[...] że zasiadamy do obfitego stołu, pełnego wszelakich pyszności, w gronie rodziny. Święta to taki czas, gdzie nie może zabraknąć ryb. Poza nazwą handlową i nazwą łacińską danego gatunku oraz informacją o sposobie, w jaki dana ryba została złowiona, na etykiecie powinniśmy znaleźć również informację o tym, gdzie ryba została złowiona lub w [...]
[...] Dostępne są natomiast na całym świecie, ponieważ mogą dojrzewać po zerwaniu, zatem stosunkowo łatwo je przetransportować. Podsumowanie Pomimo że banan to najczęściej zjadany owoc na naszej planecie, to z pewnością niewielu z Was wiedziało, że istnieje aż tyle jego odmian. Warto sobie zapamiętać, że to świetna, zdrowa węglowodanowa przekąska. [...]
[...] i może doprowadzić nawet do krwotoku. Jak widać, nawet lek może zaszkodzić. Dlatego wszystko należy wprowadzać z rozsądkiem i obserwować swój organizm oraz jego reakcję na dany składnik spożywczy, wtedy unikniemy nieprzyjemności. Podsumowanie Żurawina jest owocem, który pełni dość istotną rolę w zdrowej diecie. Powinna w różnej formie na stałe [...]
[...] Posiłki oparte na kapuście spożywa się minimum dwukrotnie w ciągu dnia w nieograniczonych ilościach, co pozwala uzyskać uczucie sytości za pomocą niskokalorycznego dania. Kapusta jednak zalecana jest w każdym posiłku. W efekcie stosując bardzo prostą dietę w zaledwie tydzień, będziemy w stanie zrzucić kilka kilogramów. Dieta kapuściana [...]
[...] produktach odtłuszczonych. Zazwyczaj mają bowiem mniej tłuszczu i kalorii, niż ich tradycyjne odpowiednik. Logicznym więc wydaje się spożywanie ich, gdy chcemy schudnąć. Badania naukowe pokazują jednak, że to pełnotłusty nabiał sprzyja długofalowej redukcji tkanki tłuszczowej. Badanie opublikowane w American Journal of Nutrition wykazało, że [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
[...] W serii Go Vege znajdziemy kilka ciekawych propozycji, a jedna z nich to makaron z zielonego groszku. Brzmi ciekawie i trzeba przyznać, że producent stanął na wysokości zadania. Makaron ten jest zrobiony w 100% z mąki z zielonego groszku, dzięki czemu jest doskonały dla wegetarian i wegan. Warto też zaznaczyć, że po ugotowaniu jego [...]
[...] Sportowego Każdy, kto dba o właściwą podaż protein w diecie, wie, że dostarczenie ich odpowiedniej ilości nie jest wcale takim prostym zadaniem. Na szczęście istnieje wiele łatwych sposobów na zwiększenie ilości tego ważnego makroskładnika. Jak w prosty sposób można zwiększyć spożycie białka? Poniżej kilka [...]
W okresie letnim na naszych stołach króluje wiele dodatków do dań, jednak szczególną popularnością cieszy się znany wszystkim sos pomidorowy, czyli keczup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie grilla. Wykorzystywany jest do mięs, kanapek, popularnych przekąsek typu fast food, czy tradycyjnych potraw. Wybieraj mądrze! Mimo iż dodatek ten [...]
[...] tak, bo on stosował dietę wysokotłuszczową i schudł, więc na pewno nadmiar tłuszczów w diecie nie ma znaczenia dla odchudzania. A twierdził nawet, że na diecie wysokowęglowodanowej, mimo deficytu, nie mógł schudnąć, a mimo nadwyżki energetycznej schudł, jedząc głównie tłuszcze. Po pierwsze: nie lubię przypadków jednostkowych, a już na pewno nie [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]
[...] doznań smakowych. Curry kalafior dobrze komponuje się z innymi potrawami z grilla. W połączeniu ze słodkimi rodzynkami i chrupiącymi prażonymi orzechami nerkowca tworzy danie pełne smaku. Składniki: 1 kalafior podzielony na różyczki 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka granulowanego [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?
[...] do funkcjonowania mięśni i nerwów. Niektóre choroby uzasadniają ograniczenie sodu, ale spożywanie go mniej niż ok. 2-3g dziennie nie każdemu przyniesie korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać [...]
[...] coś robi, to znaczy, że tak jest w porządku... Pomimo tego trzeba też przyznać, że świadomość na temat zdrowej żywności wzrasta. Częściej interesujemy się skąd pochodzi dany pokarm, jaki jest jego skład, jakie może nam przynieść korzyści zdrowotne. Nic dziwnego, że i żywność ekologiczna znalazła się w kręgu zainteresowań dietetycznych. [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]