Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
[...] to jest niezwykle sycące. Warzywa te zawierają również związki o nazwie goitrogeny, które ograniczają wchłanianie jodu. Z tego względu nie zaleca się spożywania ich codziennie. Szpinak Szpinak często bywa przedstawiany jako niezwykle obfite źródło żelaza. Niestety w rzeczywistości tak nie jest. Niemniej jednak jest to warzywo warte uwagi. [...]
[...] wyciskania leżąc 130 kg, martwego ciągu 200 kg ani przysiadu z ciężarem 150 kg. Farmakologia to mała część układanki. Wielu strongmanów musi zjeść 8, 9 czy 10 tys. kcal dziennie. To naprawdę kolosalna ilość jedzenia. Można powiedzieć, iż dla tych zawodników jedzenie staje się pracą, a nie przyjemnością. Do tego dorzućmy codzienny trening [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
[...] iż sportowcy poddani podobnemu obciążeniu powinni dostarczać więcej, niż jest to ustalone w normach. Ogólnie, kobietom zaleca się dostarczać od 18 do 19 mg żelaza dziennie (w zależności od aktywności fizycznej, przebiegu miesiączki, sytuacji hormonalnej itd.). Mężczyznom zaleca się ok. 15 mg dziennie, dziewczętom 16-18 mg dziennie, a [...]
[...] że celowa utrata wagi może być czynnikiem ryzyka utraty masy mięśniowej i sarkopenii. Łącznie w ciągu dnia zaleca się spożywanie co najmniej 1,2 g białka na kg masy ciała dziennie, z czego 1 – 2 porcje mogą stanowić odżywki serwatkowe, które poza białkiem zawierają też pewne ilości wapnia. Dawkowanie białka w diecie można jeszcze zwiększyć, [...]
[...] owies, a także właśnie pszenica. Alergia na pszenicę jest zjawiskiem dość rozpowszechnionym. Nic dziwnego, skoro przeciętnie zjadamy około kilograma wyrobów zbożowych dziennie, z czego 95 proc. stanowi pszenica. Alergia na pszenicę występuje znacznie częściej niż celiakia, ale rzadko się o niej mówi. Objawy mogą pojawić się w różnych [...]
[...] za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by dostarczyć kilka gramów kreatyny, która co prawda występuje w „prawdziwym jedzeniu”, ale w niewielkiej ilości. Podsumowanie Nic nie wskazuje na [...]
[...] przy tak ciężkich treningach jadł mniej, traciłby na wadze, zamiast utrzymywać formę. A zwróćmy uwagę, że jest wysoki i stosunkowo szczupły, jak na tyle spożywanych kalorii dziennie. Jak zatem wyglądają jego treningi? Michael w szczycie przygotowawczym do zawodów przepływa blisko 80 km tygodniowo. Trenuje dwa razy dziennie, łącznie 5-6 [...]
[...] się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w obieg. To nie znaczy, że można bezkarnie zjadać kilkadziesiąt jajek dziennie, tylko że umiarkowana ich podaż jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Wybory dietetyczne a zdrowie W badaniach naukowych konsumpcja 3 jajek dziennie zmniejszała LDL oraz [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
[...] tłuszcze: 1-1,5 g na kg masy ciała. Spora nadwyżka energii w diecie. Może być to także dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa (wtedy ograniczamy węglowodany do 50-100 g dziennie, resztę energii zapewniają tłuszcze). Skrajną odmianą diety niskowęglowodanowej jest dieta ketogeniczna, jednak nie polecam takich eksperymentów, jeśli ktoś nie ma [...]
Dieta, która zakłada, że w przeciągu ustalonej liczby godzin zjadamy posiłki tak, aby zapewnić sobie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, nosi nazwę Intermittent Fasting (IF). Ten system żywieniowy stał się bardzo modny, spore grono osób przeszło na tak zwane „okno żywieniowe”. Czy dieta ta jest rzeczywiście bezpieczna? Jakie niesie za [...]
[...] w grupie izomaltulozy anie tkanki tłuszczowej jako substratu energetycznego. Ale dziwne, jeśli ktoś mający nadwagę czy wręcz otyłość, nie chudnie przy podaży 1700 kcal dziennie. Zastosowano maksymalnie przetworzone produkty: śniadanie: rozdrobnione herbatniki pszenne z mlekiem półtłustym (204 kcal) + 10 g izomaltulozy lub 10 g cukru (40 [...]
[...] Czy dieta kulturystyczna jest zdrowa? Nie ma żadnych dowodów na to, iż tak jest. Szczególnie mam tu na myśli monodiety: mięso + ryż 6-8 x dziennie. Ponadto modne stało się „tuczenie” zawodników, a gdy nie da się już w sposób mniej lub bardziej naturalny dopchać więcej składników do mięśni, podawana jest [...]
Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]
Wiele filozofii treningu głosi, iż nie ma złych ćwiczeń, a każda droga prowadzi do celu. Gdyby to była prawda, nikt nie sprzedawałby maszyn treningowych, sztangi i hantli – wystarczyłaby joga, trening z obciążeniem własnego ciała, bieganie czy pływanie. Niestety ludzie nie są i nie mogą być równi, nawet pod względem osiąganych na treningu efektów. [...]
Organizm w normalnych warunkach nie potrzebuje więcej niż 0,5 g sodu dziennie. Maksymalna zalecana podaż sodu według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynosi 2 g dziennie (do 5 g soli kuchennej). Średnie spożycie sodu w USA wynosi 3,4 g dziennie. Okazuje się, iż nadużywanie chlorku sodu jest związane z kancerogenezą. Czarne statystyki Rak [...]
[...] często pijesz słodką kawę? Kawę z mlekiem? Cappuccino? Średnie latte? To przecież tylko kawa… Słodkie kawy z mlekiem dostarczają niemałej ilości kalorii. Nie rzadko zdarza się, że napój tego typu ma 300-500 kcal. Wybierz czarną kawę! Możesz umilić sobie jej picie kostką gorzkiej czekolady, pod warunkiem, że nie pijasz więcej, niż 2 kawy dziennie.