięki czemu nie dostarcza kalorii, mimo że nadaje potrawom słodki smak. Bezpieczny dla Twoich zębów Nie powoduje on również gwałtownego wzrostu poziomu [...]
[...] odżywczym z tej grupy są między innymi kwas askorbinowy (witamina C) oraz cholekalcyferol (witamina D3) Jak witamina D3 wzmacnia organizm? Spektrum funkcji witaminy D3 w organizmie, a także sposób metabolizowania jej, są niepowtarzalne w tej grupie substancji odżywczych. Pierwszą cechą, która świadczy o szczególnej roli cholekalcyferolu w [...]
[...] przesłanki na pewne interakcje z niektórymi preparatami farmaceutycznymi. Nie łączyć suplementów z witaminą C z jej źródłami spożywczymi Witamina C nie jest magazynowana w organizmie i wymaga systematycznego dostarczania w ciągu dnia. W związku z tym, poza dopasowaniem wielkości dawkowania do zapotrzebowania, dla uzyskania jak największej [...]