...
pusto tu......
napisze zatem bardzo fajne przepisy:)
KREOLSKI KURCZAK Z PIECZARKAMI
Skladniki:
oliwa,posiekna cebula,2 zabki czosnku, 1 papryka czerwona, 2 posiekane lodygi selera naciowego,2 szklanki pokrojonych pomidorow z puszki(albo 1 puszka),1/2 lyzeczki chili(plaskiej bo bedzie za ostre!),szczypta pieprzu,lyzeczka mielonej papryki,1/4 lyzeczki tymianku czyli szczypta, 500g pokrojonych sznycli z piersi z indyka lub kurczaka, szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
Przygotowanie:
Podgrzac na patelni cebule,czosnek,papryke i seler,ok 10 minut,dodac tymianek, pomidory,chilli,pieprz,papryke.Podgrzewac ok 1-2 minuty.Wrzucic miesko i grzyby.Przykryc i dusic ok 20 minut
MIESNE PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM
skladniki: ok 0,5 kg zmielonych piersi z indyka lub kurczaka, 300 gr fasolki szparagowej, cebula 3 lyzki natki, oliwa.
SOS: 5 srednik pokrojonych w plasterki pieczarek,szklanka buliony grzybowego knorra,lyzeczka tymianku, sol pieprz,ewentualnie jogurt
Przygotowanie:
wymieszac cebule,natke mieso i uformowac pulpety(mozna tez dodac jajko zeby bylo cos co sklei te pulpety,ale to nie jest konieczne).Przez ok 3 minuty smazyc na patelni pulpety nastepnie dodac pieczarki( smazyc 2-3 minuty),dodac tymianek,pieprz,sol, szklanke bulionu.Doprowadzic do wrzenia i dusic na malym ogniu.Pod koniec mozna zagescic sos jogurtem lub chuda smietana.Podawac z fasolka szparagowa
GRZYBY PO PARYSKU
skladniki:
40 duzych kapeluszy pieczarek,albo innych grzybkow swiezych, 2 cebulki szalotki albo 1/2 normalnej drobno posiekanej, 1/2 szklanki czerwonego wina, lyzka tymianku,lyzka bazylii,posiekana natka,1/2 lyzeczki soli, pieprz.
przygotowanie:
rozgrzac piekarnik,nastepnie wymieszac wino,tymianek,bazylie,natke,sol szalotki i pieprz.Zalac grzyby marynata w jakims zaroodpornym naczyniu i zapiekac do momentu az grzyby juz beda smaczne:) wiem ze to niczego nie ulatwia ale ja to pieke na oko ok 30 minut-mam troszke stary piekarnik ktory nie rozgrzewa sie do wiekszej temp niz 200 stopNI.
PYSZNA ZUPKA JARZYNOWA
Skladniki: 2 srednie posiekane marchewki, szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek, 2 posiekane lodygi selera naciowego, 2 srednie cebule drobno posiekane, sredni pomidor pokrojony w kostke, 150 g kaszy gryczanej, 2 kostki bulionu warzywnego, litr wody, lyzeczka posikanej natki,lyzeczka suszonego tymianku oliwa.
Przygotowanie:
napisze Wam jak ja do tej pory robilam ta zupe,mozna jednak zamiast smazenia u gotowac warzywa w bulionie:) Ja robie tak:
Podsmazam pieczarki,selera,cebule i tymianek.Dusze az bedzie miekkie ok 10 minut.W tym samym czasie gotuje kasze gryczana ktora pozniej dodaje do warzyw.robie bulion w litrze wody potem dolewac do warzyw i kaszy,dodaje do tego pomidora.W tym czasie gotuje chwilke na parze marchewke i dodaje ja potem do zupki.Dusze jeszcze chwilke a potem zajadam z natka pietruszki.
KURCZAK NA POL-SLODKO :)
skladniki: 2 pokrojone piesi z kurczka, oliwa, posiekana cebula, zabek czosnku, jablko(pokrojone w drobna kostke albo starte na tarce), ugotowane na parze brokuly,1/2 szklaneczki wycisnietego soku z pomaranczy, 2/3 kubka malego jogurtu,curry, pieprz troche imbiru do smaku..
Przygotowanie:
podsmazyc kurczaka,cebule,czosnek,jablko,dodac sok pomaranczowy,jogurt doprawic do smaku curry,pieprzem,imbirem i sola.
SMACZNEGO!!!!
mam nadzieje ze chociaz niektore przepisy zgodne z Montim
PS.Uprzedze kolejne pytanie, ktore juz sie wczesniej pojawily dotyczace kostki knorra.O ile sie nie myle..Weronika kiedys napisala ze takich uzywa i jest ok.Wiec poki co mnie one tez nie zaszkodzily:)
Pozdrawiam
Aneta