Alkohol jest jednym z najtwardszych narkotyków, naukowcy stawiają go w jednej linii z heroiną, metamfetaminą i kokainą. Jest mniej szkodliwy dla użytkownika w porównaniu do innych środków np. z grupy opioidów, ale przynosi większe koszty społeczne (zdrowotne, utraty produktywności, wypadki drogowe i inne niebezpieczne zdarzenia, rozpad rodzin, [...]
Kampanie przeciwko otyłości skupiają się zwłaszcza na promowaniu zdrowego odżywiania. Wydawałoby się zatem, że osoby, które opierają swoją dietę przede wszystkim na warzywach i owocach, mogą wyprzedzać pod względem zdrowotnym ogólną populację. Czy wegetarianie żyją dłużej? Faktycznie okazuje się, że wegetarianie żyją średnio nawet 20% dłużej, niż [...]
Wbrew informacjom publikowanym w sieci koronawirus nie jest tylko znacząco nagłaśnianym problemem medialnym. Istnieją tysiące osób, u których przechorowanie COVID spowodowało występowanie rozmaitych, długofalowych skutków ubocznych. Skutki uboczne po przechorowaniu COVID W jednym z badań wzięto pod uwagę duńskich pacjentów, którzy po zachorowaniu [...]
[...] jej działanie, jednak potrzeba większej liczby badań. Metformina czy berberyna? Metformina jest lekiem mogącym przynieść wiele szkód osobom zdrowym. Jej bezpieczniejszą alternatywą jest berberyna. Działa na tyle silnie, iż warto zrobić zapasy, nim ktoś wpadnie na pomysł zakazu handlu tym związkiem. Taka przygoda spotkała np. DMAA czy [...]
Każdy, kto choć trochę zagłębił się w dietetykę wie, jak ważną rolę pełnią aminokwasy i związki o pochodzeniu aminokwasowym w organizmie. Jedną z najcenniejszych dla organizmu pochodnych aminokwasowych jest kreatyna, która dostarczana może być do organizmu poprzez konsumpcję mięs lub suplementów diety, a także w niewielkim stopniu wytwarzana może [...]
Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]
Szafran (Crocus sativus L.) jest używany jako przyprawa ze względu na swoje właściwości smakowe. Ponadto wykazuje działanie antyutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe. Czy może być stosowany jako naturalny antydepresant? Jak często występuje depresja? W jednym z badań spośród 41344 pacjentów [...]
To pytanie mogłoby rozpętać potężną dyskusję. Panie przekrzykiwałyby się, że to oczywiste, ponieważ zajmują się domem, dziećmi, a do tego pracują. Panowie odpowiedzieliby na to, że oni pracują więcej i ciężej, szczególnie wtedy, kiedy kobieta zostaje w domu na macierzyńskim (i wtedy zapewne odpoczywa). Okazuje się jednak, że istnieje wiele [...]
Dzięki rozwojowi wiedzy o żywieniu i suplementacji diety weganizm nie stanowi już takiego zagrożenia dla stanu odżywienia, jak jeszcze przed dekadą. W ostatnich latach wzrosła bowiem dostępność dobrej jakości preparatów ułatwiających zbilansowanie codziennych jadłospisów, dzięki czemu dieta roślinna może zaspokoić zapotrzebowanie nawet sportowców [...]
Diety wykluczające różne grupy produktów spożywczych z jadłospisów z reguły zwiększają ryzyko wystąpienia pewnych niedoborów odżywczych. Do najbardziej restrykcyjnych modelów żywieniowych zalicza się m.in. dietę wegańską, w której eliminacji poddaje się wszelkie odzwierzęce pokarmy. Oczywiście zbilansowanie diety roślinnej pod względem podaży [...]
Okazuje się, że „napakowana sylwetka” nie jest tylko ozdobnikiem. W badaniach stwierdzono, iż każdy kilogram masy mięśniowej może odpowiadać za kilogramy tłuszczu, których pozbywamy się w ciągu następnych miesięcy, ze względu na zapotrzebowanie energetyczne, jakie generuje tkanka mięśniowa. Co dają masa mięśniowa? W jednym z badań każdy kilogram [...]
Spośród 20 aminokwasów dostarczanych do organizmu z dietą l-tyrozyna jest jednym z najbardziej wyróżniających się. Tyrozynę wykorzystują grzyby, rośliny, bezkręgowce, a także gady, płazy, ptaki i ssaki. Pełni pewną bardzo ważną funkcję biochemiczną, która rzutuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Współtworzy szlaki sygnalizacyjne, które [...]
[...] również służą do jak najdłuższego utrzymania jakości, głównie konsystencji czy wyglądu i smaku. Stosunkowo nowym trendem na rynku spożywczym wydają się być jednak zdrowsze alternatywy dla klasycznych wersji słodyczy. Do wzmocnienia ich cech sensorycznych nie używa się cukru i tłuszczu palmowego, a alternatyw pod postaciami np. maltitolu, [...]
Infekcje niezależnie od źródła ani od miejsca „ataku” w organizmie, obniżają efektywność w nauce, pracy oraz sporcie. Pogarszają samopoczucie psychiczne, ograniczają funkcje motoryczne i często wywołują ból. Zniechęcają przez to do dobrowolnych aktywności oraz wychodzenia z domu i spotykania się z ludźmi. Niektóre osoby wydają się wykazywać [...]
Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]
Chociaż kannabidiol (CBD), czyli główny związek biologicznie czynny w konopiach włóknistych, najczęściej stosowany jest do łagodzenia lęku, depresji czy bólu, to część osób sięga po niego również w celu regulacji pracy przewodu pokarmowego, poprawy stanu skóry, zwalczania uzależnień, czy polepszania jakości życia seksualnego. Wiele potencjalnych [...]
[...] jednego z najgorzej rokujących rodzajów nowotworów, czyli raka żołądka (ponad 1 mln przypadków rocznie, ponad 782 tys. zgonów rocznie). Referencje: Boero R. i in. Salt intake and kidney disease. https://europepmc.org/article/med/12113591 Keskin H. i in. Acromegaly and Dyslipidemia https://www.endocrine-abstracts.org/ea/0041/ea0041ep708 [...]
Palenie to jeden z najczęstszych nałogów i każdy wie, że jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Wpływa negatywnie na cały nasz organizm, w tym na zęby i dziąsła. Może także przyczynić się do powstania raka jamy ustnej. Co warto wiedzieć o paleniu i zdrowiu jamy ustnej? Wpływ palenia papierosów na zęby Palenie papierosów bardzo mocno wpływa na [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]
Arginina jest jednym z ciekawszych aminokwasów wchodzącym w skład popularnej kreatyny (obok glicyny i metioniny). Arginina jest klasyfikowana jako aminokwas częściowo niezbędny, za niezbędne w pożywieniu, w postaci odżywek i suplementów uznaje się np. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna, walina), wspomnianą metioninę, [...]