SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 277232

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Etrala dzięki za informacje, przyda się bo jak bym zaczęła to pewnie skończyłabym widząc dno
Redcow hajfajf
dobra koniec spamu

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1189 Wiek 50 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13096
Moze komus to sie przyda
Pieprz czerwony
Wyróżnia się dużą zawartością kapsaicyny, związku o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów. Mówiąc krótko, ochrania serce i wzmacnia układ odpornościowy. Ważna informacja dla wszystkich odchudzających się - naukowcy odkryli, że kapsaicyna zapobiega rozwojowi komórek tłuszczowych i pomaga w walce z nadwagą! Użyj czerwonego pieprzu, by doprawić domowy sos warzywny lub sałatkę. Dobrze komponuje się również w sałatkach owocowych
Cynamon
Od dawna znany jako "energetyzująca" przyprawa. Dzięki obecności substancji zwanej MHCP (polimer metylohydroksychalkonu), która pomaga organizmowi w konwersji cukru, stanowi skuteczną broń w walce z cukrzycą. Pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego. Działa bakteriobójczo, hamuje wirusy i wspomaga trawienie. Dowiedziono, też że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Dodaj szczyptę do porannej owsianki, kawy, ciasteczek owsianych lub gorącej czekolady. Cynamon dobrze komponuje się z pikantnymi potrawami z drobiu. W trakcie choroby dodaj odrobinę do ciepłej herbaty, a szybciej staniesz na nogi.
Imbir
Od wieków stosowany jest jako remedium na szereg różnych dolegliwości, m.in. przeziębienie czy bóle żołądka. Spożywanie imbiru skutecznie redukuje też ból mięśni spowodowany wysiłkiem. Jest doskonały w leczenie bolesności stawów i migren, łagodzi nudności. Wspomaga utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu w krwi. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, pierników, ciast, puddingów czy sałatek owocowych. Pasuje też do pieczonych jabłek czy gruszek. Z korzenia możesz zrobić rozgrzewający napar z miodem i cytryną. Doskonały do ciasta marchewkowego.
Kurkuma
Swój żółty kolor zawdzięcza zawartej w niej kurkuminie, substancji, która obniża poziom cholesterolu, zmniejsza stany zapalne, zwalcza bakteria i grzyby. Ostatnie badania wykazały, że jest niezwykle skuteczną brania w zapobieganiu nowotworowi prostaty, co tłumaczy niewielki odsetek zachorowań na ten nowotwór wśród mężczyzn w Indiach, gdzie jest bardzo populatną przyprawą. Kurkumina poprawia sprawność umysłową i może zapobiegać chorobie Alzheimera. Nada mięsnym potrawą nieco wschodni posmak, dobrze smakuje z owocami morza, możesz dodawać kurkumę do dań z ryżu lub kuskusu.
Nasiona selera
Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, poprawiają krążenie i działają detoksująco. Opóźniają proces starzenia. Nasiona selera znalazły zastosowanie w leczeniu artretyzmu. Możemy nimi aromatyzować soki albo zrobić leczniczy napar. Zalej łyżeczkę nasion ciepłą wodą i parz przez 15 minut odcedź i pij jedną filiżankę dziennie.
Pieprz czarny
Zawarta w nim piperyna zwiększa aktywność enzymów trawiennych, poprawia ukrwienie oraz przyspiesza wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, skracając tym samym czas trawienia pokarmów. Możesz dodawać go do wszystkiego. Doskonale spisuje się jako składnik marynat lub dressingów
Kolendra
Albo ją pokochasz, albo znienawidzisz. Jeśli jednak nie polubiłeś, to przemyśl to jeszcze raz. Roślina ta zawiera związki, które chronią komórki przed mutacjami, co jest jednym z pierwszych kroków w rozwoju nowotworów. Ma w swoim składzie szereg związków uśmierzających ból, podobnie jak goździki i kurkuma. Świeża kolendra jest doskonałym maturalnym konserwantem żywności chroniącym mięso przed rozwojem bakterii E.coli. Z kolei nasiona kolendry mają słodkawy, lekko cytrusowy aromat. Zwykle sprzedawane są w sproszkowanej formie i stanowią jeden ze składników mieszanki curry.
Rozmaryn
Zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Najnowsze badania jednoznacznie stwierdzają, że ekstrakt z rozmarynu zmniejsza ilość szkodliwych dla organizmu heterocyklicznych amin, które powstają w mięsie podczas obróbki termicznej. Dodawaj więc rozmaryn do przypraw do grillowania. Aby spotęgować efekt dorzuć szałwię, oregano i bazylię. Rozmaryn używaj do sporządzania sosu pomidorowego, pieczonych ziemniaków, łososia. Świetnie nadaje się do przyprawiania ciężkich dań.
Mięta pieprzowa
Łagodzi niestrawność i mdłości, jak również objawy zespołu jelita drażliwego. Polecana jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Pomaga także uporać się z problemami skórnymi. Ze względu na orzeźwiający smak i aromat dobrze komponuje się z deserami, np. jako dodatek do lodów i napojów. Dobrze rozdrobnioną miętę wymieszaj z sokiem z cytryny, ulubionym syropem, poruszonym lodem - tak uzyskasz chłodzącą granitę. Wymieszana z serem feta będzie świetnym dipem do warzyw.
Ma właściwości uspokajające, pomaga przy bezsenności. Doskonałe zioło do herbaty, ale też do ciasteczek. Wraz z koprem, bazylią, tymiankiem stanowi ciekawą mieszankę do dań z mięsa i ryżu.

http://kuchnia.wp.pl/fototematy/385/12/1/przyprawy-na-zdrowie.html
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2443
dynia nadziewana komosa ryzowa z daktylami i pistacjami
bardzo smaczne wegle do miesa pieczonego czy cos :)
(dynia - chodzi mi o takie mniejsze nie wiem jak sie nazywaja po polsku, albo butternut squash)

skladniki (bez proporcji bo to mozna sobie zmieniac w zaleznosci od tego co lubimy):
mala dynia taka



albo taka




oliwa z oliwek
cebula
posiekane pistacje
posiekane daktyle
skorka z cytryny
cynamon
quinoa

sposob przygotowania

rozgrzac piekarnik do 190 stopni

przekroic dynie na pol, wyrzucic nasiona, polozyc polowki dyni do gory nogami w naoliwionym naczyniu zaroodpornym, piec az dynia bedzie miekka, ok 30 minut ale mozna sprawdzac widelcem

wyjac dynie z piekarnika (nie wylaczac piekarnika)

gdy dynia sie piecze przygotowac nadzienie - podgrzac oliwe na malym ogniu, dodac pokrojona cebule i smazyc zeby sie zeszklila. dodac pokrojone pistacje, daktyle, skorke z cytryny i cynamon, smazyc razem jeszcze chwile. dodac ugotowana quinoe i dodac do smaku sol i pieprz

wlozyc nadzienie do dyni, przykryc folia aluminiowa i wlozyc jeszcze na 20 minut do piekarnika

Zmieniony przez - Teeija w dniu 2012-11-08 18:26:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
przepisy wrzucamy tutaj -> https://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni,_czyli_nasze_babskie_przepisy_;_-t696301.html

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2443
a przepraszam :) tego posta juz nie moge skasowac ale wrzuce jeszcze w drugim temacie, na przyszlosc bede pamietala
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1631 Wiek 23 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 61355
Mam pytanie co do kombuchy. Po fermentacji zrobił mi się taki cienki plasterek nowej kombuszki - czy teraz jak będę nastawiać nową partię to z tego nowego plasterka? Czy z obydwu?
A można toto zamrozić na zaś, w razie jakby mi padła?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
z każdego plastra nowa partię, ona się po prostu mnoży przez podział ;) trzymałam w lodówce przez tydzien, było ok, do zamrazalnika nie próbowałam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
mam pytanie odnosnie domowego majonezu.. jaki olej najlepiej uzyc? chodzi mi o dobry smak i zeby nie bylo np. za duzo o-6 czy cos..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1631 Wiek 23 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 61355
etrala dzięki zrobię z nowego plasterka chociaż on taki jakiś wątły biedaczyna, możliwe że za krótko trzymałam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
dontknow słonecznikowy jest dobry, ale on ma chyba O-6 chociaz nie wiem ile tego zostaje po rafinacji, ale może uzyjesz oleju z pestek winogron, jest bezsmakowy

ziuta, mój teraz tez taki słabiutki wyszedł, ale on będzie coraz grubszy po kolejnych fermentacjach :)
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium