[...] podobnie zachowywał się Arnold Schwarzenegger, jednak dopiero środki dostępne w latach 90. XX wieku pozwoliły na przesunięcie granic i uzyskanie 130-140 kg masy. Były to insulina, hormon wzrostu oraz IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostowy). Z jednej strony uzyskano potężniejsze sylwetki, z drugiej ich estetyka stała się fatalna. W latach [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
[...] częściej zdarza się, iż dana osoba ma zaburzone odczuwanie głodu i sytości, za które odpowiadają szlaki centralne i obwodowe. Wystarczy, że nie działa u niej odpowiednio insulina, leptyna (stymulują sytość), za to limitów nie ma grelina, oreksyna, neuropeptyd Y czy AgRP (nasilają głód). Istnieje nie tylko insulinooporność (która jest [...]
Życie kulturysty jest niezmiernie skomplikowane. „Zwykli” ludzie często nie mają pojęcia o pułapkach, bolączkach i dylematach kulturystów. Nie kupię tych spodni, bo na mnie nie pasują Zawodniczki (w NRD), które obficie wspomagały wzrost swojej masy oral-turinabolem, testosteronem, mestanolonen, metanabolem, nandrolonem czy GH bardzo często miały [...]
Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]
Do dzisiaj niektórzy ludzie w średnim wieku niezwykłym zaufaniem obdarzają drukowane publikacje – broszury, książki, drobne tomiki, prasę. „To jest wydrukowane, więc musi być prawdą”. Nieważne, że za pieniądze każdy może opublikować niemal dowolne herezje, mity i antynaukowe bzdury, bo to przecież nie jest zakazane. Podsumowanie Nie należy [...]
Regularnie ćwiczysz i dbasz o to, co jesz, ale mimo to wciąż nie możesz pozbyć się opornego tłuszczu zgromadzonego w okolicach pępka? Nie jesteś sam. Tłuszcz zgromadzony na brzuchu, szczególnie głęboko osadzony tłuszcz brzuszny zwany trzewnym tłuszczem, jest jednym z najbardziej opornych miejsc sylwetki, co więcej staje się bardziej problematyczny [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
[...] przerywanego postu, aby umożliwić odpowiedni nadzór i dostosowanie schematu leczenia w okresach poszczenia (np. metformina, pochodne sulfonylomocznika, leku inkretynowe, insulina itd.) Referencje: Albosta M. i in. Intermittent fasting: is there a role in the treatment of diabetes? A review of the literature and guide for primary care [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni oraz rezygnacji z obostrzeń siłownie zaczną pękać w szwach. Jeśli w ciągu 2-3 miesięcy chcesz zrobić „formę”, to jest na to trochę za późno, co nie oznacza, iż nie warto zacząć treningu siłowego. Trenować siłowo warto zawsze, szczególnie jeśli ktoś chce wpłynąć na poprawę stanu swojego zdrowia, obniżyć ryzyko [...]
[...] (Komentarz: leptynę uznaje się za hormon sytości, ale może być to mylne. Osoby otyłe są insulinooporne i leptynooporne. To znaczy, że u osób otyłych ani insulina, ani leptyna nie wywołują poczucia sytości, jak się dzieje u zdrowych ludzi). W porównaniu z posiłkiem o dużej zawartości tłuszczu posiłek węglowodanowy o wiele [...]
Większość ludzi unika wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Niektórzy kilkadziesiąt lat palą, piją, niezdrowo się odżywiają i unikają jakiegokolwiek wysiłku, a później ze zdziwieniem konstatują, iż są ciężko chorzy. Nie mówię, iż od razu masz zostać gwiazdą sportu oraz stosować dietę „kulturysty starej szkoły”. Jednak zgodnie z zaleceniami [...]
Uwaga: zawarte w poniższym tekście informacje są zgodne z obowiązującą wiedzą naukową, jednak istnieje ryzyko, iż naukowcy czegoś dokładnie nie sprawdzili, że jeszcze nie wiemy wszystkiego o danej substancji lub iż mogą wystąpić nieokreślone interakcje żywności np. ze stosowanymi lekami. Dlatego zawsze należy skonsultować z lekarzem stosowanie [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem typowe pułapki związane z treningiem siłowym. Również aeroby mogą być całkiem dobry narzędziem, niestety często są nieefektywne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać? Czy lekarstwem na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go [...]
Ludzie coraz częściej wolą rezygnować, zamiast chociaż spróbować podjąć wyzwanie np. związane z redukcją tkanki tłuszczowej czy zwiększaniem masy mięśniowej. Przede wszystkim chciałbym napisać rzecz, o której zdaje się zapominać większość współczesnych ludzi. Nie da się bezkarnie prowadzić niezdrowego trybu życia. Regularnie redukuj tłuszcz! [...]
Arnold Schwarzenegger mimo upływu lat budzi kontrowersje i wiele emocji. Głośno było, gdy Phil Heath skrytykował Schwarzeneggera, iż „miał nogi, jak kurczak”. Cóż, Heath zareagował tak emocjonalnie po części w odwecie na wypowiedzi Arnolda o „przerośniętych, niesymetrycznych, nieestetycznych współczesnych kulturystach”. Pompa - zahamowanie [...]
Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie tętnicze, hiperfibrynogenemia, [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
[...] stosowania okna żywieniowego 4 h: masa ciała wynosiła 101 (kg), zmniejszyła się o 3,2% glukoza na czczo wynosiła 88 mg/dL, poziom glukozy na czczo obniżony o 5,0 mg/dL insulina na czczo wynosiła 12 uIU/ml, odnotowano spadek o 2,3 uIU/ml insulinooporność spadła o 29% glikemia HbA1C spadła o 0,2% (ten wskaźnik obrazuje długookresową glikemię, [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]