SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

epa

  • L-karnityna, naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii.  Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 516 Data: 2023-09-07 11:25:29
  • Kwasy omega-3 kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2310 Data: 2022-04-16 07:46:43
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3238 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • [...] wiemy przynajmniej od lat 80. XX wieku, już kilka lat po wprowadzeniu środka na rynek. Zapewne wcześniej też o tym wiedziano. W kaszach gryczanych w polskich sklepach znaleziono maksymalnie 0,73 mg glifosatu na kg produktu. Kolejny raz napiszę: „też mi nowina”. O tym, że w żywności istnieją najróżniejsze niepożądane pozostałości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5676 Data: 2019-12-12 10:17:50
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 a hipertrofia

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe, więc jest niekorzystny, szczególnie dla sportowców. Kwasy tłuszczowe omega-3 (wielonienasycone) obficie występują w rybach i oleju rzepakowym. W dietach społeczeństw zachodnich głównym źródłem spożycia EPA i DHA są ryby, zwłaszcza tłuste (np. makrele, pstrągi, łososie, śledzie i sardynki). Okazuje się, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1726 Data: 2019-04-14 14:14:49
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7952 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Tran jest wspaniałym, jednakże bardzo niedocenianym suplementem diety w gronie sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7176 Data: 2017-12-04 10:23:27
  • [...] lat wstecz. Wszystko za sprawą specyficznych form obróbki, jak i uprawy, która nastawiona jest na ilość, a nie jakość wytwarzanych pokarmów. Dodatkowe wsparcie w postaci preparatu witaminowo-mineralnego dla sportowca jest więc wskazane, tym bardziej biorąc pod uwagę fakt, że sam wysiłek będzie nasilał zapotrzebowanie na podstawowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18478 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Sprawność naszego mózgu jest tak samo ważna, jak sprawność naszego ciała. Należy poświęcać mu zatem podobną ilość uwagi do tej, jaką zwykle poświęcamy każdej dolegliwości, która nas dotyka.  Ashwagandha - Withania somnifera To już kolejne zioło, którego korzenie stosowania sięgają starożytności. Podobnie, jak Bacopa monnieri, ashwagandha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4571 Data: 2021-03-01 10:44:47
  • [...] zdrowej diety i stylu życia. Mają stanowić jedynie wsparcie i uzupełnienie niedoborów. Każda kobieta w ciąży powinna uwzględnić w swojej suplementacji dobrej jakości preparat witaminowy przeznaczony dla kobiet, a także kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D. Źródła: https://academic.oup.com/advances/article/7/4/839S/4568693 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5096 Data: 2020-05-19 10:00:51
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (np. olejek miętowy, piasek kwarcowy). Niejednokrotnie są one częścią normalnej diety lub stanowią klasyczne składniki odżywcze (np. żelazo, wodorowęglan potasu, olej rzepakowy) lub nie są groźne dlatego, że są dopuszczone do stosowania tylko w pułapkach na owady i dlatego istnieje znikome ryzyko przedostania się tych związków do łańcucha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2626 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Przeciwzapalne składniki diety - co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1242 Data: 2020-07-13 13:47:16
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 13 - Omega 3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nawet ktoś nie gustuje w kuchni orientalnej, a jest weganinem, powinien włączyć do swojego codziennego menu sałatkę z glonów. Zawsze pozostaje też alternatywa w postaci suplementu diety, albowiem pojawiły się już na rynku przeznaczone dla wegan preparaty kwasów omega 3, wytwarzane na bazie EPA i DHA ekstrahowanych z wodorostów. Sławomir Ambroziak

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 335 Data: 2023-06-10 18:42:05
  • Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne.  Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2000 Data: 2020-05-06 22:18:43
  • Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety.   Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1235 Data: 2023-06-07 15:41:34
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2726 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3388 Data: 2019-08-02 09:15:54
  • Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1991 Data: 2018-11-09 10:01:00
  • [...] w kierunku pozbywania się tłuszczu (spadek RQ), ale też nasila pojawienie się noradrenaliny (hormonu mającego wpływ na metabolizm, pozbywanie się tłuszczu itd.) Zdolność preparatów z zielonej herbaty do wspomagania odchudzania została oceniona w przeglądzie systematycznym Cochrane, który obejmował 14 badań klinicznych, Osoby otrzymujące zieloną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1944 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • [...] tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, dostarczanie dużych ilości nawet najzdrowszych tłuszczów może tuczyć. Są ludzie, którzy twierdzą, że tłuszcz… w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3053 Data: 2020-02-23 17:17:31