SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta Montignac

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 503375

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Co prawda nie otrzymałam odpowiedzi odnośnie upieczonego przeze mnie chlebka, ale zaryzykuję następne pytanie:czy na forum jest ktoś z cukrzycą?
Chętnie nawiążę kontakt, jestem z Lublina.

IŚKA
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 228 Wiek 46 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 4509
Przypomniało mi się, że miałam jeszcze napisać o jednym śmiesznie prostym daniu. Jest to przykład sniadania białkowo-tłuszczowego zainspirowany radą Amazone. Jest to "odmiana" jajecznicy Może juz to znacie i w ogóle dla Was to stare dzieje ale jak mi zwykla wybełtana jajecznica srednio smakuje (i jakoś nie syci) to w tej wersji mi podchodzi. Do rzeczy:
Farsz:pomidor, papryka, cebula (cokolwiek mamy z warzyw o niskim IG pod ręką)
Farsz przygotowujemy na oliwie z oliwek. Najpierw smzymy cebulkę, później dodajemy pomidora, papryke i resztę składników pokrojonych w miare drobno. Możemy zalać jakimś przecierem pomidorowym (bez cukru). Chwilkę dusimy na ogniu do uzyskania masy relatywnie rozpapranej.Przerzucamy na jakiś talerz.
Następnie:
Bierzemy dwa jajka i bełtamy w miseczce, dodajemy przyprawy. Nalewamy na patelnię troszku oliwy z oliwek, po czym wlewamy jajka na patelnię i smażymy jak naleśnika. Bez bełtania czyli. Jak trochę się przysmaży, jak już nie jest takie lejące tylko w miare stałe to na środek kładziemy troszkę farszu. Tak od góry do dołu jakbyśmy robili srednicę naszej naleśnikowej jajecznicy. Na farsz kładziemy kilka plasterków sera. Potem zawijamy jedną stronę placka do środka i drugą stronę również do środka. Trzeba uważać bo sie generalnie rozwala. Mozna też złożyć po prostu na pół. Trochę jeszcze przysmażamy, a później na talerz i gotowe.

Z dwóch jajek wychodzi spory placek jajeczny plus farsz to się tak najadam że hej. Trzeba uważać żeby nie kłaść za dużo farszu bo wtedy trudno zawinąć i wszystko sie rozpada.

Wiem,ze to nie jest jakieś cudo ale naprawdę spróbujcie, a nie pożałujecie!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 194 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1369
MARTOLINO dlaczego pytasz? Moje wypowiedzi są aż tak mało inteligentne?

I co z tym mlekiem w proszku?
Sama tego nie wymyśliłam. Poczytajcie: https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=66159 

Mmonikaa

Mmonikaa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Cześć;)
Płatki fitness tak jak chyba wszystkie gotowe musli odpadają, bo to co producenci tam wsypują to przechodzi pojęcie..i oni to później nazywają zdrowym, pożywnym śnidaniem, akurat:) Najlepiej samemu zrobić swoje własne musli bo i taniej wyjdzie i pewność będzie, że żadnych niespodzianek nie ma w środku;)
Ja niedawno przeżyłam szok jak zobaczyłam na opakowaniu śledzi w śmietanie skład- cukier tam był! albo zamiennie glukoza hmm. A podobno sypią cukier do wędlin i kiełbas bo to najtańszy środek konserwujący jest. Co my jemy??.
Przypisy na chleb:
1. Chleb:
"Proporcje: 4 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, trochę soli, drożdże (na oko łyżeczka) rozpuszczone w wodzie ( z tej, którą podałam powyżej), trochę oleju lub oliwy z oliwek," - albo bez ojeju ale np. z otrębami :)
I miast wody - czasem dolać mleka 0%
Postępuje sie dalej jak z ciastem drożdżowym.

2. Chleb
2/3 kubka maki przennej razowej z pelnego przemialu (pp)
2/3 kubka maki zytniej (pp)
2/3 kubka maki owsianej (pp)
2/3 kubka maki jeczmiennej (?!)
2/3 kubka płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych (lub/i pestki dyni,
slonecznika, migdaly, orzechy)

w/w produkty wsypuje do plastikowego, wysokiego pojemniczka, dosypuje cala
lyzke (do zupy) fruktozy,
ze 3 takie lyzki soli. Nastepnie w rozpuszczam 40g drozdzy w salaterce z
ciepla woda (1,5 kubka tej wody),
dolewam to do mak i platkow. Wbijam jedno jajko i wszystko mieszam lyzka na
jednolita mase.
Następnie do foremki o wymiarach (...to bez znaczenia) 30x10x10 cm wlewam
odrobinę oliwy z oliwek
i palcami rozprowadzam ja po dnie i bokach foremki (wewnątrz ;)))).
Jak foremka jest juz tlusta, wlewam do niej zawartosc plastikowego
pojemnika - czyli ciasto, rozprowadzam
rowniutko, posypuje jeszcze na gorze platkami i stawiam w cieplym miejscu
(obok piekarnika), czekam az
urosnie 2 krotnie. Wlaczam piekarnik na 200 stopni i czekam az sie nagrzeje.
Nastepnie foremka wjezdza do piekarnika, nastawiam budzik w telefonie kom.
na 'za 40 minut'. Po uplywie 40 pieknie pachnacych minut wylaczam piekarnik, uchylam drzwiczki
i czekam az ostygnie;)Jedyna wada tego chlebka jest jego rozpadanie sie podczas krojenia - nie
wiem jak temu zaradzic!

