SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

proteiny

  • [...] tłuszczów i węglowodanów) czy wysokotłuszczowa i jednocześnie wysokobiałkowa, przy zredukowanej ilości węglowodanów. Wydaje się, iż diety wysokowęglowodanowe (uboższe w proteiny i tłuszcze) wypadają gorzej od konkurencji. Jednak różnice pomiędzy dietami wysokoproteinowymi i wysokotłuszczowymi nie są już tak znaczące (szczególnie jeśli ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3341 Data: 2020-12-14 07:53:41
  • [...] i przyspieszonym starzeniem się komórkowym. W niektórych badaniach wykazano, iż l-cytrulina zmniejsza stan zapalny redukując stężenia TNF-ALFA, IL-6 oraz c-reaktywnej proteiny. Podobne obserwacje dotyczą wpływu na zdrowie białka serwatkowego (WPC), jednak dotyczyły zwierząt. Z innych badań wiemy, iż nadmierna stymulacja szlaków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2349 Data: 2019-03-20 20:40:17
  • [...] Witamina D (bardziej hormon i anabolik niż klasyczna witamina, sprzyja utrzymaniu stężenia testosteronu, odporności, regeneracji, zdrowiu kości itd.) Dieta bogata w proteiny, węglowodany i zdrowe tłuszcze. Przeczytaj także: Trening obwodowy z hantlami. Gotowe plany treningowe dla wszystkich stopni zaawansowania! Kreatyna dla seniora? Po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3440 Data: 2021-11-15 08:39:10
  • Jak dieta ketogeniczna wpływa na nerki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów stanowiły kobiety z niewielką masa mięśniową, dlatego zastosowano taką drakońską dietę. Biorąc pod uwagę idealną wagę ciała, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7127 Data: 2020-03-19 11:22:18
  • [...] pozostałe parametry diety na niezmiennym poziomie (średnio białko w diecie wynosiło 3,4g na 1kg masy ciała). Nie narzucono im, w jakiej formie mają zastosować dodatkowe proteiny. Uczestnicy korzystali z tego samego schematu treningowego. Co się okazało? Badani, którzy w swojej diecie zastosowali zwiększoną ilość białek w diecie, osiągnęli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8684 Data: 2018-05-03 11:58:38
  • Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 822 Data: 2022-09-03 01:05:43
  • [...] w 8-tygodniowym treningu siłowym. Po treningu podawano czterdzieści sześć gramów różnego rodzaju białka (lub placebo, w grupie kontrolnej). W podobnych porach podawano proteiny w dni nietreningowe. Do określenia zmian w składzie ciała zastosowano metodą absorpcjometrii promieniowania rentgenowskiego o podwójnej energii (DEXA). Maksymalna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5695 Data: 2018-09-14 12:28:05
  • [...] mówimy, jest to odpowiednik prawie 3 kilogramów mięsa z piersi indyka dziennie (nie rozpatrujemy wartości energetycznej 26,5 g tłuszczu zawartej w porcji mięsa, tylko same proteiny). Z pewnością ważący 84 kg mężczyzna miałby problem, żeby zjeść codziennie, chociaż 1 kg mięsa, a co dopiero 3 kg. Ile białka spożywać dla zdrowia i formy sportowej? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3258 Data: 2022-02-17 07:23:35
  • [...] aminokwasów, co jest korzystne np. w nocy, ale nie zaraz po zakończonym wysiłku. Dlatego nie ma idealnego rozwiązania, należy samodzielnie podejmować decyzje i dobierać proteiny/aminokwasy względem potrzeb. BCAA, czy białko serwatkowe? Wiele osób pyta, po co mi BCAA, skoro mam białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI lub ich mieszanki)? Bo BCAA to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1296 Data: 2022-04-22 09:32:36
  • Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4279 Data: 2021-08-29 08:20:14
  • [...] dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1326 Data: 2022-11-18 18:35:23
  • Ile białka należy jeść dziennie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1338 Data: 2022-07-26 13:50:51
  • [...] wyraźnego spadku stężenia hormonu wzrostu u młodych mężczyzn. I znów nie potwierdzają się internetowe mity, gdyż mimo braku wzrostu stężenia IGF-1, znacznie rosło stężenie proteiny wiążącej IGF-1 (IGFBP-3), która sprawia, iż somatomedyna-C jest nieaktywna biologicznie. U osób mających powyżej 60 lat efekt był znikomy. Referencje: William J. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6052 Data: 2019-10-04 11:36:08
  • Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3214 Data: 2020-04-05 10:44:53
  • [...] m (test sprawności dla osób w starszym wieku), Wnioski: suplementacja hydrolizatem białka serwatkowego (WPH) skutecznie wpływa na wzrost masy mięśniowej, szczególnie jeśli proteiny podaje się po zakończeniu treningu, suplementacja hydrolizatem białka serwatkowego (WPH) skutecznie wpływa na wzrost siły mięśniowej (jeśli prowadzi się odpowiedni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2183 Data: 2018-10-27 08:23:52
  • [...] przyswajania i najwyższej jakości. Białka mleka są lekkostrawne i wykazują wysokie walory smakowe, dostarczają wszystkich aminokwasów i stanowią idealne uzupełnienie diety w proteiny. Czekolada ALLNUTRITION PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE COCO CRUNCH ma niską zawartość cukrów, gdyż jako substancję słodzącą wykorzystano erytrytol, czyli alkohol cukrowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2043 Data: 2021-03-30 20:57:41
  • [...] Solidna porcja białka! Dodatkową zaletą tych wyjątkowo pysznych batoników jest wysoka zawartość białka, aż 20 g, co czyni te słodycze dobrą przekąską uzupełniającą proteiny. Nowy baton został wzbogacony aż o dwa izolaty, białka serwatkowego oraz sojowego. Które w szybki sposób uzupełniają wszystkie niezbędne aminokwasy i wpływają na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1522 Data: 2021-02-24 09:12:17
  • [...] związek między częstością korzystania z sauny a stężeniem białka C-reaktywnego. Wniosek Regularnie korzystanie z sauny może zmniejszać stan zapalny mierzony stężeniem białka ostrej fazy (c-reaktywnej proteiny). Referencje: Laukkanen JA1,2, Laukkanen T3. „Sauna bathing and systemic inflammation.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29209938

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2983 Data: 2019-11-24 18:23:46
  • [...] 8-tygodniowego eksperymentu pomiędzy badanymi grupami. Twierdzi się, że białko z grochu jest tak samo skuteczne, jak białko pochodzenia mlecznego. Sportowcy wybierający proteiny z grochu będą czerpać podobne korzyści z treningu, jak osoby stosujące białka serwatkowe.  Przeczytaj także: Czy warto jeść więcej białka? Białko, trawienie i praca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2524 Data: 2020-08-03 08:29:52
  • [...] stopniu spowodowana powoli postępującym procesem neurogennym. W pewnym stopniu te negatywne zmiany może ograniczyć lub nawet odwracać np. suplementacją łączącą kreatynę, proteiny i witaminę D, którą powszechnie wykorzystuje się w badaniach osób mających więcej niż 65 lat. Oczywiście warto zadbać o odpowiednią aktywność. Referencje: William [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2773 Data: 2020-08-17 19:56:04