Witaj Marta, cieszę się, że jesteś z nami. Tak jak już dziewczyny pisały możesz, a nawet musisz łączyć mięso z dozwolonymu surówkami. Tłuszcze możesz łączyć z węglowodanami, ale o IG 35 i niżej. Tak więc np. do soczewicy możesz dodać mięso lub kiełbaskę i będzie fasolka po bretońsku. Ale np. już do fasolki czerwonej, która ma IG 40 nie dodałabym ani mięsa ani kiełbasy. Również do makaronu z pełnego przemiału IG 40 lepiej dodać np. pieczarki, niż kiełbasę, czy mięso.I pamiętaj fasole, soczewicę, czy dozowlony ryż gotujemy króciutko.
Nataliaa - w montim nie możesz liczyć kalorii, bo te produkty, które są w nim dozwolone mają sporo kalorii (groch, fasola, soczewica,orzechy,makaron).
Inka witamy cię również na forum. Ja czekoladę jadłam przeważnie wieczorem, jak mnie naszła
ochota na słodkie, a kiedy ją poleca monti nie wiem, ale szukam w książkach, jak znajdę to ci powiem. Natomiast z orzechami w I fazie wstrzymaj się, możesz garść dodać do musli skomponowanych z dozwolonych produktów.
Weronika