[...] o 5,5% w przypadku podawania oliwy z oliwek stężenie trójglicerydów było niższe o 7,4% w przypadku podawania oliwy z oliwek Oliwa z oliwek obniża stężenie trójglicerydów. W badaniach powiązano podwyższone stężenia trójglicerydów z incydentami sercowo-naczyniowymi, w tym z progresją miażdżycy tętnic. Jedz dużo owoców, warzyw i produktów [...]
[...] ale w przypadku osób bardziej zaawansowanych wytyczne mogą być zupełnie inne. „Ale w Internecie napisali, że ćwiczenie X jest najlepsze?” Często spotyka się tego rodzaju badania, wykorzystujące powierzchowne zbieranie impulsów elektrycznych mięśni. Na szczęście w wielu przypadkach autorzy filmów w serwisie YouTube są już na tyle wyedukowani, [...]
[...] przy obciążeniu 90% odnotowano następującą aktywność: 94,6 ± 23,2, przy obciążeniu 100% odnotowano następującą aktywność: 106,2 ± 20,9. W skrócie wnioski z ww. badania brzmią: najsilniej z rosnącym obciążeniem roboczym była skorelowana aktywność tricepsów (w fazie koncentrycznej, w fazie ekscentrycznej wzrost był mniej znaczący), od [...]
[...] ile waży dana osoba, w jakim jest wieku, jaki ma profil hormonalny, jak się odżywia, jak jest wytrenowana, czy nie ma współistniejących schorzeń itd. Realne przykłady dają badania naukowe, np. Barbara J. Nicklas i wsp. wzięli pod uwagę 112 kobiet z nadwagą lub otyłością po menopauzie. Umieszczono je na 20 tygodni w grupach: diety (deficytu [...]
Spinning jest to jazda na rowerze stacjonarnym z regulowanym oporem. Pozwala na dokładne odwzorowanie treningu kolarskiego. Rower spinningowy to nie jest pierwsza z brzegu maszyna do treningu cardio (jak stacjonarny ergometr). Podsumowując Spinning może być dobrą formą treningu aerobowego lub interwałowego. W trakcie regularnych zajęć [...]
[...] jednoznacznej odpowiedzi: „co lepsze?”). W przypadku redukcji odpowiedź już nie jest taka klarowna. Być może kły pokaże tu intermittent fasting, na co wskazują liczne badania. Całkiem dobre mogą być tu też diety wysokotłuszczowe (niskowęglowodanowe), w tym ketogeniczne. Jeśli chodzi o typowe budowanie masy, trudno wyrokować o skuteczności [...]
Cytrulina to aminokwas, który zyskuje coraz większą popularność jako element suplementacji sportowej i prozdrowotnej. Cytrulina produkowana jest w organizmie i w niewielkich ilościach znajduje się w niektórych produktach żywnościowych. Przyjmowanie cytruliny w postaci suplementu skutecznie zwiększa jej poziom w organizmie. W tym artykule dowiesz [...]
Ciąża może być jednym z najbardziej ekscytujących i szczęśliwych doświadczeń w życiu kobiety. Jednak dla niektórych przyszłych mam może to być również stresujący czas. Internet, czasopisma i reklamy zalewają kobiety poradami, jak zachować zdrowie podczas ciąży. Informacje o tym, które suplementy są bezpieczne, a które często nie, różnią się w [...]
[...] zmiana sposobu wykonywania przysiadów (korekta techniki), wzmocnienie mięśni brzucha, korekta inicjowania ruchu w fazie ekscentrycznej i koncentrycznej. Referencje, badania, piśmiennictwo: Hasan Ulas i in. Kinematic and EMG activities during front and back squat variations in maximum [...]
Gdyby regeneracja nie była potrzebna, mógłbyś codziennie ciężko trenować i odnosić o wiele bardziej spektakularne rezultaty. Niestety, trening to tylko impuls, a regeneracja może zająć wiele dni po treningu trwającym tylko 1,5 h. Dlatego kiedyś pisano powszechnie w różnorakich poradnikach, iż odpoczynek jest częścią treningu. Podsumowanie Wydaje [...]
