Przewód pokarmowy człowieka to bardzo złożony ekosystem, zawierający ponad 1012 mikroorganizmów w 1 g treści jelitowej, które należą do około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Ich skład zależy głównie od rodzaju i składu spożywanego pokarmu oraz wieku i stanu zdrowia. Podsumowanie Szukając probiotyków, warto wybierać preparat o złożonym i [...]
[...] jest jako słodzik i dodatek smakowy, to nie można zapominać o jej zdrowotnych korzyściach. W połączeniu z cynkiem lub selenem może być bardzo ciekawym suplementem dla wszystkich, którzy chcą wzmocnić swój układ immunologiczny. Źródła: https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root#bottom-line https://www.medicalnewstoday.com/articles/323761
Kiedy my świętujemy, nasze wątroby dwoją się i troją pod natłokiem pracy. Nasze święto to dla wątroby ostry dyżur. Każdego roku, w okolicy okresu świątecznego, pojawiają się w sieci artykuły doradzające w sprawie wspomagania wątroby. Sposób na rodniki W rzeczywistości nie jest zazwyczaj aż tak źle, jak wyżej opisałem, albowiem nasza wątroba [...]
Ciśnienie krwi warunkuje właściwą pracę nerek oraz serca. Te narządy źle tolerują nadciśnienie tętnicze. Jeśli długi czas utrzymujemy nadciśnienie tętnicze (jak to się dzieje u kulturystów, przez sięganie po farmakologię i utrzymanie nadmiarowej masy ciała) to pojawią się patologiczne zmiany w lewej komorze serca (przerost, remodeling), w grubości [...]
Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
Etiologia bólu gardła najczęściej ma swoje źródło w infekcjach. Nie jest to jednak jedyna przyczyna i diagnozowanie oraz leczenie może być niekiedy bardziej skomplikowane niż „przeczekanie”, czy zastosowanie antybiotyków. Inne przyczyny bólu Do innych przyczyn zalicza się bóle o zróżnicowanym podłożu. Są to m.in. nowotwory oraz związana z nimi [...]
[...] się, jakie jeszcze czynniki mają wpływ na temperaturę naszego ciała. Dzieci mają wyższą temperaturę ciała Małe dzieci mają wyższą temperaturę ciała, ponieważ ich metabolizm jest szybszy, a ich powierzchnia ciała jest większa w stosunku do wagi. Źródło: https://www.everydayhealth.com/healthy-living/fascinating-facts-about-body-temperature.aspx
Endorfiny to związki neurochemiczne, których uwalnianie przez organizm poprawia nasze samopoczucie. Wytwarzane przez przysadkę mózgową i centralny układ nerwowy endorfiny, należą do grupy hormonów peptydowych, które są uwalniane w odpowiedzi na stres, ból oraz czynności, takie jak ćwiczenia, jedzenie lub seks. Jak można zwiększyć poziom endorfin? [...]
[...] Kochanie siebie i chęć zmiany siebie to dwa warunki, które powinny współistnieć. Pozytywne nastawienie do ciała, powinno promować zdrowie i dobre samopoczucie, a nie tylko akceptacje obecnego wyglądu. Referencje: https://www.verywellmind.com/what-is-body-positivity-4773402 https://www.deeph.io/when-does-body-positivity-become-health-negativity
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Jednym z najpopularniejszych darów natury, który wykorzystywany jest od tysięcy lat jest miód. Ten wyjątkowy produkt, zyskał na popularności nie tylko, ze względu na swój wyśmienity słodki smak, ale przede wszystkim zawdzięcza go swoim właściwościom, które doceniano od pokoleń. Tworzono z niego nalewki, maści, leki, wzmacniał organizm, dodawał [...]
[...] rytuałów, takich jak zaręczyny, małżeństwo i ciąża. Henna to półtrwały barwnik na bazie roślinnej, który trzyma się na skórze przez około miesiąc. Może to być bezpieczna alternatywa dla trwałego tatuażu. Pamiętaj, tylko aby unikać czarnej henny, ponieważ zawiera barwnik smoły węglowej zwany p-fenylenodiaminą, który może powodować reakcje [...]
Wapń jest ważnym składnikiem kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Żelazo może być istotne dla kobiet, które tracą większe ilości krwi w trakcie cyklu miesiączkowego. Żelazo pełni istotną funkcję, [...]
Czy zdarzyło Ci się wyrzucać jedzenie? Kupiłeś za dużo i leżące w lodówce produkty w końcu straciły swoją ważność do spożycia. Okazuje się, że każdy z nas marnuje dość sporo żywności, przyczyniając się tym do większej emisji gazów cieplarnianych, marnowania wody i innych zasobów potrzebnych do upraw. Możesz to zmienić! Poznaj kilka sposobów jak [...]
Tofu to produkt lubiany przez wiele osób, ponieważ można z nim zrobić właściwie wszystko. Jego smak jest neutralny, dlatego pasuje do wielu różnych dań. Co więcej, przejmuje szybko smak przypraw, których używamy. Może stanowić podstawę posiłku, zastępując porcję mięsa, lub być dodatkiem np. do sałatki. Najczęściej znaleźć możemy tofu naturalne [...]
Mleko to jeden z najczęściej stosowanych produktów w każdej kuchni. Czy to do kawy, czy płatków śniadaniowych, a nawet do wypieku ciast. Rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie trzeba mieć jednocześnie na myśli pożegnanie z ulubioną formą śniadań lub kubka białej kawy. Tradycyjne mleko można z powodzeniem zastąpić mlekiem, czy też [...]