Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
Choroby układu krążenia mogą wynikać ze stosowania niewłaściwej diety (bogatej w tłuszcze trans, sól, cukry proste itd.), braku aktywności fizycznej, stosowania określonych leków (np. indukujących nadciśnienie). Mogą mieć też źródło genetyczne. Podsumowanie i wnioski Im wyższa sprawność danej osoby i im większa jest jej aktywność fizyczna, tym [...]
Ostre zapalenie gardła jest schorzeniem, któremu towarzyszy ból i trudność w spożywaniu posiłków. Należy do najczęściej występujących zaburzeń w obrębie górnego układu oddechowego. Skutecznie potrafi wykluczyć z pracy i innych aktywności na kilka lub kilkanaście dni. Zapalenie może występować na skutek pojawienia się różnych czynników, jednak [...]
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego należy – obok choroby Leśniowskiego-Crohna oraz nieokreślonego zapalenia okrężnicy – do nieswoistych chorób zapalnych jelit. Pojawiły się doniesienia, iż berberyna może mieć wpływ na podobnego rodzaju schorzenia. Wyniki eksperymentu naukowego Podawanie berberyny (w dawce 50 mg na kg masy ciała): znacząco [...]
Temat psychologicznych aspektów jedzenia uznawanego za „zdrowe” można scharakteryzować na dwa sposoby. Pierwszy dotyczy psychologicznych aspektów podejścia do diety i stylu życia oraz takich zmiennych jak m.in. preferencje smakowe czy zaburzenia odżywiania o podłożu neuropsychiatrycznym. Drugi sposób z kolei opisuje wpływ produktów spożywczych [...]
[...] Oxid Med Cell Longev. 2018 Aug 28;2018:2561705. doi: 10.1155/2018/2561705. PMID: 30228853; PMCID: PMC6136498. Zheng Y, Zhang R, Shi W, Li L, Liu H, Chen Z, Wu L. Metabolism and pharmacological activities of the natural health-benefiting compound diosmin. Food Funct. 2020 Oct 21;11(10):8472-8492. doi: 10.1039/d0fo01598a. PMID: 32966476.
[...] składniki takie jak diosminę oraz hesperydynę. Diosmina poprawia mikrokrążenie za sprawą wpływu na metabolizm noradrenaliny, która odpowiada za prawidłowe napięcie i perystaltykę naczyń chłonnych. Ponadto ogranicza występowanie lokalnych stanów zapalnych i zastojów żylnych oraz zaburzeń w przemieszczaniu się limfy. Kolejnym mechanizmem, za [...]
Rozwijanie w sobie nawyku pozytywnego myślenia może przynieść więcej korzyści, niż myślisz! Kreowanie pozytywnego myślenia sprawia, że nasz mózg zaczyna funkcjonować inaczej, pomagając nam stworzyć pozytywną rzeczywistość. Podsumowanie Nietrudno jest myśleć pozytywnie, kiedy wszystko idzie pomyślnie. Jednak nieważne, czy pada deszcz, czy świeci [...]
[...] napój o smaku cytrynowym, który uzyskać można po rozpuszczeniu ZMA+B6 zapewni nie tylko solidną dawkę ważnych substancji odżywczych, ale również orzeźwienie i zdrową alternatywę dla słodzonych cukrem napojów. ALLNUTRITION ELECTROLYTES Preparat ELECTROLYTES przeznaczony jest szczególnie dla osób o wysokim poziomie aktywności fizycznej oraz [...]
Zrzucenie nadmiarowych kilogramów jest zdrowe dla organizmu. Nie zawsze jednak utrata masy ciała ma same zalety. Kiedy się odchudzamy, to myślimy zazwyczaj o poprawie sylwetki, mniejszych rozmiarach i lepszym samopoczuciu. Mało kto wówczas się zastanawia nad swoimi kośćmi, które przy nieprawidłowo przeprowadzonej redukcji tracą na gęstości. W [...]