Nie przestaje zdumiewać kreatywność autorów publikujących w sieci. Dlatego, jako źródło informacji bardziej nadają się książki, badania, przeglądy, metaanalizy czy filmy przeznaczone dla lekarzy. Niestety jednak w większości popularnych publikacji brakuje szczegółów na temat farmakologicznych środków stosowanych przez sportowców, a szczególnie [...]
[...] poznawcze, w tym pamięć i koncentrację. Wyniki nie wykazały negatywnego wpływu CR na te funkcje, co jest wydaje się być ciekawą obserwacją, biorąc pod uwagę wcześniejsze badania, które sugerowały potencjalne deficyty w funkcjach poznawczych związanych z dietą lub ograniczeniem kalorii. Niektóre skutki odchudzania Tabela: Niektóre skutki [...]
[...] egzogennych należą: witaminy A,C,E, koenzym Q10, flawonoidy, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjany, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Wyniki badania: W pierwszym tygodniu, po kofeinie uzyskano stężenie IL-6 wynoszące przed treningiem: 2,1 pg/mL, z kolei po treningu: 2,3 pg/mL; WZROST. W pierwszym tygodniu, bez [...]
[...] Jak widać, duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. W cytowanych poprzednio badaniach używano vitargo mającego w składzie 78% amylopektyny oraz 22% amylozy, a więc odpowiednie proporcje. Niestety, po 24 h rzekoma przewaga produktu przypominającego [...]
Magnez jest niezbędnym dla ludzkiego organizmu pierwiastkiem z grupy makroelementów. Magnez ma fundamentalne znaczenie dla wielu reakcji komórkowych i procesów życiowych. Jest jednym z pięciu podstawowych pierwiastków, obok sodu, potasu, wapnia i chloru, zawiadujących gospodarką wodno-elektrolitową organizmu. Producenci niezwykle chętnie sięgają [...]
Wigor kojarzony jest z energią, chęcią do działania, eksplozją mocy. Osoba obdarzona dużym wigorem jest pewna siebie, ale nie zadufana, przejawia liczne inicjatywy, jest efektywna w pracy i nauce - dosłownie tryska energią. Jednak nawet taka osoba może ów wigor utracić. Z kolei inna osoba może nigdy nie doświadczać tej erupcji mocy, czyli mieć [...]
W obecnych badaniach duży nacisk kładziony jest na naturalne molekuły i ich potencjalne efekty terapeutyczne w profilaktyce wielu chorób. Kofeina najczęściej kojarzy się ze sportem lub pracą umysłową. Dla wielu osób jest to zatem stymulant, który wydaje się nie mieć potencjalnie korzystnych dla zdrowia zastosowań. Okazuje się jednak, że ta z [...]
[...] miody? Sztuczny to sztuczny, a prawdziwy to prawdziwy! Czy w ogóle ktoś słyszał kiedyś o prawdziwym sztucznym miodzie? Co jednak niezwykle ciekawe i czego dowiodły badania, dodatek skoncentrowanej melasy trzcinowej do posiłku skutkował niższym poposiłkowym poziomem cukru we krwi, niż spożycie posiłku bez dodatku melasy (Kuboto, 2023). [...]
[...] Zaklasyfikowano czerwone mięsa jako prawdopodobnie karcynogenne (GRUPA 2B). Z kolei niezależnie od jego koloru wysokoprzetwarzane mięso jest uważane za rakotwórcze. „W wielu badaniach epidemiologicznych badano związek między nowotworami a spożyciem mięsa czerwonego (wołowiny, wieprzowiny lub baraniny) i przetworzonego (wędlin, bekonu, parówek [...]
ZAWODY „KAMIENNA RZEŹBA” W STRZEGOMIU ELIMINACJE DO ARNOLD CLASSIC EUROPE Jesienny sezon startowy zbliża się wielkimi krokami, a w Polsce będzie on niezwykle bogaty, zarówno w imprezy krajowe jak i międzynarodowe. Takiego jeszcze w historii naszych sportów sylwetkowych nie było! Nieprzerwany cykl imprez zaczyna się 9 września w [...]