Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
"If you're not growing, it's likely your diet, not your training, that's holding you back" Dr. John Berardi Pora na temat o odwiecznej walce ‘dobra’ ze ‘złem’, białego z czarnym, czyli ‘czystego’ jedzenia z ‘nieczystym’. http://img691.imageshack.us/img691/8717/a1b9.jpg Co nazywany ‘czystym’ jedzeniem ? Większość ludzi zgadza się z tym, że ‘clean [...]
Czy ktoś z was tutaj próbował Żywienia Optymalnego? Zdajcie jakieś relacje odnośnie tego żywienia. Dzięki! "KULTURYSTA OPTYMALNY A "ZŁOTA PROPORCJA" W internecie i nie tylko dominują głosy mówiące, że diety tłuszczowe nie sprawdzają się w budowaniu masy mięśniowej oraz siły. Jednak doświadczenia guru kulturystycznego i dietetycznego Vinca Girondy [...]
Jest to krótka recenzja artykułu naukowego dotyczącego wpływu przetwarzania borówki amerykańskiej. Zasadniczym tematem poruszanym w artykule jest zachowanie się substancji mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka (takie jak polifenole czy antyoksydanty), w czasie produkcji i przechowywania dżemów z borówki amerykańskiej. Publikacja oparta [...]
Agrest- ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, [...]
Ostatnio pojawilo sie kilka pytan na temat maci ponizszy artykol w pelni obrazuje wlasciwosci owej rosliny. Jak widac roslina ma dosyc wszechstronne zastosowanie. ARTYKÓL zamieszczony dzieki uprzejmosci Dr farmacji Katarzynie Zurkowskiej. O prócz najbardziej popularnej nazwy hiszpańskiej i oficjalnej nazwy łacińskiej znane są nazwy zwyczajowe [...]
Ciekawy artykul, chociaz niespecjalistyczny, na temat pozywienia z tak zwanej "niższej pólki". Ogolny wniosek: zbyt oszczedny traci wiecej Najtańsza mielonka wieprzowa w Polsce jest z kurczaków. Najtańszy syrop malinowy nie ma ani jednej maliny Czy to w ogóle ważne co się je? Trzeba jakoś wyżywić miliardy ludzi na świecie. Kupujemy tanio, [...]
http://www.tatame.com/imagensup/5376/1248101186.g.jpg http://www.fight24.pl/trening-pod-sporty-walki-kompendium/ =========================================== UWAGA !!! OD WRZEŚNIA 2009 - NOWA WERSJA ARTYKUŁU O TRENINGU POD SPORTY WALKI - DOSTĘPNA NA BODY-FACTORY W TYM DUŻO O TRENINGU WG METODOLOGII CROSSFIT !!!! [...]
Było już o morelach, brzoskwiniach i nektarynkach, teraz będzie o cytrusach. Może komuś się spodoba. Historia Cytrusy, podobno, zaczęły swoją ewolucję około 20 milionów lat temu w Archipelagu Malajskim niedaleko morza południowo-chińskiego. Były gorzkie, prawdopodobnie niejadalne, ale czas, temperatura i inne czynniki zmieniły je nie do poznania. [...]
Uwagi i istotne informacje: Niektóre podane tu nazwy systematyczne znajdują się w powszechnym użytku, mimo tego że nie są zgodne z aktualnie zalecanym przez IUPAC sposobem nazewnictwa związków chemicznych (standardy istnieją, a chemicy i tak wiedzą lepiej co być powinno ). Podział na związki pochodzenia naturalnego i otrzymywane syntetycznie [...]
Można wyciągnąć ciekawe wnioski- np. w posiłkach potreningowych zwiększyć spożycie produktów bogatych w związki lipotropowe - „rozpuszczające" tłuszcz (metionina, kwas glutaminowy, cholina), które w znacznych ilościach obecne są w mleku, chudym twarogu, wątrobie. Korzystne może być także spożywanie LECYTYNY, będącej bogatym źródłem choliny. Nie [...]
Witam. Od razu informuję, że ta dieta nie jest mojego autorstwa i chcę tylko się spytać o sens jej stosowania, ewentualnie które potrawy/produkty są niedopuszczalne. -warzywa: cebula, czosnek, kapusty, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, szpinak, sałata szczypiorek, papryka, grzyby , rośliny strączkowe, soczewica ,przyprawy Warzywa jemy z [...]
zastanawialiscie sie na pewno nie raz co oznaczaja symbole typu E100, E145 itd. Nie zawsze sa to srodki sztucznego pochodzenia. Nie tylko chemia ale rowniez witaminy i wiele innych. ostatnio wlasnie poszukalem informacji na ten temat, a oto i owoce Barwniki i pigmenty schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - kolor, pochodzenie; [...]
Charakterystyka makroskładników W prawidłowo ułożonej diecie powinny znajdować się odpowiednio dobrane do naszych potrzeb ilości białka, węglowodanów i tłuszczy. Właściwe żywienie może powstrzymywać rozwój choroby/schorzenia a nawet doprowadzić do całkowitego wyzdrowienia osób chorych. Węglowodany: Są to związki organiczne składające się z węgla, [...]
Do założenia tematu skłoniłem się na skutek dyskusji, która powstała z moim udziałem w jednym z nie moich tematów, toteż bedąc kulturalnym nie chciałem spamować. Składa sie na to równiez moje zainteresowanie tematem rekompozycji od kilku dni, poniewaz chcę zrozumieć zmiany, które zachodza w moim ciele. Moje zainteresowanie wynika z faktu, że sam [...]
Dieta dla grupy krwi 0 Wg autora założeń diety zgodnej z grupą krwi osoby posiadające grupę krwi 0 to potomkowie prastarych ludów łowiecko- zbierackich, cec***ących się dużą siłą fizyczną i wytrzymałością. W związku z tym preferencyjnym pokarmem dla tej części populacji ludzkiej jest mięso, a także dla utrzymania równowagi kwasowo- zasadowej [...]
7 grzechów głównych naszej diety. Czego należy się wystrzegać, gdy chce się schudnąć? Nie tak dawno Bogdanowi Szczotce, Andrzejowi Maszewskiemu, Radosławowi Słodkiewiczowi i Kamilowi Majkowi zadałem pytanie, co według nich jest najważniejsze w procesie rozwoju mięśni. Nie będę ukrywał, że spodziewałem się odpowiedzi typu: umiejętność właściwej [...]
Witam na forum Mam prośbę o pomoc w weryfikacji mojego podejścia do redukcji oraz o pomoc przy suplementacji Wiek - 35 lat Wzrost - 177 cm Typ budowy ciała - endomorfik Cel – maksymalna redukcja tłuszczu + budowa masy Najpierw napiszę trochę o sobie. Pierwszy kontakt z siłownią miałem 20 lat temu (końcówką podstawówki/początkiem szkoły średniej - [...]
Steki, jajka na bekonie, pasztet z wątróbek, udziec jagnięcy czy jedząc takie frykasy, w ogóle można schudnąć? Owszem - mówi dr Atkins. Jeśli tylko zrezygnujesz z węglowodanów, a tłuszcze i białka będziesz zajadać na okrągło. Po jakimś czasie nastąpi jednak przesyt, będziesz jeść coraz mniej i coraz mniej chętnie. Ale uwaga! Tej diety nie mogą [...]
Czym jest sukces? Sukces - działanie na najwyższym poziomie możliwości jednostki w kierunku spełnienia jej marzeń i pragnień przy jednoczesnym zachowaniu równowagi pomiędzy wszystkimi płaszczyznami życia. Jak osiągnąć sukces w kulturystyce? 1. Osiągnięcie sukcesu w wielki stopniu zależy od naszej motywacji, im jest ona większa tym łatwiej będzie [...]