Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]
[...] poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na razie nie wiemy. Powodem, dla którego większość naukowców [...]
Arbuz to słodka i niesamowicie orzeźwiająca letnia przekąska. Jest pyszny, w okresie letnim stosunkowo tani, a przy okazji zapewnia nam nawodnienie (tak ważne w wysokich temperaturach powietrza) i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek stwierdzić, że jesz więcej, niż tak naprawdę potrzebujesz i chcesz? Czy czujesz się wtedy tak jak osoba, która chce rzucić palenie, lub inny nałóg? Oczywiście o ile wiesz, jak może się taka osoba czuć. Z pewnością rzucenie nałogu nie jest niczym prostym. Niby się chce przestać coś robić, ale z jakiegoś powodu jest [...]
Kannabidiol, czyli CBD, w bardzo dynamiczny sposób podbił rynek suplementów diety na niemal całym świecie. Jeszcze kilka lat temu w sklepach dostępne były tylko pojedyncze produkty konopne zawierające CBD, takie jak susz składający się głównie z łodyg i nasion i ubogi w substancje aktywne, a sięgali po nie przede wszystkim fani konopi w ogóle, nie [...]
[...] burden of stomach cancer and potential gains in healthy life years from gradual reductions in salt consumption in Vietnam, 2019–2030: a modelling study. Public Health Nutrition, 26(3), 586-597. Mashili, F., Rusobya, H. J., Masaulwa, J. S., Shonyella, C. J., Ramaiya, K., & Willett, W. C. (2023). Assessment of Trans Fatty Acid Levels in [...]
Siłownia, w której ćwiczę, dostarcza niezwykle wiele tematów do kolejnych artykułów. Oczywiście nie zanudzam Was przypadkami, które mogą dotyczyć bardzo wąskiego grona ćwiczących. Staram się wybierać te zagadnienia, poruszane przez moich kolegów ćwiczących obok, które zainteresują większą ilość osób, zwłaszcza dopiero zaczynających przygodę z [...]
Kiedy celem jest zrzucenie kilku kilogramów, należy opracować rozsądny plan. Właściwa dieta, trening, suplementacja i nastawienie na długotrwałą pracę. Wiele osób wybiera jednak drogę na skróty, sięgając po kosztowne i wątpliwe w aspekcie zdrowotnym kuracje, albo drakońskie diety, myśląc, że jak trochę pogłodują, to szybko schudną i będzie „po [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
[...] cytatów, przez co prawda jest fałszowana. Referencje: Hogenkamp, H. P. C. (1980). The interaction between vitamin B12 and vitamin C. The American Journal of Clinical Nutrition, 33(1), 1-3. Watson WS, Vallance BD, Muir MM, Hume R. The effect of megadose ascorbic acid ingestion on the absorption and retention of vitamin B12 in man. Scott [...]
[...] ale także na całym świecie, w tym również w Polsce. Wszędzie odezwały się głosy za, ale także przeciw. Wypowiadali się lekarze i dietetycy. Między innymi Academy of Nutrition and Dietetics (największa amerykańska organizacja zrzeszająca dietetyków) potwierdza swoimi badaniami, że dieta wegańska jest nieszkodliwa dla kobiet w ciąży, [...]
Współczesny tryb życia, nieaktywność fizyczna, przekarmianie ciała powodują odkładanie tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej (wisceralnej, sieciowej). Wielu osobom wydaje się, iż tłuszcz jest problemem estetycznym, a nie medycznym. Niestety, tkanka tłuszczowa nie jest dla nas obojętna. To, iż pogarsza estetykę sylwetki, ma znaczenie dla osób [...]
[...] i wyglądaj cudownych kolorów, jakie daje jesienna natura — jabłka, gruszki, żurawina, dynia, bataty i wiele innych ozdobią Twój talerz, nacieszą brzuchy, a przy okazji zadbają o zdrowie. Źródła: The Benefits of Seasonal Eating - UMMS Health Study finds link between seasons and eating habits (medicalxpress.com) Online Tools | Nutrition.gov
Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
Problemy ze snem są zmorą naszego społeczeństwa i dotyczą nie tylko osób starszych czy dojrzałych. Brak snu lub kiepski sen może mieć dla nas poważne konsekwencje. Niektóre z nich to brak energii, gorsza wydajność w codziennych czynnościach czy pracy, a także większe ryzyko niektórych chorób, m.in. związanych z wysokim ciśnieniem krwi lub [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]