Wiele barwników organicznych dostępnych w pożywieniu wykazuje pozytywne właściwości zdrowotne. Astaksantyna jest jednym z nich, należy do barwników pochodzenia karotenoidowego, a dokładniej do ksantofili. Charakteryzuje się czerwono-pomarańczowym kolorem i wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Właściwości astaksantyny Astaksantyna, podobnie jak [...]
[...] minut ćwiczeń tygodniowo przestrzeganie zdrowej, zbilansowanej diety Naukowcy zbadali nawyki stylu życia 4745 osób, które wzięły udział w większym badaniu zwanym National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). W przeciwieństwie do większości badań wykorzystujących kwestionariusze dotyczące jedzenia i aktywności, naukowcy faktycznie [...]
Czarny bez ma ugruntowaną pozycję w tradycyjnej medycynie ludowej. Roślina ta daje nie tylko owoce o szerokim potencjale kulinarnym, ale również kwiaty o bogactwie związków prozdrowotnych. Również pozostałe części botaniczne czarnego bzu znajdowały na przestrzeni stuleci pewne zastosowania – m.in. drewno cenione było w produkcji niektórych [...]
Prolaktyna jest jednym z najważniejszych hormonów w kontekście reprodukcyjnym. Bierze udział w licznych procesach regulujących zdolność do rozrodu zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Zaburzenia wydzielania i metabolizmu tego hormonu mogą powodować liczne skutki uboczne, co utrudnia nie tylko funkcje seksualne, ale również inne aspekty życia [...]
Bieganie to najbardziej dostępna dyscyplina sportowa. Dlaczego? Można trenować wszędzie, o każdej porze roku i nie potrzeba niczego poza wygodnymi butami i strojem. Wystarczy wyjść na dwór albo stanąć na bieżni i po prostu biec. Wydaje się też, że jest to najczęściej stosowane "narzędzie" gdy naszym celem jest redukcja wagi. Niewielkie trudności [...]
Sięgając po wyroby mięsopodobne takie jak parówki, burgery, klopsy itp. spodziewamy się zazwyczaj czegoś na bazie soi lub innych strączków. Ciekawą opcją są zatem roślinne kiełbaski węgierskie, których bazę stanowi boczniak. Wyglądem nawet przypominają ich mięsny odpowiednik, jednak po rozpakowaniu od razu widać, że nimi nie są. Ich struktura [...]
[...] traktowana z rozwagą. Wtedy przynosi szereg korzyści pod względem wpływu na spalanie tkanki tłuszczowej, poprawę pamięci (zaliczanie egzaminów), niwelowanie ryzyka udaru, demencji, pojawienia się i progresji choroby Parkinsona. Literatura Raquel Abalo Coffee and Caffeine Consumption for Human Health https://www.mdpi.com/2072-6643/13/9/2918/htm
Szafran (Crocus sativus L.) jest używany jako przyprawa ze względu na swoje właściwości barwiące i smakowo-zapachowe. Był również stosowany w medycynie tradycyjnej do leczenia różnych chorób. Głównymi składnikami chemicznymi odpowiedzialnymi za te właściwości są krocyna, krocetyna i safranal. Wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, w [...]
Uciążliwy i wyjątkowo intensywny katar może czasami niepokoić. Zwłaszcza jeśli nie ustępuje po przeminięciu innych objawów choroby lub gdy ma specyficzny i wyrazisty kolor. Mimo że nie ma na ten moment na rynku farmaceutycznym skutecznego środka na katar, to w tych dwóch przypadkach zdecydowanie warto rozważyć konsultację lekarską. Czym jest [...]
Guarana znana jest od wielu lat plemionom Ameryki Południowej, gdzie nazywana jest zamiennie paulinią lub też ciernioplątem. Jest to gatunek pnącza, który oferuje wiele korzyści prozdrowotnych. W suplementacji sportowej wykorzystywane są głównie nasiona guarany, którym to przypisuje się najwięcej właściwości. To one są źródłem kofeiny, którą [...]