SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

śledzie

  • [...] jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9363 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do wielu zaburzeń zdrowotnych. Z czego warto korzystać podczas diety ketogenicznej? Źródła tłuszczy: olej kokosowy tłuszcze MCT olej lniany wysokolinolenowy ryby, np.: śledzie, makrela, halibut, karp, łosoś dziki oliwa z oliwek orzechy awokado mięso, np.: udka z kurczaka, schab, polędwica wieprzowa, podroby, stek siemię lniane nasiona chia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14972 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • [...] orzeszki czy chipsy - te ostatnie to kolejne bomby kaloryczne, których należy unikać, a które bardzo często mają związek ze spożywaniem alkoholu. Dużo lepszym wyborem są np. śledzie, kabanosy czy większe dania, bogate w białko. Spożywanie białka przed oraz w trakcie picia może zmniejszyć ilość wypitego alkoholu. Białko ma bardzo wysoki indeks [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 49998 Data: 2017-12-03 11:53:20
  • [...] morele), warzywa (brokuły, brukselka), 1,00 - 5,00 mg - ziemniaki, chleb graham, kasze: gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby (mintaje, dorsze, śledzie), mięso z piersi indyka, 5,00 -10,00 mg - polędwica sopocka, kurczaki, wieprzowina - schab, mięso z udźca indyka, ryby (łososie, makrele wędzone), zarodki pszenne, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7923 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • [...] grahamki, pieczywo tostowe, ryż brązowy, warzywa (marchew, brukselka, soja), karpie, wątroba wołowa, jaja, owoce (brzoskwinie, morele), 1-10 mg - ryby (mintaj, makrela, śledzie, tuńczyki, łososie), płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, warzywa (dynie, pomidory, brokuły, szczypiorek, kapusta biała, jarmuż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6912 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7469 Data: 2018-03-02 11:01:03
  • Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13518 Data: 2018-01-03 11:02:10
  • Produkty, które niszczą Twój wygląd i samopoczucie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5702 Data: 2017-10-16 11:02:52
  • Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3633 Data: 2019-09-12 12:13:37
  • [...] na ryby może także wystąpić alergia na kawior. Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Niektóre gatunki ryb zawierają dużo histaminy (np. śledzie, łososie, tuńczyk). Możliwe są także reakcje toksyczne spowodowane obecnością metali ciężkich (np. rtęci). Skorupiaki Zwykle, jeśli ktoś uczulony jest na ryby, jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7020 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7462 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Czy warto jeść tłuste ryby? Wpływ tłustych ryb na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7185 Data: 2020-02-27 17:08:44
  • Kreatyna jest naturalnym związkiem występującym w naszym organizmie oraz w pożywieniu. Kreatyna nie jest dopingiem, ale znacząco wpływa na wyniki sportowe. Boom na kreatynę, rozpoczął się w konsekwencji zdobycia wielu złotych medali na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w roku 1992. Wielu sportowców to właśnie suplementacji kreatyną przypisywało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7417 Data: 2021-04-07 11:38:06
  • Ile kalorii może mieć kolacja wigilijna?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Święta to z pewnością nie czas na trzymanie rygorystycznej diety i dokładne liczenie kalorii. Z drugiej jednak strony warto zdawać sobie sprawę z tego, ile kalorii mają poszczególne potrawy. Okazuje się bowiem, że wiele z tradycyjnych, polskich potraw Bożonarodzeniowych zalicza się do dań zdrowych i niskokalorycznych. Co do picia? W czasie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5266 Data: 2018-12-18 09:37:40
  • Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6068 Data: 2019-11-24 14:15:53
  • Olej z kryla czy olej z ryb

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ich unikać lub chociaż ograniczać to: ryba maślana, marlin, makrela królewska, rekin, Małą wartość odżywczą mają panga i tilapia. Ryby, które zawierają najmniej toksyn: śledzie, sardynki, dorsz, mintaj, dziki łosoś (nie z hodowli). Ilość toksyn jest też zależna od środowiska w jakim żyją ryby. Im bardziej zanieczyszczone, tym większe ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2508 Data: 2018-10-08 13:06:02
  • Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3707 Data: 2019-12-15 11:20:13
  • Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1241 Data: 2021-03-22 10:11:04
  • Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 792 Data: 2023-01-11 06:56:33
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 a hipertrofia

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] występują w rybach i oleju rzepakowym. W dietach społeczeństw zachodnich głównym źródłem spożycia EPA i DHA są ryby, zwłaszcza tłuste (np. makrele, pstrągi, łososie, śledzie i sardynki). Okazuje się, że kwasy omega-3 mają także wpływ na hipertrofię. Istnieje wiele dowodów na stymulujące działanie kwasów tłuszczowych omega-3 na syntezę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1726 Data: 2019-04-14 14:14:49