wpierw policz zapotrzebowanie wg wzoru podanego wyżej i to jest Twoja baza zero, żeby budowac masę mięśniową dodajesz 200-300kcal na początek i rozkładasz makroskładniki, jednak musisz mieć na uwadze, że mięśnie bez odpowiedniego bodźca (trening siłowy) do wzrostu nie będą rosły a nadwyżka będzie odkładana w postaci tłuszczu zapasowego
Poradzono mi aby po treningu zarzucic bialko i zeby organizm energie czerpal z pokladow tluszczu i dopiero po 40 min pelnowartosciowy posilek...Na jakiej diecie jestes? Jak wygladaja u Ciebie makroskladniki przy Twoich wymiarach?
Slow Carb jak dla mnie to nic nadzwyczajnego. Na pewno lepsze niż jedzenie śmieciowe ale lepiej wyliczyć swoje zapotrzebowanie, ustawić makroskładniki, lecieć tak i co jakiś czas obcinać kalorię. Musi zrozumieć, że spalacz nic nie da na takim etapie, gdy tłuszczu jest dużo, dopóki nie zejdzie do ok. 19% bf to nawet bym nie myślał o nim bo to tylko [...]
Jasne że mam diete, waże produkty, licze makroskładniki itp. Pracuje od 10 do 18 , śniadanie kończe ok. 9:30 , przerwe w pracy mam w zależności jak dużo jest roboty ok.14-15 , nast. obiad w domu ok.18:30 , czyli między tymi posiłkami mam odstęp ok.4-5 godzin więc zdecydowanie za dużo do tej pory jadłem co 2,5 -3 godz. , narazie pije kefiry , jak [...]
W tym momencie okno to 20/4. Schodziłem z 16/8. Więc dla organizmu jest to na pewno gigantyczna zmiana. Jeśli chodzi o makroskładniki to jem dokładnie, to samo co jadłem wcześniej. Tutaj nic się nie zmieniło. Zmieniony przez - thx123 w dniu 2013-09-13 10:50:37
Chłopie gdzie ty w lustrze widzisz skinny fat? Szczupak z Ciebie, masa ale mądra i stopniowe dokładane jedzonka i bedzie super efekt za jakiś czas zobaczysz :) Oblicz swoje zapotrzebowanie na kalorie oraz makroskladniki, dajesz 2g białka na kg masy ciała, z 1g tłuszczy na kg i reszta węglowodany i budujesz ! :D
[...] może to wyglądać tak : Posiłek 1 - 7:00 Posiłek 2 - 10:00 Posiłek 3 - 13:00 Posiłek 4 - 16:00 Posiłek 5 - 19:00 Posiłek 6 - 22:00 Znając już godziny posiłków rozpisujemy makroskładniki pamiętając o dwóch ważnych zasadach: - węglowodany jemy głównie rano, im później tym mniej (z wyjątkiem posiłku potreningowego) - ostatni posiłek jest czysto [...]
stary, podstawawowa sprawa - powiedz jak twoj organizm reaguje na aktualnie spozywane mikro i makroskladniki.. co jesz dokladnie (stosunek b/t/w, bilans) i czy - 1) nie rosniesz, nie chudniesz ; czy moze - 2) chudniesz ; czy moze 3) rosniesz ale powoli ...potem pomyslimy czego ci trzeba
na pierwszy posilek do tych platkow daj dobrago bialka np jaja kurze, nie dawalbym tluszczy zeby nie spowalnialy mi wchlaniania po nocy ale jak kto woli indywidualna sprawa. Na drugi dalbym ryz lub makaron i rybe . Przed i po treningu moim zdaniem jest git a przed snem polecam czysty twarog bez niczego. Podaj jeszcze zapotrzebowanie w [...]
mam jeszcze pytanie , czy można np jeść 3X dziennie tak po 50g tego gajnera MOZNA...ALE CZY JEST TO KONIECZNE TO ZALEZY OD TWOJEJ DIETY...i czy to sie opłaca? W JAKIM SENSIE? LEPIEJ DOSTARCZYC MAKROSKLADNIKI Z DIETY, NIZ Z ODZYWKI..czy może lepiej jeść 1X dziennie ale przez dłuższy okres ? STARAJ SIE NIE PATRZEC NA ILE CI WYSTARCZY GAINER... [...]
Wiem, że tuńczyk codziennie odpada, zjadam go 2-3 razy w tygodniu max. Zamiast piersi z kurczaka, będę wcinał np. pierś z indyka. Z kolei ser twarogowy różnie, liczę makroskładniki :) Dzięki za pomoc
Nie urozmaicona dieta nie jest dobra. I to zarówno pod względem dobieranych produktów jak i makroskładników. Pamiętaj, ze warto urozmaicać węglowodany i tłuszcze z jakościowym naciskiem na te makroskładniki któych spożycie aktualnie ograniczasz (patrz też diety wysokowęglowodanowe i niskowęglowodanowe w postach podwieszonych).
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Tutaj masz jak wyliczyć: http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82._prod._%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html lub prościej: https://www.sfd.pl/art/Kalkulatory/Kalkulator_kalorii_BMR-a3734.html Makroskładniki: 2-2,5g białka na kg masy ciała 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała reszta kalorii z węglowodanów. Przy masie dodajesz [...]
Makroskładniki to: 170/230/80. Codziennie spożywam ok. 3-4l płynów dziennie (głównie woda lub herbata ) Sól ograniczam do minimum. Zmieniony przez - Daxll w dniu 2015-01-06 00:42:52
...ale sporawa jest ogolnie prosta i "obrazowo" przekazana powyżej. ja na twoim miejscu zrobiłbym tak; w pierwszej kolejności policzyłbym wszystkie kalorie i makroskladniki z obecnego odżywiania łącznie z odzywką, uporządkować i starać sie to wsztystko dostarczyc z żywności, jeśli sie nie da- a przez jakiś czas musisz testować to wtedy [...]
co do składników odżywczych z obiadu a z fast foodów - to wg. nie chodzi tu o same makroskładniki, ale o raczej o sposób w jaki są przyrządzane (głównie tłuszcze trans itp), bo przecież kurczak czy z kfc w tortili czy u nas w domu to zawsze będzie kurczak! Myślę, że fast foody mają taką renome o odkładaniu się w tłuszcz ze względu na to iż często [...]
[...] względem makroskładników w wybranych produktach, nie biorąc pod uwagę sposobu przygotowania, użytych sosów i konserwantów itp - co niekorzystnie wpływa na nasz organizm, to makroskładniki będą te same. A chyba o to chodziło @jarekd1234. Aby wykazać czym się różni przykładowy "ser ze sklepu", a "ser z fastfooda", więc [...]
możesz dodawać spokojnie- ogólnie postępuj tak samo jak normalnie przy robieniu masy- jedynie możesz dość rozważnie zwiększyć kalorie a także poszczególne makroskładniki bo w okresie tym organizm potrzebuje ich może nawet więcej niz normalnie- po to właśnie aby wracać do starej formy.
[...] dużo jak juz pisałem, co do jedzenia to zależy, jeśli na prawde zalezy ci na utracie tkanki tluszczowej to powinienes po pierwsze -obliczyc zap. kcal. na dobe i dobrac makroskładniki i w zależnosci od diety spozywac posilki w róznych porach dnia, a przed treningiem(oczywiscie podczas redukcji) powinieneś jeść nie za dużo (jest to ze tak [...]