[...] tłuszczów i węglowodanów) czy wysokotłuszczowa i jednocześnie wysokobiałkowa, przy zredukowanej ilości węglowodanów. Wydaje się, iż diety wysokowęglowodanowe (uboższe w proteiny i tłuszcze) wypadają gorzej od konkurencji. Jednak różnice pomiędzy dietami wysokoproteinowymi i wysokotłuszczowymi nie są już tak znaczące (szczególnie jeśli ilość [...]
[...] i przyspieszonym starzeniem się komórkowym. W niektórych badaniach wykazano, iż l-cytrulina zmniejsza stan zapalny redukując stężenia TNF-ALFA, IL-6 oraz c-reaktywnej proteiny. Podobne obserwacje dotyczą wpływu na zdrowie białka serwatkowego (WPC), jednak dotyczyły zwierząt. Z innych badań wiemy, iż nadmierna stymulacja szlaków [...]
[...] Witamina D (bardziej hormon i anabolik niż klasyczna witamina, sprzyja utrzymaniu stężenia testosteronu, odporności, regeneracji, zdrowiu kości itd.) Dieta bogata w proteiny, węglowodany i zdrowe tłuszcze. Przeczytaj także: Trening obwodowy z hantlami. Gotowe plany treningowe dla wszystkich stopni zaawansowania! Kreatyna dla seniora? Po [...]
[...] ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów stanowiły kobiety z niewielką masa mięśniową, dlatego zastosowano taką drakońską dietę. Biorąc pod uwagę idealną wagę ciała, np. [...]
[...] pozostałe parametry diety na niezmiennym poziomie (średnio białko w diecie wynosiło 3,4g na 1kg masy ciała). Nie narzucono im, w jakiej formie mają zastosować dodatkowe proteiny. Uczestnicy korzystali z tego samego schematu treningowego. Co się okazało? Badani, którzy w swojej diecie zastosowali zwiększoną ilość białek w diecie, osiągnęli [...]
Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]
[...] w 8-tygodniowym treningu siłowym. Po treningu podawano czterdzieści sześć gramów różnego rodzaju białka (lub placebo, w grupie kontrolnej). W podobnych porach podawano proteiny w dni nietreningowe. Do określenia zmian w składzie ciała zastosowano metodą absorpcjometrii promieniowania rentgenowskiego o podwójnej energii (DEXA). Maksymalna [...]
[...] mówimy, jest to odpowiednik prawie 3 kilogramów mięsa z piersi indyka dziennie (nie rozpatrujemy wartości energetycznej 26,5 g tłuszczu zawartej w porcji mięsa, tylko same proteiny). Z pewnością ważący 84 kg mężczyzna miałby problem, żeby zjeść codziennie, chociaż 1 kg mięsa, a co dopiero 3 kg. Ile białka spożywać dla zdrowia i formy sportowej? [...]
[...] aminokwasów, co jest korzystne np. w nocy, ale nie zaraz po zakończonym wysiłku. Dlatego nie ma idealnego rozwiązania, należy samodzielnie podejmować decyzje i dobierać proteiny/aminokwasy względem potrzeb. BCAA, czy białko serwatkowe? Wiele osób pyta, po co mi BCAA, skoro mam białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI lub ich mieszanki)? Bo BCAA to [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
[...] dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki [...]
Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]
[...] wyraźnego spadku stężenia hormonu wzrostu u młodych mężczyzn. I znów nie potwierdzają się internetowe mity, gdyż mimo braku wzrostu stężenia IGF-1, znacznie rosło stężenie proteiny wiążącej IGF-1 (IGFBP-3), która sprawia, iż somatomedyna-C jest nieaktywna biologicznie. U osób mających powyżej 60 lat efekt był znikomy. Referencje: William J. [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
[...] m (test sprawności dla osób w starszym wieku), Wnioski: suplementacja hydrolizatem białka serwatkowego (WPH) skutecznie wpływa na wzrost masy mięśniowej, szczególnie jeśli proteiny podaje się po zakończeniu treningu, suplementacja hydrolizatem białka serwatkowego (WPH) skutecznie wpływa na wzrost siły mięśniowej (jeśli prowadzi się odpowiedni [...]
[...] przyswajania i najwyższej jakości. Białka mleka są lekkostrawne i wykazują wysokie walory smakowe, dostarczają wszystkich aminokwasów i stanowią idealne uzupełnienie diety w proteiny. Czekolada ALLNUTRITION PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE COCO CRUNCH ma niską zawartość cukrów, gdyż jako substancję słodzącą wykorzystano erytrytol, czyli alkohol cukrowy, [...]
[...] Solidna porcja białka! Dodatkową zaletą tych wyjątkowo pysznych batoników jest wysoka zawartość białka, aż 20 g, co czyni te słodycze dobrą przekąską uzupełniającą proteiny. Nowy baton został wzbogacony aż o dwa izolaty, białka serwatkowego oraz sojowego. Które w szybki sposób uzupełniają wszystkie niezbędne aminokwasy i wpływają na [...]
[...] związek między częstością korzystania z sauny a stężeniem białka C-reaktywnego. Wniosek Regularnie korzystanie z sauny może zmniejszać stan zapalny mierzony stężeniem białka ostrej fazy (c-reaktywnej proteiny). Referencje: Laukkanen JA1,2, Laukkanen T3. „Sauna bathing and systemic inflammation.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29209938
[...] 8-tygodniowego eksperymentu pomiędzy badanymi grupami. Twierdzi się, że białko z grochu jest tak samo skuteczne, jak białko pochodzenia mlecznego. Sportowcy wybierający proteiny z grochu będą czerpać podobne korzyści z treningu, jak osoby stosujące białka serwatkowe. Przeczytaj także: Czy warto jeść więcej białka? Białko, trawienie i praca [...]
[...] stopniu spowodowana powoli postępującym procesem neurogennym. W pewnym stopniu te negatywne zmiany może ograniczyć lub nawet odwracać np. suplementacją łączącą kreatynę, proteiny i witaminę D, którą powszechnie wykorzystuje się w badaniach osób mających więcej niż 65 lat. Oczywiście warto zadbać o odpowiednią aktywność. Referencje: William [...]