Zapewne nieraz słyszałaś(-eś) od swojego dietetyka, że poleca spożycie owoców jagodowych. Najczęściej w ich kontekście myśli się o jagodach, borówkach amerykańskich, truskawkach, czy malinach. Są one nie tylko niskokaloryczne, ale również niezwykle bogate w witaminy oraz inne fitoskładniki, tak cenne dla naszego zdrowia. Żurawina - odrobina [...]
Jak długo zajmuje młodej mamie powrót do formy po ciąży? Według jednego z badań ok. 75% mam nawet tych, które były bardzo wysportowane przed zajściem w ciążę, powrót do pełnej sprawności sprzed ciąży może zająć nawet trzy lata. Badania przeprowadzone przez Martin Army Community Hospital w Georgii wykazały, że z 460 badanych kobiet, z których [...]
Wypadanie włosów to naturalny proces, ale niekiedy większa ilość wypadających włosów może niepokoić. Kiedy mówimy o typowej ilości straconych włosów, a kiedy powinniśmy się martwić? Spróbujemy to wyjaśnić. Ile jest włosów na ludzkiej głowie? Większość ludzi ma na głowie ponad 100 000 mieszków włosowych. Włosy rosną cyklicznie. Wyróżniamy fazę [...]
Witaminy stanowią grupę substancji odżywczych o nie do przecenienia roli w kontekście wielokierunkowego wzmacniania organizmu. Kilka z nich wyróżnia się w holistycznym wspieraniu funkcji życiowych. Najbardziej wyrazistymi związkami chemicznymi o charakterze odżywczym z tej grupy są między innymi kwas askorbinowy (witamina C) oraz cholekalcyferol [...]
Każda z nas ma czasami dzień, w którym nie ma ochoty wyjść na trening. Być może miałaś intensywny dzień w pracy albo źle spałaś, a może ktoś Cię zdenerwował i po prostu nie masz nastroju. Niezależnie od powodu, Twój wskaźnik motywacji wynosi zero. W takich chwilach możesz się pokusić o pominięcie treningu, ale czy to naprawdę najlepsze [...]
Nadmierna masa ciała może prowadzić do licznych zaburzeń stanu zdrowia. Może też jednak być pośrednią konsekwencją niektórych chorób. Otóż niektóre przypadki medyczne mogą sprzyjać tyciu lub dalszemu tyciu, a także utrudniać odchudzanie i dbanie o kondycję oraz sprawność. Warto o tym pamiętać jeszcze zanim doprowadzi się do otyłości. Zaburzenia [...]
Obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się preparaty mające obniżać stężenie cukru we krwi. Wiemy, iż takie działanie wykazują antocyjaniny uzyskane z aronii czarnoowocowej, berberyna oraz cynamon. Podobnie glikemię potrafią wyregulować diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe (np. lowcarb i ketogeniczne) oraz regularny, odpowiednio intensywny [...]
Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
Każdy z nas ma dni, w których najchętniej zaszyłby się w domu i cały dzień oglądał Netflixa. Dla wielu osób właśnie tak powinien wyglądać relaks po długim i ciężkim tygodniu. Czasem też dopada nas chandra i nie mamy ochoty wychodzić domu przez kilka dni. W końcu jednak zbieramy się w sobie i wychodzimy na zewnątrz złapać trochę słońca, które [...]
Najpoważniejsze zagrożenia zdrowotne XXI wieku tworzą … ludzie. Niezdrowe produkty żywnościowe są przez kogoś nabywane i zjadane, nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, słodzone napoje i palenie tytoniu są elementem dobrowolnie wybieranego stylu życia. Sięganie po niszczące zdrowie leki (np. dziesiątkujące Amerykanów opioidy), kontakt z [...]
[...] olejku CBD. Każdy niedźwiadek zawiera w sobie najwyższej jakości olejek konopny, a dokładniej aż 25 mg kannabidiolu. Korzyści zdrowotne i słodkie co nieco... Produkt ten to alternatywa dla olejków w formie płynnej, które dla wielu osób są niesmaczne i zbyt skomplikowane do dawkowania. FITKING DELICIOUS CBD GUMMIES to innowacyjne zamknięcie [...]
W przewodzie pokarmowym zdrowego, dorosłego człowieka występują biliony komórek bakteryjnych. Są wśród nich zarówno bakterie sprzyjające utrzymaniu zdrowia, jak i te, które mogą być potencjalnie szkodliwe, a także cały szereg nadal niezidentyfikowanych lub o nieznanych funkcjach. Jakie bakterie są korzystne dla zdrowia? Jedną z istotnych bakterii [...]
Choroba Alzheimera (AD) jest główną przyczyną otępienia w populacji osób starszych i piątą najczęstszą przyczyną śmiertelności w tej grupie wiekowej. Dotyka około 44 milionów ludzi na całym świecie. Przykładowo we Francji choruje obecnie 1,1 miliona osób, a każdego roku pojawia się 225 000 nowych pacjentów. W związku z szybkim starzeniem się [...]
Niedobór snu może prowadzić do wielu konsekwencji zdrowotnych. Osoby, które nie sypiają dobrze i odpowiednio długo, a także mają niewłaściwą higienę snu, są narażone na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, depresji, cukrzycy, nadciśnienia czy dysfunkcji seksualnych. Niewyspani ludzie są rozdrażnieni, mają problemy z koncentracją i [...]
Szczególną uwagę na wysokość podaży witaminy C w codziennej diecie zwraca się w okresach jesiennym i wiosennym, kiedy to organizm w największym stopniu narażony jest na przeziębienia. Zarówno sama, jak i w połączeniu z substancjami synergicznymi zapewnia ona bowiem wzmocnienie ochrony antyoksydacyjnej, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie [...]
Na pewno spotkaliście się z nadal modnym „oczyszczaniem organizmu” czy „dietą detoksykacyjną” lub ofertą „oczyszczającej diety sokowej”. Niestety rzadko praktyki te oferują trwałe efekty i mogą sprawić, że nabawisz się sporych niedoborów żywieniowych. Oczywiście znajdą się osoby, które po kilkudniowej monotonnej przygodzie z piciem soków zaczną [...]
Wbrew opiniom „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu nie jest obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym. Ma znaczenie, szczególnie gdy łącznie rozpatrujemy stan zapalny w ustroju, nadciśnienie, zaburzenia glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie [...]
Odżywki białkowe to pewnego rodzaju klasyka, jeśli chodzi o żywienie osób aktywnych fizycznie, szczególnie entuzjastów sportów siłowych i dyscyplin sylwetkowych. Obecnie jednak dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej zaleca się stosowanie preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]