czy takie domowe razowce na zakwasie też są kwaśne?
...
Napisał(a)
Nie są.Ten smaczek jest jakby kwaskowato-słodki bardzo przyjemny mało wyczuwalny.Te cuda ze sklepów goryczą walą tak że odechciewa się jeść.
Zresztą nie pamiętam kiedy kupiłam razowca .Wolę upiec dwa bochenki i wyżerka na parę dni jest:)
Sobie smaku narobiłam aż ;p A tu post :'-(
Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-05-05 23:28:48
Zresztą nie pamiętam kiedy kupiłam razowca .Wolę upiec dwa bochenki i wyżerka na parę dni jest:)
Sobie smaku narobiłam aż ;p A tu post :'-(
Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-05-05 23:28:48
...
Napisał(a)
ale te formowane to są pszenne chleby nie żytnie
tolka bardzo łądnie pieczesz, piekłaś kiedyś w WP ?
tolka bardzo łądnie pieczesz, piekłaś kiedyś w WP ?
...
Napisał(a)
tez uzywamy kamienia i koszykow (moze byc miska wylozona czysta scierka kuchenna, posypana maka), i przyznam ze kilka prob pieczenia zytniego na zakwasie na kamieniu skonczylo sie nieciekawie, ale kilka dalo sie po wyrosnieciu w formie/koszyku'przerzucic'-roznie bywa
mysle ze zalezy od smaku- ja nie przepadam za ciemnym pieczywem i dla mnie w kazdym domowym kwas jest wyczuwalny identycznie jak byl w sklepowym, przeciez nie kazdy ma ten sam smak i lubi to samo domowy czy nie
Zmieniony przez - anister w dniu 2013-05-06 09:01:32
mysle ze zalezy od smaku- ja nie przepadam za ciemnym pieczywem i dla mnie w kazdym domowym kwas jest wyczuwalny identycznie jak byl w sklepowym, przeciez nie kazdy ma ten sam smak i lubi to samo domowy czy nie
Zmieniony przez - anister w dniu 2013-05-06 09:01:32
The best way to predict your future is to create it.
...
Napisał(a)
Dziewczyny... nie śmiejcie się, ale przy przepisie powinna być jakaś uwaga, by nie jeść chleba zaraz po upieczeniu dla takich ciemnot jak ja... Ile ja się dziś w nocy nacierpiałam...
Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-06 09:04:26
Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-06 09:04:26
...
Napisał(a)
etralaale te formowane to są pszenne chleby nie żytnie
tolka bardzo łądnie pieczesz, piekłaś kiedyś w WP ?
Wiesz ten okrągły to żytniak z tego co pamiętam.Reszta to mieszańce w dużej części.Musiałabym sprawdzić a tak jak pisałam to ostatnie moje wypieki więc jest tego trochę.
Zakwas żytni jest moim zdaniem najlepszy i takiego używam.Teraz nastawiłam zakwas gryczany nie wiem co mi z tego wyjdzie ale mam w zamiarze upiec chleb bezglutenowy
Nigdy nie piekłam w WP jeśli dobrze zrozumiałam skrót
W ogóle to do żytniaków trzeba mieć dobry zakwas-starszy.
No i czas bo samo wyrastanie to całe dnie a ja mam taki przepisy gdzie chleb rośnie całą noc w koszyku a rano piekę.
Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-05-06 09:17:00
...
Napisał(a)
Czy z mąki pełnoziarnistej orkiszowej też wyjdzie dobry zakwas i chleb?
...
Napisał(a)
Orkisz to odmiana pszenicy więc powinno wyjść nawet bez zakwasu.
"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html
...
Napisał(a)
A ta mąka orkiszowa jest w ogóle wartościowa? To samo chciałam spytać o pełnoziarnistą pszenną. Bo pszenna mi się ogólnie źle kojarzy, ale skoro jest pełnoziarnista (typ 2000), to może jest równie dobra co żytnia? Czy może jednak typ nie ma takiego znaczenia jak rodzaj zboża?
...
Napisał(a)
Tolka masz moze przepis na chleb z wkładka z ziemniaków gotowanych. Jako dziecko jadłam taki domowy upieczony przez sąsiadke. Uwielbiałam ten jej chleb. Zmieniłam miejsce zamieszkania i nie mam kontaktu z sąsiadka ale chcialabym odtworzyc ten jej chlebuś.
Z moich doswiadczen z zakwasem to wiem, ze zakwas musi zadomowic sie. Moj udomawial sie kilka miesiecy zanim zaczal byc dobry. Teraz juz pieknie wspolpracuje ze mna
Nie przechowuje go w lodowce bo zawsze mi plesnial. Zostawiam resztki na sciankach sloika by wyschly.Jak mam piec chlebcio to wlewam tam wode daje make i czekam az sie obudzi
Skórka chleba bedzie miękka jezeli po upieczeniu jeszcze gorący spryska sie go woda i przykryje scierka do wystygniecia.
Zmieniony przez - lunika w dniu 2013-05-09 12:03:35
Z moich doswiadczen z zakwasem to wiem, ze zakwas musi zadomowic sie. Moj udomawial sie kilka miesiecy zanim zaczal byc dobry. Teraz juz pieknie wspolpracuje ze mna
Nie przechowuje go w lodowce bo zawsze mi plesnial. Zostawiam resztki na sciankach sloika by wyschly.Jak mam piec chlebcio to wlewam tam wode daje make i czekam az sie obudzi
Skórka chleba bedzie miękka jezeli po upieczeniu jeszcze gorący spryska sie go woda i przykryje scierka do wystygniecia.
Zmieniony przez - lunika w dniu 2013-05-09 12:03:35
Poprzedni temat
Trening Brzuch, nogi
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- ...
- 300
Polecane artykuły