SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276395

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1631 Wiek 23 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 61355
jakie piękne
czy takie domowe razowce na zakwasie też są kwaśne?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 459 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4986
Nie są.Ten smaczek jest jakby kwaskowato-słodki bardzo przyjemny mało wyczuwalny.Te cuda ze sklepów goryczą walą tak że odechciewa się jeść.
Zresztą nie pamiętam kiedy kupiłam razowca .Wolę upiec dwa bochenki i wyżerka na parę dni jest:)
Sobie smaku narobiłam aż ;p A tu post :'-(

Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-05-05 23:28:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
ale te formowane to są pszenne chleby nie żytnie

tolka bardzo łądnie pieczesz, piekłaś kiedyś w WP ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3212 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 43594
tez uzywamy kamienia i koszykow (moze byc miska wylozona czysta scierka kuchenna, posypana maka), i przyznam ze kilka prob pieczenia zytniego na zakwasie na kamieniu skonczylo sie nieciekawie, ale kilka dalo sie po wyrosnieciu w formie/koszyku'przerzucic'-roznie bywa

mysle ze zalezy od smaku- ja nie przepadam za ciemnym pieczywem i dla mnie w kazdym domowym kwas jest wyczuwalny identycznie jak byl w sklepowym, przeciez nie kazdy ma ten sam smak i lubi to samo domowy czy nie

Zmieniony przez - anister w dniu 2013-05-06 09:01:32

The best way to predict your future is to create it.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 623 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11640
Dziewczyny... nie śmiejcie się, ale przy przepisie powinna być jakaś uwaga, by nie jeść chleba zaraz po upieczeniu dla takich ciemnot jak ja... Ile ja się dziś w nocy nacierpiałam...

Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-06 09:04:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 459 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4986
etrala
ale te formowane to są pszenne chleby nie żytnie

tolka bardzo łądnie pieczesz, piekłaś kiedyś w WP ?

Wiesz ten okrągły to żytniak z tego co pamiętam.Reszta to mieszańce w dużej części.Musiałabym sprawdzić a tak jak pisałam to ostatnie moje wypieki więc jest tego trochę.
Zakwas żytni jest moim zdaniem najlepszy i takiego używam.Teraz nastawiłam zakwas gryczany nie wiem co mi z tego wyjdzie ale mam w zamiarze upiec chleb bezglutenowy
Nigdy nie piekłam w WP jeśli dobrze zrozumiałam skrót
W ogóle to do żytniaków trzeba mieć dobry zakwas-starszy.
No i czas bo samo wyrastanie to całe dnie a ja mam taki przepisy gdzie chleb rośnie całą noc w koszyku a rano piekę.


Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-05-06 09:17:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 623 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11640
Czy z mąki pełnoziarnistej orkiszowej też wyjdzie dobry zakwas i chleb?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Orkisz to odmiana pszenicy więc powinno wyjść nawet bez zakwasu.

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 623 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11640
A ta mąka orkiszowa jest w ogóle wartościowa? To samo chciałam spytać o pełnoziarnistą pszenną. Bo pszenna mi się ogólnie źle kojarzy, ale skoro jest pełnoziarnista (typ 2000), to może jest równie dobra co żytnia? Czy może jednak typ nie ma takiego znaczenia jak rodzaj zboża?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1189 Wiek 50 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13096
Tolka masz moze przepis na chleb z wkładka z ziemniaków gotowanych. Jako dziecko jadłam taki domowy upieczony przez sąsiadke. Uwielbiałam ten jej chleb. Zmieniłam miejsce zamieszkania i nie mam kontaktu z sąsiadka ale chcialabym odtworzyc ten jej chlebuś.

Z moich doswiadczen z zakwasem to wiem, ze zakwas musi zadomowic sie. Moj udomawial sie kilka miesiecy zanim zaczal byc dobry. Teraz juz pieknie wspolpracuje ze mna
Nie przechowuje go w lodowce bo zawsze mi plesnial. Zostawiam resztki na sciankach sloika by wyschly.Jak mam piec chlebcio to wlewam tam wode daje make i czekam az sie obudzi

Skórka chleba bedzie miękka jezeli po upieczeniu jeszcze gorący spryska sie go woda i przykryje scierka do wystygniecia.

Zmieniony przez - lunika w dniu 2013-05-09 12:03:35
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium