[...] specyficznemu profilowi aminokwasów zwiększają wydzielanie insuliny, dzięki czemu wykazują silniejsze działanie anaboliczne niż inne białka. Okazuje się, że pomimo niskiego indeksu glikemicznego (patrz indeks laktozy), ich indeks insulinemiczny, mówiący jak bardzo po posiłku podnoszą poziom insuliny we krwi, jest porównywalny do indeksu [...]
[...] szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń nie jest do końca uzasadnione. [...]
[...] aby zabierać ze sobą: gotowaną pierś, puszkę tuńczyka, czy twaróg). A jeśli chodzi o węglowodany to dostarczajmy je z normalnego jedzenia dbając jednocześnie o to by ich indeks glikemiczny był odpowiedni do pory w jakiej je spożywamy. W ciągu dnia spożywajmy produkty o niskim lub co najwyżej średnim IG, a bezpośrednio po treningu o IG wysokim [...]
[...] spozycia z kalori w postaci węglowodanów ! Nalezy unikać spozywania ww których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu glukozy we krwi ..czyli węglowodanów o wyskoim indeksie glikemicznym (IG).( IG poziom indeksu glikemicznego nazywamy Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi ..) a starać się [...]
[...] Ile? Zależy jaki zjedlismy posilek. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów [...]
[...] bierze się złe samopoczucie we wtorek, a dobre w środę lub odwrotnie? Dlaczego w czwartek potrafisz podnieść większy ciężar, a w sobotę mniejszy? Wszystkiemu „winny jest" indeks glikemiczny. Przeczytaj, o co tu chodzi i reguluj własne samopoczucie według potrzeb. Słowo „glykemia" oznacza poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny (GI) to [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] u Kitawańczyków nie wykryto przypadków cukrzycy, a na ich tradycyjną dietę składały się w 70 proc. minimalnie przetworzone rośliny oraz mięso i ryby. Produkty te mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie powoli. I to prawdopodobnie sprawia, że Ache i Kitawańczycy nie mają trądziku. Dlaczego? Po [...]
[...] śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowego W pokarmie znajdują się tzw. dobre i złe cukry – podobnie jest z tłuszczami. Dobre cukry – złożone : dłużej się wchłaniają, niższy indeks glikemiczny, błonnik (dłużej jesteśmy nasyceni, nie odczuwamy nagłego ssania jak to jest w przypadku cukrów prostych). Główne źródła: ciemne pieczywo, ciemny makaron, [...]
[...] poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny i insulinowy. Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Kiedy indeks glikemiczny produktu jest wyższy lub [...]
[...] Są one źródłem energii, która może być szybko pozyskiwana. Szybkość trawienia, wchłaniania i uzyskiwania podwyższonego stężenia glukozy we krwi wyznaczają tak zwany indeks glikemiczny (pole pod 2-godzinną krzywą narastania glikemii po spożyciu 50 g węglowodanów z danego produktu w stosunku do standardu) . Pokarmy o wysokim indeksie [...]
[...] żeby otrzymać dodatkową energię, której potrzebuje. Skąd wiadomo jak długo będzie trawiony posiłek który zamierzamy zjeść ? O szybkości trawienia węglowodanów mówi tzw. indeks glikemiczny. Im jest on niższy tym dane węglowodany trawione są wolniej. Indeks glikemiczny mówi o tym jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego [...]
[...] i tym samym nie wydzielał nadmiaru insuliny? Montignac odpowiada: „ należy tak zmienić swoje obyczaję żywieniowe, aby oprócz białek i tłuszczów spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym(IG>50)" „ koniem trojańskim otyłości są „złe" węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące wzrost stężenia cukru we krwi, co w konsekwencji [...]
[...] takie, które w ogóle nie mają węglowodanów w sobie. Dobrym rozwiązaniem jest dodatek warzyw oraz mięsa do posiłku zawierającego węglowodany. Indeks insulinowy (II) – Jest to indeks, który wyjaśnia nam jaki wpływ na poziom insuliny we krwi ma produkt, który spożywamy. Insulina, wbrew wszechobecnej opinii jest pobudzania nie tylko przez [...]
[...] szybko mogą być przetworzone na paliwo a są też takie z których "uwalnianie" energii przebiega stopniowo i wolniej. Aby lepiej to zrozumiec musimy zapoznać się z tak zwanym indeksem glikemicznym.Kilka (kilkanaście) lat temu panował pogląd , że za to jak szybko organizm może wytworzyć energie z danego typu węglowodanów odpowiedzialny był ich [...]
[...] naszego organizmu a nie reakcję w probówce. Klasyfikacja węglowodanów powinna przebiegać w zależności od ich możliwości podwyższenia poziomu cukru we krwi, co określa tzw. indeks glikemiczny (IG). W celu uproszczenia sprawy proponuję więc podzielić węglowodany na dwie kategorie: ,, dobre" węglowodany o niskim IG i „złe" węglowodany o wysokim [...]
[...] przykładami ziół , które pomagają zwalczyć trądzik są rumianek oraz bratek. Również ostre przyprawy mają negatywny wpływ na cerę , gdyż działają drażniąco. I jak indeks glikemiczny „Indeks glikemiczny, -klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom ukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu (glikemia [...]
[...] stawka glicemiczna, tym szybciej węglowodany dostają się do krwi. Dlatego dla utrzymania stałego strumienia przypływu energii należy wybierać węglowodany z niższego szczebla indeksu glicemicznego. Np. fasola i pewne owoce to dobry wybór. Nieco mniej niż połowa produktów żywieniowych na 2 godziny przed każdym treningiem powinna się składać z tych, [...]
[...] przyp mój) u małych dzieci w nowojorskim Harlemie. Norman Swan: Jaką rolę w tym wszystkim odgrywa coś, czego pionierami byli naukowcy z Uniwersyteu Sydnejskiego a mianowicie indeks glikemiczny, czyli, że niektóre produkty powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a inne powolny? Oni to własnie argumentują, że to co ma istotne znaczenie to nie [...]
[...] stawka glicemiczna, tym szybciej węglowodany dostają się do krwi. Dlatego dla utrzymania stałego strumienia przypływu energii należy wybierać węglowodany z niższego szczebla indeksu glicemicznego. Np. fasola i pewne owoce to dobry wybór. Nieco mniej niż połowa produktów żywieniowych na 2 godziny przed każdym treningiem powinna się składać z tych, [...]