Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] dużą rolę np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów. IL-1β jest wydzielana do krwi i wykazuje działanie ogólnoustrojowe. Może mieć wpływ na produkcję CRP (c-reaktywnej proteiny, markera zapalnego). IL-1β jest kluczowym mediatorem odpowiedzi zapalnej. Jest niezbędna dla wywołania odpowiedzi immunologicznej gospodarza i odporności na [...]
[...] zwiększało towarzyskość. Naukowcy sugerują, iż korzystne działanie białek jest wyraźniejsze w sytuacjach stresowych. Zmiany behawioralne wywołane dietą wzbogaconą w proteiny pozostawały widoczne przez tydzień po karmieniu, co sugeruje, że białka frakcji serwatki wykazują wydłużone działanie na stan psychiczny myszy. Na pewno naukowcy [...]
[...] czym stężenie insuliny po obu rodzajach posiłków wysokowęglowodanowych razem z białkiem serwatkowym było wyższe o 31 i 57%). Podsumowanie Osoby zdrowe mogą jeść zarówno proteiny, jak i węglowodany przed snem (oczywiście w granicach rozsądku, dostosowując podaż makroskładników względem aktywności fizycznej, otłuszczenia i profilu [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Wiele osób przychodzi do klubów po wakacjach, siłownie pękają w szwach. Bardzo często impulsem jest niezadowolenie z własnego wyglądu, a wakacje są pełne okazji do prezentacji swoich walorów (lub ich braku). Plaże, parki wodne, strefy SPA, sauny, żeglowanie, windsurfing, a nawet zwykłe chodzenie w koszulce bez rękawów (panowie) czy też bez [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
[...] z tłuszczu, który jest przyswajany prawie w całości bez strat, i z węglowodanów, z których zmagazynowanych zostanie 75%-85% (np. w postaci tkanki tłuszczowej). Poza tym proteiny są niezbędnym budulcem dla mięśni, czekolada ich prawie nie zawiera, więc jak można stawiać ją na równi z mięsem? Jest to szkodliwa i bezsensowna propaganda! Sam [...]
[...] z podtrzymania ciepłoty ciała, metabolizmu, procesów komórkowych, pracy narządów wewnętrznych itd.). Jedyny wyjątek od reguły, jaki znam, to białko. Jeśli dostarczamy czyste proteiny, nawet w dużym nadmiarze, to nie utyjemy. Ale nie dzieje się tak dlatego, iż „dostarczona energia wyparowała” lub „nie jest w stanie przekształcić się w tłuszcz”. Po [...]
[...] odchudzam? W ramach zakończenia napiszę, iż wielokrotnie wykazywano, iż białko serwatkowe oraz kazeinowe mają wpływ na metabolizm. W jednym z badań mężczyznom podawano: 30 g proteiny serwatkowej lub 30 g białka kazeinowego, lub 33 g węglowodanów albo placebo przed snem. Każdą próbę oddzielało 48-72 godziny. Następnego ranka (między 5:00 a 8:00 [...]
[...] jednak nie do końca wiadomo, czy zasoby glikogenu są konieczne dla hipertrofii – wiele badań wskazuje, iż niekoniecznie). Arnold sądził, iż podawanie węglowodanów oszczędza proteiny (zapobiega katabolizmowi). Cóż, w normalnych warunkach dobrze odżywionego kulturysty jest to zjawisko pomijalne, niszowe (chyba że ktoś zaczyna wykonywać modne [...]
[...] się tłuszczów, szczególnie zdrowych, gdyż może mieć to określone reperkusje hormonalne. Jeśli chodzi o podejście potreningowe, w czasie redukcji głównie możesz dostarczać proteiny, znacząco ograniczając podaż węglowodanów. Niemniej jest to kwestia indywidualna i zależy od stosowanego modelu żywieniowego oraz podziału kalorii pomiędzy [...]
[...] też nie. Głównym źródłem protein w diecie na masę zazwyczaj jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
[...] diety. Jakie są korzyści ze stosowania WPC? dostarcza nam wysokiej dawki aminokwasów BCAA, uzupełnia białka pełnowartościowe w diecie, dostarczamy tylko wysokoskoncentrowane proteiny bez węglowodanów i tłuszczów, stymuluje wzrost masy mięśniowej, chroni mięśnie przed działaniem katabolizmu, stymuluje ilość glutationu odpowiedzialnego za ochronę [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] jest również bardzo skuteczne, jeśli chodzi o zmniejszenie szybkości wchłaniania alkoholu i zwiększenia szybkości jego eliminacji z naszego organizmu. Posiłki bogate w proteiny mają zdolność pobudzania wątroby i opóźniają tempo opróżniania jelit, zmniejszając w ten sposób szybkość, z jaką alkohol wchodzi do naszego krwiobiegu aż do 40%. [...]
Wykorzystanie protein w diecie osób aktywnych przeżywa swój renesans. Pomijając kwestie typowo sportowe, białka dodawane są do jogurtów, mleka i batonów. Spotkamy nawet pieczywo wysokobiałkowe. Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]