3. Chleb Pita.:
- 1 szklanka i dwie łyżki letniej wody - 3 szklanki maki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżeczka fruktozy
- 1 łyżka oliwy
- 1 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży
Należy dobrze wyrobić ciasto ze wszystkich składników i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (mnie to mało co wyrosło, ponieważ ten rodzaj maki zawsze jest taki jakiś oporny, a może przez to ze nie dodaje normalnego cukru). Następnie uformować trzeba rulon długości ok. 30 cm, podzielić go na osiem części. Każdą cześć należy rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 15 cm. Zostawiamy je schowane pod lniana ściereczką na 30 minut (znowu żeby urosły:). Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Czy to tyle jest 500 stopni F? Takie już wyrośnięte placki wsadzamy do gorącego pieca na 4 do 5 minut i gotowe. Po wyjęciu, jeżeli chcemy żeby były miękkie (jak to pita jest) wkładamy je do papierowej torebki, albo przykrywamy lniana ściereczką. Można zamrażać:).

4. Chleb
Do ciasta chlebowego:1/2 kg mąki (żytniej razowej lub pszennej razowej, można je też wymieszać), sól, 2 łyżki oleju (ja daję olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek), 10 dgk świeżych drożdży, mleko oraz mąka do zaczynu (także razowa). Trzeba wpierw zrobić zaczyn z drożdży, mąki i mleka (można dodać łyżeczkę cukru (od łyżeczki chyba nic sie nie stanie), żeby drożdże miały co "jeść"). Mleko musi być ciepłe, mąki powinno być tyle, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Uwaga! Nie robiłam sama ale podobno ciasto bardzo szybko wyrasta. Zaczyn trzeba połączyć z mąką i olejem, wyrobić ciasto (do chwili gdy żeby odchodzi od ręki), pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Najlepiej ustawić naczynie z ciastem na kuchence, gdy nagrzewa sie piekarnik - wtedy ciasto naprawde szybko rośnie. Do ciasta można dać słonecznik, sezam lub len, można też wbić dwa-trzy żółtka, chleb będzie smaczniejszy. Gdy ciasto wyrośnie (ok. pół godziny), trzeba wyrobic je jeszcze raz na stolnicy, tym razem krótko i włożyc do foremek lub na blachę. Z tej proporcji wychodzi sporo ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) 40 minut. Po tym czasie ciasto ostudzić (nie wyciągać od razu z pieca, chociażby nie wiem jak pachniało).

Przepisy te kopiowałam dlatego forma osobowa może być bardzo różna, a zmieniać mi sie nie chciało;)
Pozdrawiam
Monia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
GDZIE KUPIĆ OWE MĄKI : ŻYTNIĄ , JĘCZMIENNĄ ITD
POZDRAWIAM

dajma
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Monia skad Ty wytrzasnelas te przepisy?odezwij sie na gg.czekam!!!!!

Martolina
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 228 Wiek 46 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 4509
Mmonia, dziekujemy za przepisy i SOG dla Ciebie.
pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 109 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 719
babkajojo, jeśli możesz prześlij plik na [email protected]

gania

gania

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
to znowu ja

PAPRYKA FASZEROWANA

skład: papryka surowa, mięso mielone wołowe badź drobiowe, jajko, przyprawy, natka

paprykę wydrążyć, mięso wyrobić z jajkiem, przyprawami, i posiekaną natką. wepchnąć w paprykę i zapiekać można także pod koniec polożyć kawałek sera pleśniaka na wierzch ładnie sie rozpuści natomiast bez sera mozna to zrobić także na parze
(co do farszu może byc z białego sera i szczypiorku lub z pieczarek i gotowanego jajka) aha czynnikiem wiażącym farsz jest surowe jajko

PIECZARKI FASZEROWANE

skład: pieczarki, 3 jajka(zależy od ilości i wielkości pieczarek), szczypiorek, przyprawy

obciąć ogonki(nie wyrzucać) wziąć małą łyżeczkę i wydrążyć blaszki i jeszcze troche z pieczarek (aby bylo więcej miejsca na farsz) 2 jajka ugotowac na twardo posiekać, tak samo ogonki i to co wydrążyliśmy a także szczypiorek posiekane rzeczy wymieszać dodać przyprawy i 1 surowe jajko
ułożyć to w pieczarkach i piekarnik (tu także można położyć ser na wierzch) smacznego

jak coś znowu wymyśle to się odezwę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 109 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 719
Słuchajcie, nie wiem co z czekoladą - czy można ją chrupnąć do kawy między śniadaniem a obiadem?
Mam też problem z żółtym serem - czy można go jeść w I fazie i z czym?

gania

gania

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??

Następny temat

Białko przed treningiem??

WHEY premium