SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276356

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
znów będę pytać. ..

mam koleżankę z borelioza., jest na antybiotykach już 1, 5 roku i pół roku kuracji jej zostało... z tego co mówiła nie wolno jej żadnego cukru niczego na drozdzach.. ale ma zlecone kiszonki- na ktore już nie może patrzeć

czy kombucha była by dla niej dobra ? czy nie zaszkodzi ?

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 6334 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 99958
A ja chciałam zapytać czy mamy gdzieś fajny przepis na bułki na zakwasie?

Gdy poprawisz fundamenty, łatwiej Ci będzie doprowadzić do porządku resztę domu...

Było minęło: http://www.sfd.pl/Dotkazoz_DT_2013_podsum.str.19_-t914686-s19.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10396
ktoś robił bo w którymś dzienniku widziałam zdjęcie, ale niestety nie przypomnę sobie u kogo, ja mam jakieś niewymiarowe keksówki i jak pierwszy raz zrobiłam chleb z forumowego przepisu to ciasta wyszło mi na jedną keksówka i tak 1/4 drugiej i ten niziutki chlebek potraktowałam jako bułkę i kroiłam w poprzek, niestety to nie to samo ale czasem sobie robię i daje radę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
czy przypadkiem Arphiel nie wklejała tych zdjęć a jakimś starym dzienniku?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
Ta informacja będzie przydatna szczególnie tym, którzy pieką chlebek bezglutenowy, co na pewno jest trudniejszą sztuką niż pieczenie glutenowych. Główny przepis jest tutaj: https://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni,_czyli_nasze_babskie_przepisy_;_-t696301-s28.html , ale ja cały czas eksperymentuję i teraz dopiero wyszedł mi chlebek idealny. Poprzednie były mniej lub bardziej kwaśne w smaku. Wcześniejsze modyfikacje są tutaj: https://www.sfd.pl/Lady_przy_garach,_czyli_luźne_pogadanki_o_kuchni_i_nie_tylko_;_-t699560-s143.html

Przez tą kwaśność chleba systematycznie zwiększałam proporcje mąki w stosunku do zakwasu. W najnowszym mąka dodana do zakwasu stanowiła dokładnie 334% wagi zakwasu. Wczoraj dowiedziałam się od mamy, że moja siostra jak zrobi właściwe ciasto (żytnie) wyrabia je 10-15 minut a potem zostawia je na ok. 1,5 godziny w tej misce, w której wyrabiała i ja też tak zrobiłam, z tym, że oglądałam film i ciasto sobie leżało prawie 2 godziny. Potem przez minutkę jeszcze się wyrabia i dopiero potem następuje etap przekładania do foremek.
Wydaje mi się, że "lejące się," rzadkie ciasto i to długie wyrabianie i potem danie ciastu "odpocząć" i znowu szybko wyrobić jest kluczem do idealnego chleba. Poprzedni rósł całą noc i większe pół dnia. Wczorajszy ok. 22:30 odstawiłam do rośnięcia i dzisiaj rano ok. 6:30 zaglądam i urósł.
Czas pieczenia tym razem 15 minut z grzałką od spodu, potem z obiema grzałkami 35 minut w 180 stopniach i na tym miał być koniec, ale ja musiałam wyjść do pracy i pieczę nad chlebem przejęła mama, która twierdzi, że mój piekarnik słabiej grzeje i podkręciła temperaturę na 200 stopni na kolejne 15 minut.
Chleb jest przepyszny. Chętnie zjadłabym cały bochenek na raz
Tym razem miałam wariację z mąki z kasztanów jadalnych (250 g) i reszta z mąki gryczanej (w sumie 1037 g)...w sumie dałam 1,5 łyżki soli, ale następnym razem spróbuję dać 2 łyżki. Być może ta mąka z kasztanów też ulepsza smak chleba.


Zmieniony przez - Agnese w dniu 2013-03-10 13:21:30

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 6400 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 46731
Ciotka, ja się nie znam, ale kombucha jest na cukrze, ale jak Obli tłumaczyła w dzienniku BlueCrocus to pisała, że grzyb zjada cukier. Faktem jest, że kombucha jest słodka, więc nie wiem jak to się ma do cukru w przypadku Twojej koleżanki.

Popatrz :

https://www.sfd.pl/BlueCrocus_Po_zdrowie_i_sprawność-t887095-s48.html

Zmieniony przez - Gesti w dniu 2013-03-10 13:29:01

Stop boring me and think. It's the new sexy...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 186 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6879
Czesc z Was zna juz pewnie te metode... Wiekszosci z nas filmik sie nie przyda bo Laidis przeciez jedza zoltka ale dla tych ktore jedza takze same bialka, taka wiedza moze sie przydac, moze czasem zycie ulatwic



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1631 Wiek 23 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 61355
Agnese a nie jest słodkawy ten chleb? Bo mąka kasztanowa jest dość słodka. I rzeczywiście przekonałam się że konsystencja bezglutenowego ciasta musi być dużo rzadsza, takie lejące się błoto
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Agnese, a jak długo może stać taki chleb? bo mi razowiec niedobry robi się dopiero na czwarty/piąty dzień. ten też jest taki trwały?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
Ziuta...nie wydaje mi się słodkawe. To najlepszy bezglutenowy chlebek jaki mi wyszedł. Zresztą mąki kasztanowej było tylko 250g a mąki gryczanej ponad 4 razy tyle. Nawet mojemu mężowi smakował, a on nie lubi takich zdrowych chlebów, tylko białe, puszyste je. Dontknow....ja zostawiam połowę 1 bochenka....resztę mrożę....kiedyś mi spleśniał, ale odkryłam, żeby nawet tą połówkę podzielić i to, na bieżąco można trzymać w chlebaku, a resztę w zimnym miejscu np. w piwnicy albo na parapecie, gdzie nie świeci słońce. Oczywiście np. we foliowym woreczku albo owinąć papierem. Dokładnie nie mierzyłam czasu, ale dość długo tak czeka na zjedzenie, bo do miski zwykle mała ilość mi pasuje.

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium