Nie ulega wątpliwości, że depresja jest chorobą, która powoduje znaczne obniżenie nastroju (afektu), co wpływa na wszystkie aspekty życia społecznego. Praca zawodowa, rodzina, hobby, nie mają wtedy większego znaczenia, a osoba chora zaczyna pogłębiać swoje smutki. Proces wyjścia z choroby bywa trudny i konieczne jest działanie wieloetapowe, które [...]
Podczas budowy masy mięśniowej trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które determinują tempo wzrostu i zmian w sylwetce. Jest to: odpowiedni trening, dieta, suplementacja i regeneracja - standard. Nie zawsze jednak wszystko przychodzi z łatwością. Podsumowanie Zarówno doskwierający głód, jak i brak apetytu, mogą być sporym utrudnieniem w [...]
Gdy przyjrzymy się bliżej temu, co dzieje się na siłowniach, może okazać się, że treningi są… dość obrzydliwe. Ogrom potencjalnych infekcji czai się na każdej siłowni. Zarazki znajdują się wszędzie - od szafek, przez ławki, po bieżnie. Wizyta na siłowni może narazić cię na wszelkiego rodzaju zarazki, grzyby, bakterie i wirusy. Podsumowanie Jeśli [...]
Kofeina jest bez wątpienia najczęściej stosowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Znajdziemy ją w wielu napojach (kawach, herbatach, napojach bezalkoholowych), w produktach łączących ją z kakao oraz czekoladą, również w przeróżnych lekach. Podsumowanie Większość ludzi toleruje dawki 3-5 mg kofeiny na kg masy ciała, a biorąc pod [...]
Wiele wskazuje na to, iż SAA mają wpływ na układ odpornościowy. Na przykład, Kotani i współpracownicy zgłosili zmniejszenie liczby komórek odpornościowych i hamowanie regeneracji układu limfatycznego po wielokrotnym podawaniu testosteronu. W wielkim skrócie: odporność wrodzona opiera się o: granulocyty (PMN), monocyty (makrofagi), komórki [...]
Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]
Probiotykiem można nazwać preparat, który dostarcza odpowiedniej ilości żywych, ściśle określonych drobnoustrojów. Nie wszystkie środki obecne na rynku, które nazywa się probiotykami, spełniają ramy tej definicji. L. acidophilus a progresja cukrzycy Zbadano wpływ niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i [...]
Wiemy, iż stężenie testosteronu może odcisnąć swoje androgenowe piętno na twarzy. Dłuższe bycie na ponadfizjologicznych dawkach testosteronu może mieć wpływ na zagęszczenie zarostu w niektórych rejonach (np. brzuch, plecy, twarz), a łysienie w innych (np. androgenowy wzór łysienia dotyczący głowy, powiązany prawdopodobnie z DHT). Wyniki badania [...]
Wiele osób ma dość ciężki "związek" z wagą. Jedni nie chcą się ważyć ze strachu, że zobaczą coś, co im się nie spodoba - inni z kolei robią to, zbyt często. Jak często należy się ważyć? Jakie są korzyści z regularnego ważenia się? Podsumowanie Liczba na wadze to po prostu… liczba, taką, którą warto zmienić zdrową utratą wagi, jeśli chcesz. Nie [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
[...] Epub 2014 Jun 2.Injuries and overuse syndromes in competitive and elite bodybuilding. Hak, PT, Hodzovic, E, Hickey, B. The nature and prevalence of injury during CrossFit training . J Strength Cond Res. doi:10.1519/JSC.0000000000000318 Aune, KT, Powers, JM. Injuries in an extreme conditioning program. Sports Health. 2017;9(1):52–58.
Choroba zwyrodnieniowa kolan ma nie do końca jasną etiologię. Wiemy, iż jej ryzyko znacząco zwiększa otyłość. Dlaczego? Otyłość zwiększa stan zapalny, a mechaniczne przeciążenie kolan wywołane przez nadmiarową masę ciała nie może sprzyjać zachowaniu zdrowia i gwarantować właściwego funkcjonowania układu ruchu. Interwencje chirurgiczne Dobrze [...]
[...] Grzegorz Siedlewicz Presence, concentrations and risk assessment of selected antibiotic residues in sediments and near-bottom waters collected from the Polish coastal zone in the southern Baltic Sea — Summary of 3 years of studies https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025326X17309219
Czy jest lepszy sposób na odkrycie, jakie nawyki zdrowotne sprzyjają długowieczności, niż przyjrzenie się stylom życia ludzi, którzy żyją naprawdę długo? Takie kultury istnieją i mają pewne wspólne cechy związane ze stylem życia. Przyglądał im się Dan Buettner, autor bestsellerowej książki „Niebieskie strefy”, aby móc pomóc ludziom z innych [...]
Jelita w istotny sposób wpływają na stan odżywienia, stan zdrowia, a nawet stan psychiczny. Wykazują one wielokierunkową komunikację z licznymi systemami regulacyjnymi w organizmie, która zachodzi między innymi za pośrednictwem specyficznych bakterii. Jednym z czynników potencjalnie zagrażających dobrej kondycji jelit i mikrobiocie jest stres, [...]
Po menopauzie wzrasta ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, m.in. chorób serca, osteoporozy, cukrzycy, ale także sarkopenii. Sarkopenia to utrata masy mięśniowej i siły, która pojawia się w wyniku procesu starzenia. Sarkopenia nie tylko zmienia skład ciała, ale także sprawia, że jesteś mniej funkcjonalna i bardziej podatny na upadki. [...]
Owoce powinny stanowić nieodzowny element naszych jadłospisów. Wiele z nich nie tylko wybornie smakuje, pięknie wygląda, ale przede wszystkim wpływa na stan naszego odżywienia. Dostarczają one wielu witamin, składników mineralnych oraz substancji prozdrowotnych. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Już sam fakt tego, że pojęcie „najlepsza dieta” zostało umieszczone w cudzysłowie, powinno wzbudzić Waszą czujność! Ale dlaczego…? Możecie zapytać. I dodać: przecież dosłownie, co kilkanaście dni czytam o tym, że naukowcy, dziennikarze, lekarze etc. wskazali dietę X, Y, Z jako najlepszą…? Dla przykładu magazyn Forbes (założony ponad 100 lat temu i [...]