SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Nie znaleziono "nie skodliwy". Wyświetlono wyniki dla:

nie szkodliwy

  • Rośliny, zioła i przyprawy są używane w medycynie od wieków. Zawierają silne związki roślinne lub fitochemikalia, które mogą zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym komórek i zmniejszać stany zapalne. Ze względu na swoje właściwości niektóre rośliny mogą łagodzić ból spowodowany stanem zapalnym, a także radzić sobie z niektórymi chorobami. Oto kilka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2823 Data: 2021-10-10 10:12:24
  • W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1723 Data: 2022-08-24 08:00:52
  • [...] napojów zielona herbata jest wyjątkowa, gdyż cieszy się długą tradycją wykorzystania przez ludzi, szeroką dostępnością, a także wielokierunkowym, prozdrowotnym, działaniem na organizm. Jej właściwości wykorzystuje się zarówno dla smaku i relaksu, jak i przy zaburzeniach związanych z nastrojem, czy nawet w prewencji różnych schorzeń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2643 Data: 2023-01-28 08:32:41
  • Jak podaż glukozy, fruktozy i cukru wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3536 Data: 2021-11-20 11:58:10
  • Utrzymanie zdrowych stawów jest kluczowe, aby cieszyć się sprawnością fizyczną na długie lata. Kiedy jesteśmy młodzi, nasze zdrowie uznajemy za coś pewnego i stałego. Nie zwracamy uwagi na to, jak eksploatujemy organizm. Nie bierzemy pod uwagę tego, że nasze działania wykonywane „teraz” będą dawały o sobie znać za 20 lub 30 lat. Nasze stawy wraz z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3683 Data: 2022-12-08 13:15:48
  • W dobie dostępu do Internetu problemem jest zalew nieprawdziwych informacji dotyczących treningu, ale też szeroko rozumianego zdrowia. Wiele osób twierdzi np., iż organizmy GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia m.in. rakotwórcze – tylko…, że aż 87% naukowców z USA zrzeszonych w ramach American Association for the Advancement of Science twierdzi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6284 Data: 2017-03-28 20:12:51
  • Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8004 Data: 2018-12-14 09:23:06
  • Czy dieta może chronić przed Alzheimerem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje dziennie), owoce jagodowe (co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 947 Data: 2019-03-17 09:52:08
  • Kiedyś w kulturystyce popularne było trenowanie dwa razy dziennie, niektórzy ciężarowcy do dzisiaj stosują podobne metody. Czy taki trening w ogóle ma sens? Na to pytanie nie da się udzielić prostej odpowiedzi. W typowym treningu siłowym podział sesji na 2 części może być uzasadniony. Każdy człowiek ma określone zasoby ATP, glikogenu (glukozy w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1305 Data: 2022-07-30 06:58:48
  • Najgłupsze mity dietetyczne, w które wierzymy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13800 Data: 2018-05-01 09:44:42
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nieniezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są sycące. Ponadto wiele badań sugeruje, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2839 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2507 Data: 2023-03-14 08:07:43
  • Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1022 Data: 2023-07-18 03:05:02
  • Co to jest koenzym Q10 ? Koenzym Q10, nazywany wymiennie ubichinonem lub ubichinolem (w zależności od tego, czy mówimy o jego formie utlenionej, czy zredukowanej), jest związkiem aktywnym biologicznie z chemicznej grupy chinonów. Ponieważ chinony występują często w połączeniu z tzw. jednostkami izoprenowymi, a ubichinon przyłącza 10 takich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7264 Data: 2021-09-01 17:31:15
  • Zadając pytanie jakiejkolwiek osobie "ile dziennie powinniśmy pić wody?", najprawdopodobniej uzyskamy odpowiedź "im więcej, tym lepiej". Jednak, jak rzekł Paracelsus "dawka czyni truciznę", zarówno nadmiar, jak i niedobór wody jest dla nas groźny. Podsumowanie Można dostosować się do tego, co zaleca wielu trenerów i wyliczyć swoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14327 Data: 2017-12-20 10:16:59
  • [...] i wieczorem. Zazwyczaj u każdego wygląda to tak samo, bo odkąd byliśmy mali i po raz pierwszy nauczyliśmy się myć zęby, było to tak: szczotkuj, wypluj, wypłucz. Czy faktycznie jest to poprawne i tak powinno wyglądać mycie zębów i jamy ustnej? Fluor a próchnica Fluor jest pierwiastkiem, który pomaga zapobiegać próchnicy zębów. Śladowe ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2564 Data: 2022-11-16 09:17:05
  • Okres jesienno-zimowy sprzyja wszelkiego rodzaju przeziębieniom i infekcjom, które niestety mogą przerwać nasze treningi. Czas rekonwalescencji zazwyczaj spędzamy w łóżku, gdzie walczymy z chorobą. Aktywność fizyczna w takim momencie jest ograniczona do minimum, zwłaszcza gdy nasze ciało atakuje gorączka. Nie zawsze jednak wiemy, kiedy odpuścić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 780 Data: 2023-11-22 11:49:13
  • Kolagen to białko w organizmie człowieka odpowiedzialne za strukturę skóry, kości, ścięgien i więzadeł. Można go również znaleźć w zębach, rogówkach lub naczyniach krwionośnych. Jest głównym składnikiem strukturalnym tkanki łącznej, stanowiąc około jednej trzeciej białka w ludzkim organizmie. Podsumowanie Jak widać, kolagen to istotne białko, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5239 Data: 2021-02-26 16:03:49
  • Konsumenci kontra „zdrowa” żywność

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sonja Mötteli i wsp. przeprowadzili niezmiernie ważny eksperyment, który pokazuje, dlaczego ludzie nie potrafią wybierać zdrowych produktów żywnościowych. Niniejsze badanie jest pierwszym, w którym eksperymentalnie zbadano, w jaki sposób konsumenci definiują zdrowe i zrównoważone wybory żywieniowe, w porównaniu z normalnymi wyborami i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2685 Data: 2019-03-28 09:04:56
  • Junk food - 6 powodów, by unikać śmieciowego jedzenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4916 Data: 2019-05-30 18:23:57