[...] orzechy, migdały, nasiona konopi, nasiona lnu, ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 (suplementy omega-3). Ale jakie znaczenie ma stężenie glukozy we krwi? Glukoza -> insulina -> hamowanie mobilizacji i wykorzystania tłuszczów w ustroju. Jak widać z cytowanego badania, posiłek dostarczający ponad 980 kcal, 34 g białka, 131 g [...]
Justyna Lasota-Krawczyk napisała: „To, czy największy posiłek spożywa się wcześnie rano, czy też późnym popołudniem, w żaden sposób nie wpływa na to, jak organizm metabolizuje kalorie. Nie ułatwia to chudnięcia wynika z nowego badania opublikowanego w Cell Metabolism.” Nowe badanie Justyna Lasota-Krawczyk napisała: Na potrzeby badania naukowcy [...]
[...] rotacja węglowodanami? Działanie węglowodanów oznajmia się głównie poprzez ich wpływ na wyrzut insuliny, która to z kolei wspomaga aktywność hormonów tarczycy. Co więcej, insulina wpływa na aktywność specyficznego białka, wiążącego wolny testosteron, hamując jego aktywność. Mało tego, wspomaga również wzrost leptyny i serotoniny, jednocześnie [...]
Nadmierna masa ciała może prowadzić do licznych zaburzeń stanu zdrowia. Może też jednak być pośrednią konsekwencją niektórych chorób. Otóż niektóre przypadki medyczne mogą sprzyjać tyciu lub dalszemu tyciu, a także utrudniać odchudzanie i dbanie o kondycję oraz sprawność. Warto o tym pamiętać jeszcze zanim doprowadzi się do otyłości. Zaburzenia [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Istnieją dziesiątki mitów i nieprawdziwych twierdzeń powielanych w Internecie, w gazetach kulturystycznych i na siłowniach. Dlaczego tak się dzieje? Cóż... Po pierwsze, ludzie nie czytają książek, a nawet najlepsze filmy na YouTube są raczej na niskim poziomie, przeznaczone dla niewymagającego odbiorcy. Dlatego z filmów nie dowiesz się 90% ważnych [...]
[...] oliwę, zamiast masła. Ma to duże znaczenie dla zdrowia, mniej glukozy oznacza mniejsze obciążenie trzustki produkcją insuliny i mniejsze ryzyko raka (pobudzenie osi insulina-IGF-1 sprzyja kancerogenezie, stąd rakotwórczość diety zachodniej i prozdrowotne oddziaływanie diety śródziemnomorskiej). Sprawdź: Przykładowy jadłospis diety [...]
[...] zaburzenia glikemii występują także w ciągu dnia, odnotowuje się nieprawidłową reakcję na posiłek, nadmierne wydzielanie insuliny i podwyższenie stężenia glukozy (ponieważ insulina nie jest w stanie efektywnie usuwać nadmiaru cukru z krwi). Czy wystarczy jeść mniej i więcej się ruszać? Sytuacji nie poprawia rosnąca otyłość społeczeństw związana [...]
[...] dzień, 50-100 mg oxandrolonu dziennie. hormon wzrostu (nie podał ile, ale wcześniej mówił, iż najlepiej reaguje na 6-10 IU dziennie; a fatalnie tolerował 24 IU dziennie), insulina w razie potrzeby (nie określił dawkowania). Istnieją też całe rzesze znanych kulturystów, którzy do dzisiaj z daleka omijają temat dopingu w kulturystyce. W sumie [...]
[...] receptory androgenowe, znacznie silniej, jeśli zostanie przekształcony do DHT (wtedy zyskuje trzykrotnie większy potencjał). Dodatkowo ogromną rolę dla sportowca odgrywają insulina, adrenalina, noradrenalina, hormon wzrostu, IGF-1 czy w końcu kortyzol. Testosteron krąży w organizmie w postaci: wolnej (2%), luźno związany z albuminą, która jest [...]
[...] omdlenia, problemy ze snem, skurcze jelit, wydłużony czas gojenia się ran, spowolnienie reakcji na bodźce. Ze względu na to, iż stężenie potasu mogą obniżać np. diuretyki, insulina, salicylany, wlewy glukozy, należy dobrze rozważyć sięganie po tego typu środki u sportowców. Na silne niedobory są narażone kobiety sięgające np. po środki [...]
[...] niechcianego tłuszczu, o ile kalorie nie przekroczą progu rentowności kalorycznej. Mniejsze posiłki mają również mniejszy wpływ na uwalnianie insuliny, a jak wiadomo, insulina jest silnym hormonem i choć jest przydatna, nadmiar insuliny może powodować gromadzenie się tłuszczu”. Łącz białko i węglowodany w posiłkach, unikaj samych [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] obciążeniem) sprzyja kancerogenezie. Podobny wpływ można odnotować w późniejszym etapie cukrzycy typu II, gdy trzustka nie jest w stanie odpowiednio pracować i jest podawana insulina. W innych publikacjach - podawanie insuliny było związane ze zwiększeniem ryzyka raka o 39%. Dlatego pośrednio palenie tytoniu zwiększa nie tylko ryzyko cukrzycy, [...]
Na drodze do zbudowania formy istnieje wiele pułapek. Omówię kluczowe kwestie i błędy, których warto by unikać w 2023 r. Warto pamiętać, iż coraz częściej problemem nie jest brak, ale nadmiar informacji. Nie czytaj losowo wybranych artykułów, nie słuchaj porad od przypadkowo napotkanych ludzi. Warto obrać jedną, drogę, wdrożyć dietę, konsekwentnie [...]
[...] testosteronu (a przez to i DHT oraz estradiolu), hormonu wzrostu (i IGF-1), trzymania w ryzach nadnerczy (kortyzol, adrenalina, noradrenalina) oraz trzustki (glikemia, insulina, somatostatyna). Wielu światowej klasy zawodników wspominało, iż musieli być w łóżku odpowiednio wcześnie, bo był to jeden z elementów przyczyniających się do [...]
Hormon wzrostu jest niesamowicie rozpowszechnionym środkiem dopingującym. Niestety z kuracją wiążą się skutki uboczne. Pierwszy problem dotyczył hormonu wzrostu pozyskiwanego od zmarłych ludzi. Przez wiele dekad tak właśnie pozyskiwano GH. Niestety trudno powiedzieć, ile osób sięgało po tego rodzaju preparaty. Dane zestawione w pracach naukowych [...]
[...] korzyści związane z większym spożyciem nabiału. Liczne opracowania sugerują, iż mleko i produkty mleczne mają potencjał diabetogenny (nadmierny wpływ na oś IGF-1, insulina) oraz kancerogenny (zawartość tłuszczu, laktozy, hormonów). W szczególności mogą powodować raka prostaty, jajnika i piersi. Ponadto mleko i produkty mleczne [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]