[...] doczytałem z artykulu http://www.sfd.pl/Podstawowa_suplementacja_oko%C5%82otreningowa-t291082.html cytat "Tuż po treningu: -0,8 g węglowodanów na kg masy ciała(wysoki indeks glikemiczny, glukoza i jej polimery), 0,4 g białka na kg(białko serwatkowe w tym hydrolizowane białka serwatkowe, dodatkowo kazeina w proporcji z białkiem serwatkowym [...]
Nie wydaje mi się aby wafle były dobrym źródłem węglowodanów złozonych. Jest to produkt wysoko przetworzony w wysokiej temperaturze i pod ciśnieniem. Indeks glikemiczny wafli jest bardzo wysoki: 136, dlatego wydaje mi się że ze wzgledu na zawartość łatwo przyswajalnych weglowodanów nadają się dobrze na posiłek potrenigowy, zresztą bardzo czesto sa [...]
[...] zwalniajacy metabolizm i znowu zmniejszyc. Z tym, ze niektore osoby nie spozywajac ilosci kcal wynikajacej z dziennego zapotrzebowania, tyja tez sie zgadzam ale te osoby nie maja pojecia o dietetyce. Autorka "zapomniala" wspomniec o czyms takim jak indeks glikemiczny, pieciu posilkach dziennie, treningu silowym i aeorobowym, itp., itd.
[...] ma do rzeczywistosci. Slodycze tez mają na ogół niskie IG (poprzez dodatek tłuszczów), a nie są produktem, ktory nalezy umieścic w diecie. IG wyparte zostalo przez ładunek glikemiczny oraz indeks insulinowy ;-) ziemniaki, tluste miesa, a nawet podsmażanie (na odpowiednim oleju) jak najbardziej moze byc stosowane na redukcji i w zdrowej diecie
carbo ma inny indeks glikemiczny niz dekstroza ktora notabene jest najprostszym z weglowodanow i zarazem najlepszym zrodlem energii dla mozgu i miesni ( jest wolniej wchlanialna ) carbo w celu dlugotrwalego ladowania glukoza vel dekstroza w celu zaladowania kreatyny do miesni zaraz po treningu
[...] i wirusy. Białe ciałka krwi muszą mieć pięćdziesiąt razy wyższe stężenie witaminy C w środku niż na zewnątrz, więc muszą ją kumulować. Istnieje coś, co jest nazywane indeksem fagocytycznym, który informuje o tym, jak szybko dany makrofag, czy limfocyt jest w stanie pochłonąć wirusa, bakterię, czy komórkę rakową. W latach siedemdziesiątych [...]
[...] dzień wcześniej, a przez noc w lodówce nic się z tym nie stanie. Co do Twojego pytania o płatki, wątpię żeby się "źle przyswajały"- na pewno będą będą miały niższy indeks glikemiczny niżeli rozmiękczone w wodzie. Ale nie będą to jakieś kolosalne różnice a miękkie płatki są smaczniejsze do spożycia. Sam może je w ciepłej wodzie przez [...]
[...] Czym jest nizszy tym lepiej. Wszystkie cukry proste maja wysoki IG. Przykladem niech bedzie glukoza, IG wynosi 100. Oczywiscie sa cukry ktore maja jeszcze wyzszy indeks glikemiczny od glukozy a wiec dekstroza(cukier gronowy) i maltoza(piwko). Tych produktow rowniez powinnismy sie wystrzegac . Wracajac do warzyw , bo beda stanowic [...]
[...] owsiane błyskawiczne... i te i te by poszły pod nóż w celu zmielenia ( zmielone mi smakują) czy jest różnica czy zmielę płatki owsiane, czy błyskawiczne ? czy wartości i indeks glikemiczny będzie taki sam ? to dość istotne pytanie, bo mi to jest obojętne, a jeśli robi to różnicę, to czemu nie skorzystać z waszej wiedzy ;) z góry dzięki :) [...]