Witamina B12 jest owiana całą masą mitów, to koszt, który płacimy za upowszechnienie Internetu. W XXI wieku witaminę B12 przepisuje się na „wszelkie schorzenia”, a nie ma to żadnego potwierdzenia naukowego. Ponadto jej niedobory nie są częste, w naszym klimacie o wiele częściej ludzi cierpią z powodu niedoboru np. witaminy D. Jedną z [...]
Substancje odżywcze w pożywieniu nigdy nie występują w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają [...]
Witaminy pełnią niezliczone funkcje, których nie sposób jest uzyskać za pomocą innych związków. Ich działanie rzutuje na codzienne samopoczucie, prewencję chorób, a niekiedy również terapię różnych schorzeń. Przykładowym związkiem z grupy witamin, który oddziałuje na wiele układów w organizmie jednocześnie, jest kobalamina, czyli witamina B12. [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom [...]
Metformina jest lekiem pierwszego rzutu stosowanym w cukrzycy typu II. Nie działa ona na osoby zdrowe — ba, może je nawet zabić. Stosowanie tego środka może wywołać śmiertelną kwasicę mleczanową, jest to dobrze znany i opisany problem. W literaturze łatwo da się odnaleźć przynajmniej 722 opisy przypadków kwasicy mleczanowej związanej ze [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
Witamina B12 jest niezmiernie istotna, gdyż pośredniczy w przekształcaniu folianów do postaci aktywnej. W konsekwencji w ustroju wytwarzana jest odpowiednia ilość krwinek czerwonych. Ilość krwinek obrazuje hematokryt, jego spadek u sportowców oznacza zmniejszenie wydolności fizycznej. Typowe dla ciężkiego, powtarzanego wysiłku jest zniszczenie [...]
Coraz częściej w Internecie spotyka się twierdzenia, które nie są podparte żadnymi faktami. Czasem „rekomendacje” np. dotyczące stosowania witamin, tworzy bujna fantazja różnorakich autorów. Niesamowite właściwości przypisuje się witaminie B12. Kiedyś niektórzy sportowcy stosowali domięśniowe iniekcje, które miały poprawiać wytrzymałość czy [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
Rola wielu witamin jest przeceniana, efektem może być ich znaczne przedawkowywanie. Najbardziej znany przykład to witamina C, zdarzają się osoby, które stosują kilkadziesiąt gramów związku dziennie, wierząc, iż leczy np. nieuleczalne choroby. O ile w zwykle stosowanych dawkach witamina C ma wpływ na regenerację, stawy, syntezę kolagenu, to już jej [...]
Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
[...] 1999. Dlatego weganie muszą uważać na braki witaminy B12 w ustroju, gdyż najlepsze jej źródła są pochodzenia zwierzęcego. Referencje: http://leki.urpl.gov.pl/files/Vitaminum_b12_wzf_roztw_500mcgml.pdf Fumio Watanabe „Vitamin B12 Sources and Bioavailability” https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/0703-MR-67 W. Skrzypczak, M. Friedrich, D. [...]