Kolejne badania dowodzą, że codzienna aktywność obniża ryzyko raka, ataku serca, udaru mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie [...]
Spotkaliście się czasem z opiniami, że białko ma działać, a nie smakować? Zazwyczaj tego typu kwestia bardziej powinna dotyczyć suplementów bardziej wyspecjalizowanych niż komponent białkowy diety, który dość często zdarza się nam spożywać. Tym bardziej że obecnie białko w diecie sportowca, jest elementem stałym. Firma SFD na rynku suplementacji [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
MISTRZOSTWA POLSKI W KULTURYSTYCE I FITNESS (ELIMINACJE DO MISTRZOSTW EUROPY IFBB) KIELCE, 20-22 kwietnia 2018 r. HONOROWY PATRONAT Marszałek Województwa Świętokrzyskiego - Pan Adam Jarubas Prezydent Miasta Kielce – Pan Wojciech Lubawski ORGANIZATORZY Polski Związek Kulturystyki, Fitness i Trójboju Siłowego KS Filon Warszawa Targi Kielce S.A. [...]
Odkrywane są coraz nowe potencjalne zastosowania dla kreatyny. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Okazuje się, iż suplementacja kreatyną w połączeniu z zabiegami terapeutycznymi skutecznie wspomaga rehabilitację urazów ścięgien. Ma ona wpływ na odczuwanie bólu, zachowanie masy mięśniowej oraz wzrost [...]
Naukowcy z Uniwersytetu Guru Nanak w Indiach, którzy badają wpływ ziół ajurwedyjskich na wyniki sportowe, odkryli, że ashwaganda oraz mniej popularna u nas arjuna, mogą korzystnie wpłynąć na wyniki sprinterów. Ashwagandha Ashwagandha stała się w ostatnich czasach dość popularnym suplementem. Ze względu na podobieństwo działania kojarzona jest z [...]
O tym, jak ważne są mięśnie tylnej taśmy ud wiedzą doskonale sportowcy grający w piłkę nożną czy też biegacze. To właśnie bieg jest aktywnością fizyczną, która wymaga od nas odpowiedniego balansu mięśniowego pomiędzy mięśniami czworogłowymi ud a mięśniami dwugłowymi, jak i półścięgnistymi i półbłoniastymi. Nie tylko mięśnie tylnej taśmy ud [...]
Analizując treningi siłowe osób uczęszczających do klubów fitness, na pierwszy rzut oka zauważyć można, że mięśnie piersiowe są jedną z tych grup, które trenowane są najczęściej. Plany treningowe osób początkujących, ale i nie tylko, są naszpikowane ćwiczeniami polegającymi na ruchu wyciskania, co stwarza pewną dysproporcję pomiędzy siłą mięśni [...]
[...] węglowodanów. Z pewnością nie są zalecane napoje słodzone czy drobne przekąski bogate w sacharozę, fruktozę czy glukozę. Referencje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133084/ Rey-López JP1, Gonzalez CA2. „Research partnerships between Coca-Cola and health organizations in Spain” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30169613
[...] przez „szejki białkowe”. Może i byłoby to śmieszne, ale raczej należy płakać nad wiedzą autorów podobnych publikacji. Referencje: Samantha M. Solon-Biet „Branched-chain amino acids impact health and lifespan indirectly via amino acid balance and appetite control” https://www.nature.com/articles/s42255-019-0059-2
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jak się okazuje, mogą również pomóc Ci [...]
Każdy z nas robi, co może, aby być zdrowym, aktywnym i sprawnym w czasie, gdy przemieszczanie się jest znacznie ograniczone. Jednak bez siłowni i przy ograniczonych możliwościach spędzania czasu na zewnątrz, wykonanie skutecznego treningu całego ciała może być trudne. Zwłaszcza dla osób, które mieszkają w dużych miastach. Plank odwrotny Plank [...]
Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]
Kreatyna i kofeina należą do najchętniej stosowanych środków ergogenicznych na świecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż należą jednocześnie do najskuteczniejszych. Antonio i Ciccone badali wpływ czasu podawania monohydratu kreatyny na wyniki siłowe oraz skład ciała. Dziewiętnastu rekreacyjnych kulturystów zostało losowo przydzielonych do [...]
[...] i być może stężenia kortyzolu. Referencje: Eric E Noreen i in. „Effects of supplemental fish oil on resting metabolic rate, body composition, and salivary cortisol in healthy adults” https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-31 H. Ciborowska A. Rudnica „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” Narinder Kaur, [...]