[...] czyli zaczynając od małych ilości, możemy z czasem znacznie zwiększyć ilość spożywanych węglowodanów, tańszą opcją może okazać się wybór odżywki typu carbo opartej o np. maltodekstryny. Jeszcze inną opcją są dedykowane żele energetyczne. Ze względu na to, że zależy nam wtedy na jak najszybszym dostarczeniu węglowodanów do mięśni, powinniśmy [...]
Wegańska, wegetariańska, peskatariańska, fleksitariańska — istnieje wiele nazw różnych rodzajów diet i nawyków żywieniowych. Dziś omówimy dietę wegańską oraz „plant based-diet”, czyli dietę roślinną. Czym one się różnią? Obie są do siebie często porównywane. Mówi się nawet, że dieta „plant based-diet” jest pewnego rodzaju następstwem weganizmu. [...]
Nasz sposób żywienia, czyli dieta, nie tylko wpływa na wygląd naszego ciała, ale również na nasze samopoczucie czy funkcję organizmu. W artykule tym skupimy się na odżywianiu i jego wpływie na stawy. Poruszymy kwestie produktów, jakich należy unikać, gdy mamy problemy z aparatem ruchu, stanami zapalnymi czy kontuzjami. W drugiej części artykułu [...]
Wielokrotnie spotykamy się z opiniami, że trening siłowy nie wpływa pozytywnie na elastyczność mięśni. Czy jest to prawdą? Trenujesz siłowo? Spróbuj teraz wstać i z pozycji stojącej dotknąć palców u stóp. Udało się? Jeżeli tak, to gratulacje, należysz do wąskiego grona osób, które nie zaniedbują gibkości swojego ciała. Jeżeli nie, to poniższy [...]
Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjny sposób odżywiania, który w dużym skrócie zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie dużej ilości tłuszczu, jako głównego źródła energii. Stosowana jest głównie w celach zdrowotnych oraz redukcyjnych. Dieta ketogeniczna kojarzy się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
Nadmiar tłuszczów w diecie może być tak samo szkodliwy, jak picie dużych ilości napojów słodzonych. Stwierdzono, iż duża podaż sacharozy i fruktozy w diecie potrafią doprowadzić do stłuszczenia wątroby, w tym napoje słodzone mogą mieć wyraźny udział. Niestety, wielu „szamanów XXI wieku” głosi, iż tłuszcze są dla nas obojętne, nie szkodzą, nie [...]
[...] odmian jęczmienia jarego http://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2018/01/11_Widera.pdf Anthony R. Bird, Ahmed Regina High amylose wheat: A platform for delivering human health benefits https://www.aristacereals.com/wp-content/uploads/2018/07/20170708-HAW-Platform-for-Human-health-benefits.pdf Janusz Laskowski, Renata Różyło Ocena wpływu [...]
[...] Isabelle Aeberli i in. Low to moderate sugar-sweetened beverage consumption impairs glucose and lipid metabolism and promotes inflammation in healthy young men: a randomized controlled trial https://academic.oup.com/ajcn/article/94/2/479/4597872 Xiling Lin i in. Global, regional, and national burden and trend of [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Choćby napisało się liczne artykuły i tak zawsze można wymyślić nowe pytania, problemy i palące kwestie. Oto przegląd tego rodzaju pytań, dotyczących diety, treningu, dopingu i suplementacji. Istnieją wyjątki od tej reguły. Przykładowo łydki czy mięśnie naramienne „lubią” większą liczbę powtórzeń (15-30). To nie znaczy, że zawsze będzie to [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety i sytuacja nie uległa zmianie od kilkunastu lat. Kreatyna to związek guanidynowy syntetyzowany z aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Uznaje się, że dawkowanie tauryny jest skuteczne w dawce ~ 1–3 g dziennie, gdy [...]
Rozpoczęcie podróży w kierunku zdrowia i sprawności fizycznej może być doświadczeniem zmieniającym życie, ale może się również wiązać z frustracjami. Inwestujesz czas, wysiłek i poświęcenie, oczekując pozytywnych zmian w swoim wyglądzie i samopoczuciu, i je otrzymujesz. Jednak gdzieś na swojej drodze możesz napotkać stagnacje, które spowalniają [...]
Istnieją tysiące schematów treningowych, jednak nie wszystkie są godne uwagi, a niektóre są ułożone wręcz fatalnie. W poprzedniej części tekstu przyjrzeliśmy się wielu powielanym w treningu błędom. Jak można rozpisać trening nóg i pośladków na 2 lub 3 dni? Czy da się wyłączyć z pracy tył uda, przód uda, przywodziciele i rozmaite grupy [...]
Najpierw ustalmy, o czym mówimy. Jeśli boisz się zbudowania atletycznej, nienaturalnej sylwetki to masz rację, takie ryzyko istnieje, ale tylko w przypadku, jeśli stosujesz wachlarz środków farmakologicznych. W przypadku naturalnego treningu siłowego niemożliwe jest zbudowanie karykaturalnej, przerośniętej sylwetki godnej zawodniczki podnoszenia [...]
[...] - PMC (nih.gov) Food additives and microbiota - PubMed (nih.gov) The Impact of Food Additives on the Abundance and Composition of Gut Microbiota - PubMed (nih.gov) https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health https://www.newscientist.com/article/2395352-can-probiotics-and-supplements-really-improve-your-gut-microbiome
Przysiady w treningu nóg są podstawowym ćwiczeniem, które wykonuje każdy szanujący się sportowiec, zdając sobie sprawę z tego, jak są one ważne w kontekście budowy siły mięśniowej czy rozwoju masy kończyn dolnych. Wiele osób jednak, po kilku seriach przysiadów, zaczyna odczuwać dyskomfort w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, który objawia się uczuciem [...]
Istotnym elementem, który będzie decydował o tym, jak dany trening będzie wpływał na rozwój muskulatury, są przerwy pomiędzy seriami. Otóż jak wykazują badania, dobór odpowiedniego czasu nie powinien być przypadkowy, a jego długość uwarunkowana powinna być celem naszego wysiłku. Ile powinny więc trwać przerwy między seriami, aby trening był [...]