Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
[...] C jajka te są przemysłowe, niesortowane, nie nadają się one do sprzedaży detalicznej. A czy kolor jajka ma znaczenie? Kolor skorupki jajka nie ma znaczenia, jeżeli chodzi o jakość i jego wartość odżywczą, ale mówić może nam, jakiej rasy jest kura, która dane jajko zniosła. Natomiast kolor żółtka zależny jest od tego, jaką paszą karmiona jest [...]
We współczesnym świecie problemem jest często nadmiar informacji lub celowa dezinformacja. Zdarzają się też osoby wprowadzające w błąd nieświadomie, po prostu piszące tak, jak „im się wydaje” lub bazujące na kiepskiej jakości opracowaniach. Dlatego warto krytycznie przyjrzeć się kilku, często powielanym na siłowniach poradom. Mówi się, że: „Od [...]
[...] dla dyscypliny bazowej (np. bieganie dla zawodników bazujących na sile; nadmierny trening siłowy uniemożliwiający intensywne bieganie, skoki, wspinaczkę itd.) Rodzaj, jakość i ilość pokarmu Rodzaj, jakość i ilość innych środków wspomagających, suplementacja, odżywki itd. (aminokwasy, białka, węglowodany, kofeina, cytrulina, kreatyna, [...]
[...] ilości insuliny. Haney: „Jeśli chcesz budować jakościową masę, to nie możesz się opychać byle czym. Zyskasz w ten sposób co najwyżej nadmiarową tkankę tłuszczową, pogorszysz jakość swojej muskulatury. Musisz jeść właściwe pokarmy i trzymać się z daleka od niezdrowych przekąsek, pizzy i innych podobnych produktów. One nie pomogą Ci w osiągnięciu [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
[...] miażdżyca wtórna do cukrzycy (DM), powoduje choroby naczyniowo-mózgowe, które są główną przyczyną zgonów pacjentów z cukrzycą i znacznie obniżają jakość ich życia. Mogą być to: zaburzenia naczyń mózgowych, choroba niedokrwienna serca (tło miażdżycowe), choroba tętnic obwodowych lub inne choroby naczyniowe”. [...]
[...] że różnią się składem diametralnie, niektóre z nich zawierają substancje uznane za niekorzystne, inne zaś poszczycić się mogą ciekawym składem, który przekłada się też na jakość produktu i jego smak. Dodatkowym wyznacznikiem może być ilość mięsa, jaka została użyta do wyprodukowania 100 g produktu. Jednak należy pamiętać, że nie jest to jedyny [...]
Wielu z Was często musi (i chce) godzić dwie zupełnie odmienne aktywności ruchowe. Po części wynika to z chęci bycia aktywną osobą, po części jest to wymóg dyscypliny sportowej, którą się uprawia. Trzeba nieźle wysilić wyobraźnię, aby wymienić sport, którego uprawianie nie skorzysta na tym, że trenujecie swoje mięśnie na siłowni. Oczywiście nie [...]
[...] g. Podaż potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i funkcjonowanie serca. Zbyt niskie stężenie tego pierwiastka może wywoływać zaburzenia pracy serca. Potas poprawia jakość snu. Braki mogą wywołać miriady skutków ubocznych, od bólu głowy i zaburzeń w pracy mięśni, po skurcze jelit, wydłużenie czasu gojenia się ran, spowolnienie reakcji na [...]
Z reguły nie korzystam z portali w rodzaju onet.pl, wp.pl, gdyż informacje w nich zawarte charakteryzuje zbyt niska jakość. Niestety dla wielu ludzi gazety są wiarygodnym źródłem informacji. Zamieszanie pogłębia nowa era informacyjna, która rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, wraz z upowszechnieniem się sieci internetowej. Przy intensywności [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] Twoim priorytetem, nie daj się! Razem czy osobno? Niektóre produkty spożywcze np. owoce i warzywa możemy w sklepie kupić na sztuki, ale i jako opakowania zbiorcze. Porównaj jakość produktów i ich świeżość. Jeśli są podobne, wybierz te, które w danym momencie są tańsze. Tutaj nie ma reguły - najczęściej zależy to od daty przydatności lub [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 46 kcal, w tym: 1,2 g tłuszczu 8 g węglowodanów 0,5 g białka 0,125 g soli Plusy: produkt jest z ekologicznej uprawy owsa jak na taką jakość - dobra cena. Minusy: produkt nie jest ogólnodostępny, niepotrzebna tam zawartość oleju słonecznikowego. Natumi napój z kaszy jaglanej Skład: woda kasza jaglana (15%) [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
W dobie Internetu problemem nie jest ilość, ale jakość informacji. W swoich opracowaniach zawieram dane pochodzące z renomowanych źródeł, książek, badań naukowych, czasopism, baz danych. Staram się kilkukrotnie weryfikować każdą informację, w odrębnych miejscach. Niestety, autorzy filmów, tekstów czy nawet popularnych książek nie zadają sobie tyle [...]
[...] i treningom. To zmiana nawyków żywieniowych i dodatkowa aktywność fizyczna będą głównie odpowiedzialne za efekt odchudzania. O czym należy pamiętać, stosując spalacz tłuszczu? Odchudzanie wymaga dobrej diety i treningu. Skład spalacza tłuszczu decyduje o jego przydatności. Dobry spalacz będzie wspomagał metabolizm i poprawia jakość treningu.
Nieważne, czy jesteś początkującym, czy zawodowym kulturystą. Każdy z trenujących na siłowni pragnie jak najefektywniejszych przyrostów w optymalnej jednostce czasu. Pomijając nielegalne i niezdrowe "wspomagacze" istnieją suplementy, które są nieodzownym elementem efektywnego budowania masy mięśniowej. Wybierając kreatynę, warto postawić na formy [...]