Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
[...] też nie. Głównym źródłem protein w diecie na masę zazwyczaj jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, [...]
[...] jednak nie do końca wiadomo, czy zasoby glikogenu są konieczne dla hipertrofii – wiele badań wskazuje, iż niekoniecznie). Arnold sądził, iż podawanie węglowodanów oszczędza proteiny (zapobiega katabolizmowi). Cóż, w normalnych warunkach dobrze odżywionego kulturysty jest to zjawisko pomijalne, niszowe (chyba że ktoś zaczyna wykonywać modne [...]
[...] się tłuszczów, szczególnie zdrowych, gdyż może mieć to określone reperkusje hormonalne. Jeśli chodzi o podejście potreningowe, w czasie redukcji głównie możesz dostarczać proteiny, znacząco ograniczając podaż węglowodanów. Niemniej jest to kwestia indywidualna i zależy od stosowanego modelu żywieniowego oraz podziału kalorii pomiędzy [...]
[...] odchudzam? W ramach zakończenia napiszę, iż wielokrotnie wykazywano, iż białko serwatkowe oraz kazeinowe mają wpływ na metabolizm. W jednym z badań mężczyznom podawano: 30 g proteiny serwatkowej lub 30 g białka kazeinowego, lub 33 g węglowodanów albo placebo przed snem. Każdą próbę oddzielało 48-72 godziny. Następnego ranka (między 5:00 a 8:00 [...]
[...] z podtrzymania ciepłoty ciała, metabolizmu, procesów komórkowych, pracy narządów wewnętrznych itd.). Jedyny wyjątek od reguły, jaki znam, to białko. Jeśli dostarczamy czyste proteiny, nawet w dużym nadmiarze, to nie utyjemy. Ale nie dzieje się tak dlatego, iż „dostarczona energia wyparowała” lub „nie jest w stanie przekształcić się w tłuszcz”. Po [...]
[...] z tłuszczu, który jest przyswajany prawie w całości bez strat, i z węglowodanów, z których zmagazynowanych zostanie 75%-85% (np. w postaci tkanki tłuszczowej). Poza tym proteiny są niezbędnym budulcem dla mięśni, czekolada ich prawie nie zawiera, więc jak można stawiać ją na równi z mięsem? Jest to szkodliwa i bezsensowna propaganda! Sam [...]
Wiele osób przychodzi do klubów po wakacjach, siłownie pękają w szwach. Bardzo często impulsem jest niezadowolenie z własnego wyglądu, a wakacje są pełne okazji do prezentacji swoich walorów (lub ich braku). Plaże, parki wodne, strefy SPA, sauny, żeglowanie, windsurfing, a nawet zwykłe chodzenie w koszulce bez rękawów (panowie) czy też bez [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
[...] czym stężenie insuliny po obu rodzajach posiłków wysokowęglowodanowych razem z białkiem serwatkowym było wyższe o 31 i 57%). Podsumowanie Osoby zdrowe mogą jeść zarówno proteiny, jak i węglowodany przed snem (oczywiście w granicach rozsądku, dostosowując podaż makroskładników względem aktywności fizycznej, otłuszczenia i profilu [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] dużą rolę np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów. IL-1β jest wydzielana do krwi i wykazuje działanie ogólnoustrojowe. Może mieć wpływ na produkcję CRP (c-reaktywnej proteiny, markera zapalnego). IL-1β jest kluczowym mediatorem odpowiedzi zapalnej. Jest niezbędna dla wywołania odpowiedzi immunologicznej gospodarza i odporności na [...]
[...] zwiększało towarzyskość. Naukowcy sugerują, iż korzystne działanie białek jest wyraźniejsze w sytuacjach stresowych. Zmiany behawioralne wywołane dietą wzbogaconą w proteiny pozostawały widoczne przez tydzień po karmieniu, co sugeruje, że białka frakcji serwatki wykazują wydłużone działanie na stan psychiczny myszy. Na pewno naukowcy [...]
Sen jest jednym z najważniejszych czynników dla odnoszenia sukcesu sportowego. Niewłaściwa regeneracja sprzyja pogorszeniu wyników i odniesieniu kontuzji. Na dodatek powoduje to zaburzenia glikemii oraz zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe. Podsumowanie Diety wysokowęglowodanowe przyspieszają zasypianie oraz skracają czas trwania snu wolnofalowego, [...]
Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]
[...] osiągnięcia tego, co wydaje się początkowo niemożliwe. Jon Call stosuje dietę, w której unika alergizujących produktów, takich jak mleko czy orzechy. Jest za to bogata w proteiny i węglowodany, a uboga w tłuszcze. Chętnie używa czosnku, imbiru, cytryny czy cynamonu, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn. Skupia się przede wszystkim na [...]
[...] masy ciała. Nieznacznie większe ilości sięgające 2,5 g, być może 3 g na kg także szkodliwe nie są, ale w pewnym momencie można przekroczyć bezpieczną granicę i sprawić, że proteiny będą działać na naszą niekorzyść. Sprawdź koniecznie: Białko - Stanowisko Międzynarodowego Stowarzyszenia Żywienia Sportowego Okres potreningowy to dobry moment na [...]
Tytułowe zagadnienie jest niezmiernie istotne, gdyż przerwy między seriami determinują jakość treningu. Zbyt długa przerwa między seriami sprawia, iż trening trwa dodatkowe kilkadziesiąt minut, z kolei zbyt krótka powoduje, iż nie można wykonać odpowiednio założonego planu (szczególnie, jeśli wykonujemy ciężkie przysiady, podrzuty, rwania, martwy [...]
[...] - wydanych tylko na sam drób! Korzysta też z innych źródeł białka- jaja, ryby, wołowina, bo codziennie przyjmuje ich około 2,7 kilograma. Wydaje około 90 dolarów dziennie na proteiny, co oznacza, że kosztuje to go tylko 30 000 dolarów rocznie. Samo białko! Węglowodany nie stanowią dla niego większego problemu: "Węglowodany są tanie jak chipsy" [...]