[...] świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci nadal poszukują alternatyw. Pojawia się coraz więcej propozycji, a jedną z nich jest białko z grochu. Czym jest białko z grochu? Jak można się [...]
W obliczu rosnącego problemu otyłości, zwłaszcza wśród osób w średnim wieku, istotne staje się zrozumienie i implementacja skutecznych metod zarządzania tą chorobą, jak i swoją wagą. Warto pomyśleć o tym jak najwcześniej. Dlaczego warto łączyć trening z odżywką białkową? Przed i po interwencji oceniano skład ciała i zachowania żywieniowe [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
W propagandowym filmie opublikowanym na kanale „60 Minutes Australia” pojawiła się nieprawdopodobna scena. Rzekomą ofiarą zielonej herbaty stał się Matthew Whitby, w materiale wideo pokazywał blizny po operacji. Musiał poddać się przeszczepowi wątroby, gdyż według lekarzy zostały mu dwa tygodnie życia. Podsumowanie Wątrobę niszczą np. napoje [...]
[...] Chyba każdy producent oferuje ze dwa smakowe warianty. Go Vege ma bardzo bogaty asortyment, więc nic dziwnego, że dostępne są także kiełbaski. Tym razem postawiłam na sojowe w przyprawie paprykowej. W opakowaniu znajdziemy osiem krótkich kiełbasek - idealna porcja dla dwóch osób. Kiełbaski można podsmażyć na patelni, na grillu elektrycznym [...]
Odżywka białkowa to jeden z najbardziej popularnych suplementów diety wśród osób aktywnych fizycznie, których celem jest poprawa jakości sylwetki. Niestety w czasach, kiedy to reklama odgrywa znaczną rolę w tym, co kupimy, często sugerując się nią, nie do końca wybieramy produkt najlepszy jakościowo lub odpowiedni dla naszego organizmu. Co więc z [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest naprawdę. Niemniej jednak mamy zupełnie inny powód, by unikać białka sojowego. Badania pokazują, że soja jest praktycznie bezużyteczna w stymulowaniu syntezy białek mięśniowych. Badacze podali 30 osobom 0 gramów białka - wodę, 20 gramów soi [...]
Proces starzenia się organizmu obejmuje m.in. starzenie się tkanki mięśniowej. Starzenie się mięśni szkieletowych charakteryzuje się spadkiem masy mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że [...]
Ten artykuł ukazuje się na początku nowego roku. W życiu osoby zainteresowanej przyrostem masy mięśniowej - pytanie dodatkowe: kto nie powinien być zainteresowany tym celem…? - jest to najczęściej czas przeznaczony na "masę”. Być może będziesz mógł oszczędzić część tych pieniędzy, zastępując niektóre potrawy z mięsa i ryb, potrawami opartymi o: [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]
[...] równowaga i różnorodność posiłków. Warto się upewnić, że dieta jest bogata w: żelazo: rośliny strączkowe, tofu, tempeh witaminę D: wzbogacone zboża, mleko białko: produkty sojowe, fasola, nabiał, jajka witaminę B12: drożdże odżywcze, jajka, żywność wzbogacona. Chociaż niektóre pokarmy są dobrym źródłem tych składników odżywczych, osoby [...]
[...] się zastąpić jakoś odżywki białkowe w rodzaju WPC, WPI, WPH, jeśli ktoś chce być do końca wierny swoim przekonaniom? Okazuje się, że tak. W wielu badaniach zestawiano białko sojowe z białkiem serwatkowym (np. koncentratem białka serwatkowego), wykazując porównywalne efekty anaboliczne przy treningu siłowym, w czterech badaniach. Jednak w nowszym [...]
[...] Niestety w sosie sojowym jest jej sporo. Już jedna łyżka stanowi 38% zalecanego dziennego spożycia soli. Dla tych osób, które nie wyobrażają sobie potrawy bez sosu sojowego, a nie chcą spożywać takiej dużej ilości soli, istnieje wariant LIGHT. Zawiera on do 43% (czasem nawet do 50%) mniej soli niż inne produkty. Na 100 g sosu przypada [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
[...] Wysoką zawartością białka oraz aminokwasów niezbędnych człowiekowi charakteryzują się również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych źródeł ceni się soję oraz przetwory sojowe, a także pozostałe warzywa strączkowe (w tym np. soczewicę), czy orzechy oraz nasiona. Zawierają one jednak mniej białka ogółem, a także mniej aminokwasów niezbędnych [...]