SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

alt

  • Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3834 Data: 2020-11-17 13:39:58
  • [...] Adan Cognitive Performance and Dehydration https://www.researchgate.net/publication/230600141_Cognitive_Performance_and_Dehydration Barry M. Popkin Water, Hydration and Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/ Marek Kretowicz, Jacek Manitius „Odwodnienie jako przyczynek do rozważań nad chorobą z przegrzania — opis [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5098 Data: 2020-12-17 16:43:58
  • Tradycyjnie osoby związane ze sportami sylwetkowymi oraz Ci, którzy marzą o prezentowaniu latem wspaniałej i umięśnionej sylwetki dzielą rok na dwa główne sezony: sezon masowy, gdzie głównym celem jest przyrost tkanki mięśniowej oraz sezon redukcji, z głównym nastawieniem na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Zachowaj umiar! Warto zachować [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3113 Data: 2021-03-08 18:46:04
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7303 Data: 2021-03-16 18:30:18
  • Pompki są popularnym ćwiczeniem wzmacniającym górną część naszego ciała. Wiele osób wykonuje pompki w domu jako element treningu kalistenicznego (bazującego jedynie na masie ciała), co obecnymi czasy jest bardzo zrozumiałe. W Internecie spotkać możemy wiele popularnych tematów dotyczących wykonywania pompek codziennie. Zazwyczaj jest to ustalona [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23771 Data: 2021-04-01 16:19:04
  • Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2771 Data: 2021-04-30 15:55:47
  • Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Czy właściwa ilość białka jest dla każdego taka sama? Zdecydowanie nie! Przeciętna osoba powinna spożywać około [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1323 Data: 2021-05-21 13:28:17
  • Podobną obserwację poczyniło wiele osób kończących dietę masową i rozpoczynających proces redukcji tkanki tłuszczowej. A założenie jest przecież inne… Zależy nam na wyeksponowaniu zbudowanych w ostatnim czasie mięśni, poprzez zmniejszenie warstwy tłuszczu, która ją pokrywa.  Dlaczego tak się zatem dzieje, że zwłaszcza na początku - pierwszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2715 Data: 2021-06-01 11:06:42
  • [...] może to wynikać również z faktu, że u dorosłych jest ono trudne do zdiagnozowania. Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955126/ https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/ https://www.psychiatry.org/patients-families/adhd/what-is-adhd https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955126/

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2363 Data: 2021-06-05 12:21:24
  • Dietę redukującą poziom tkanki tłuszczowej przeprowadza się najczęściej z dwóch powodów, niekoniecznie muszą oba występować naraz. Również optymalny poziom redukcji będzie związany z danym celem i nierzadko będą  to spore różnice. Pierwszy powód - związany jest z dbałością o zdrowie, wiele bowiem problemów zdrowotnych powiązanych jest z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3965 Data: 2021-08-21 09:38:07
  • Jeśli chcesz, możesz pobawić się w eksperyment. Wejdź do klubu fitness i spytaj dowolnej osoby, z czym kojarzy mu się suplement o nazwie: glukozamina. Mam nadzieję, że jestem w stanie przewidzieć wyniki tego eksperymentu. Idę o zakład, że dominującą odpowiedzią będą skojarzenia z aparatem ruchu i stawami. Faktycznie nie jest to skojarzenie wzięte [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2406 Data: 2021-09-06 19:26:49
  • Sukraloza a głód. Czy sukraloza nasila łaknienie? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niedawno opublikowano badanie Alexandry G. Yunker i in. które przez leniwe osoby będzie używane jako „żelazny dowód” na szkodliwość słodzików. Czy sukraloza będzie kozłem ofiarnym? Wyniki tego eksperymentu są tak niechlujnie opracowane, iż nie dałem rady ustalić, o ile wzrosła podaż kalorii po wypiciu napoju z sukralozą w porównaniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 860 Data: 2021-10-16 08:18:12
  • Magnez jest jednym z kluczowych pierwiastków. Wiele osób wiąże jego niedobory z zaburzeniami funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego, ale to dopiero czubek góry lodowej. Magnez jest kationem niezbędnym biorącym udział w wielu reakcjach enzymatycznych, jako kofaktor. Magnez, jako związek niezbędny dla sportowców Magnez jest niezbędny do syntezy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1839 Data: 2021-12-07 14:25:41
  • Żywienie odgrywa istotną rolę w życiu ludzi niezależnie od wieku, czy poziomu aktywności fizycznej. Niektóre grupy osób jednak mają nieco wyższe wymagania żywieniowe. Grupę taką stanowią między innymi młodzi adepci sportu – poza tym, że ich organizmy cały czas potrzebują substancji budulcowych do rozwoju, to muszą jeszcze „nadrabiać” pewne straty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4057 Data: 2021-12-27 13:36:54
  • Która dieta jest najzdrowsza? Jak się odżywiać dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć na świecie szaleje pandemia koronawirusa, to jednak ciągle dominującą przyczyną śmierci na Ziemi (16% w ujęciu globu) jest choroba niedokrwienna serca. Drugą jest udar - 11%. Nie bez przyczyny zatem dietetycy i lekarze starają się wpierw zapobiegać rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, a gdy jednak dochodzi już do stanów chorobowych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1345 Data: 2022-01-09 08:08:36
  • Nowotwory są współczesną plagą, niestety jest to złożona grupa chorób, a więc w każdym przypadku walczymy z innym przeciwnikiem. Nie da się powiedzieć, czy dana osoba zachoruje na raka — niektórzy robią wszystko, aby rozwinął się u nich nowotwór. Wystarczy wspomnieć, iż jednym z najsilniejszych kancerogenów jest alkohol. A ludzie nie tylko chętnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1572 Data: 2022-02-10 14:16:14
  • Pizza - zdrowie, odchudzanie i poziom insuliny

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielokrotnie przytaczałem dane dotyczące wysokowęglowodanowego posiłku, który jest w stanie podnieść stężenie insuliny nawet na 6 h. Może mieć to duże znaczenie dla sportowców i osób odchudzających się, gdyż insulina jest hormonem anabolicznym. Dlatego „blokuje” procesy kataboliczne, w tym mobilizację i zużywanie tkanki tłuszczowej. Więc jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2200 Data: 2022-06-06 06:46:45
  • [...] Karlsena w mniejszym stopniu obciążają prostowniki grzbietu i mięśnie brzucha, co może mieć duże znaczenie praktyczne. Wykroki - kiedy zależy Ci na pośladkach Kolejną alternatywą, którą można wpleść do planu, są przysiady wykroczne (czyli wykroki), sprawdzają się szczególnie u kobiet, którym często zależy na rozwoju pośladków. Niestety, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4396 Data: 2022-06-23 13:26:30
  • [...] fizyczną podejmujesz (siłownia, aeroby, interwały). W niektórych przypadkach rolę odgrywają produkty zawierające cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktozę, glukozę, maltozę i podobne źródła przetworzonych węglowodanów. Jednak daleki byłbym od demonizowania roli cukru w diecie, problem jest znacznie szerszy. Największy odsetek badanych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1345 Data: 2022-09-14 07:38:41
  • [...] HDL jest „dobra”, to powinno być go jak najwięcej, bo to dla nas zdrowe? Nic bardziej mylnego. Co ustalono w badaniach? W dwóch badaniach obserwacyjnych: Cardiovascular Health in Ambulatory Care Research Team Copenhagen City Heart Study oraz Copenhagen General Population Study U dorosłych bez wcześniejszej miażdżycowej choroby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1760 Data: 2022-11-05 16:19:04