PRZEPISY TŁUSZCZOWE Z STRONY
WWW.MONTIGNAC.PRV.PL
DORSZ W SOSIE WANILIOWYM
SKLADNIKI SOSU:
3 dl bulionu rybnego /jedna kostka/
1,5 dl wytrawnego bialego wina
3 dl smietany
1/4 laski wanili
sol i pieprz
RESZTA SKLADNIKOW:
500 g dorsza okolo 12 filetow
25 g masla
sol i pieprz
2 lyzki drobno pokrojonego szczypiorku do przybrania
bulion i biale wino wlac do garnka i gotowac az 1/2 dl wyparuje. dodac smietane i wanilie. gotowac az zgestnieje, posolic popieprzyc, wyjac wanilie.
Dorsza oproszyc sola i pieprzem. obsmazyc na rozgrzanym masle po 2 minuty z kazdej strony.
na ogrzany talerz wlac sos, ulozyc usmazona rybke i posypac szczypirkiem.
FILET Z INDYKA FASZEROWANY SZPINAKIEM (Nowe)
1 filet z piersi indyka ok 1 kg
20 dkg watróbki kurzej
20 dkg mrozonego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyzeczka papryki słodkiej - mielonej
sól
pieprz
PRZYRZĄDZANIE
Filet natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron. Wyciąć w nim kieszeń na farsz. Przygotować farsz, usmażyć watróbkę, rozdrobnic widelcem, dodać mrozony szpinak i smażyć całość, doprawic solą, pieprzem i czosnkiem. Gdy masa wystygnie włożyć ją do kieszeni, następnie zamknąć wejście wykałaczką. Włożyć do żaroodpornego półmiska i piec 50 min. w temp. 220 stop. celciusz, czesto podlewając sosem..
GOŁĄBKI (Nowe)
"1 duza wloska kapusta,
1 kg pieczarek,
80 dkg mielonego miesa/drobiowe,cielece/ja mialam cielece
1 wielka cebula
przyprawy:sol,pieprz,jarzynka
Pieczarki drobno pokroic lub na chwilke potraktowac malakserem,lub potrzec
na grubych oczkach tarki
Podsamzyc cebule na lyzce oliwy z oliwek,dodac pieczarki,dusic,poki nie
wyparuje woda,doac w miedzyczasie przyprawy,sol,pieprz i swoje ulubione,ja
lubie kminek indyjski
Wystudzic,dac surowe mielone mieso,wymieszac ewentualnie doprawic.
Takim farszem nadziewac sparzone liscie kapusty,zawijac.na dno garnka ulozyc
niewykorzystane liscie,ulozyc golabki,zalac bulionem i gotowac na malym
ogniu,ok.45 min.Do golabkow sporzadzilam sos pieczrkowy.Na odrobince oliwy
podsamzylam cebulke i dalam zmiksowane pieczarki,sol i pieprz.Smakowaly
znakomicie.
GULASZ Z INDYKA
udo z indyka bez skóry i kosci pokroić jak na gulasz
cebule (ilosc duzo ale wedle uznania) pokroic w GRUBA kostkę
jabłka w kostke
przyprawy: sól, pieprz, curry, sos sojowy i co kto tam lubi i co mu pasuje do tego
olej jakiego kto uzywa
mieso szybko obsmarzyc na dosc silnym ogniu na oleju, dodac cebule i jablka chwilke smazyć i zalać wodą przyprawic do smaku i dusic aż jabłka i cebula przerobią sie na sos
zajadać sam, z makaronem sojowym lub razowym lub z pokruszonym do środka chrupkim pieczywem. surówa jaką kto lubi.
jako ciekawostkę podam że do zup których nie wyobrażam sobie bez marchwi (ogórkowa, jarzynowa) dodaje na talerz świeżo utartą na drobnych oczkach marchew
JAJECZNICA Z PIECZARKAMI
Kilka pieczarek
szczypior lub cebulka,
jajka
ser zolty potarty
lyzka jogurtu naturalnego.
Pieczarki udusic na kropli oliwy,dodac szczypiorek,chwilke dusic pod przykryciem.Jajka lekko ubic widelcem ,dodac potarty ser zolty,jogurt,pieprz.Zalac masa jajeczna pieczarki,wymieszac i przykryc.Powstanie omlet z pieczarkami,ktory mozna w calosci przelozyc na talerz.
JAJKA PO KARDYNALSKU
2 pomidory
2 - 3 cebule
2 jajka
pieprz
sól
zioła (np. mieszanka prowansalska)
Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać jednego pokrojonego pomidorka
(wczesniej obranego), przyprawić solą, ziołami, pieprzem. Drugiego pomidora
przekroić na pół, wydrążyć pestki, posolić i popieprzyć, wbić po jajku do
połówki pomidora i ułożyć na patelni z sosem, przykryć i dusić na małym
ogniu ok. kwadransa
KOTLETY
Kotlety mielone, bez bułki. Obtaczane na żółtym serze, smażone na oliwie z oliwek,(a najlepie włożyć na grila)
KULKI ZE SZPINAKU Z SEREM FETA
500 g szpinaku
5 łyżek oliwy z oliwek
Ząbek czosnku
100 g fety pokruszonej
2 łyżki prażonych nasion sezamu
pieprz i sól
Dekoracja
2 duże pomidory
łyżka szczypiorku
gałązki trybuli
Rozgrzać oliwe podsmażyć w niej czosnek ,włożyć liście szpinaku.Wszystko udusić.Szpinak odcedzić na sitku,zrobić ze szpinaku 10 klopsików i spłaszczyć je.
Zrobić z fety 10 kuleki obtoczyć placuszkiem szpinakowym.Całość posypać sezamem.Piec kulki w piekarniku 10 min.
Pomidory pokroić w cienkie plasterki,posypać szczypiorkiem i ozdobić listkami trybuli.
kurczak z warzywami
Smazymy na patelni (na oliwie z oliwek) pory - dwie, trzy sztuki - pokrojone na plasterki, do tego dodajemy ok. 15 dkg pieczarek (tez na plasterki) i pokrojona na kawalki piers kurczaka (ok. 2 x 4 cm). (Uwaga - pieczarki sa niezbedne! - bez nich nie uda sie!). Calosc solimy, pieprzymy bialym pieprzem, dodajemy troche slodkiej papryki i rozmarynu. Calosc dusimy na wolnym ogniu, az mieso bedzie usmazone.
Pychota!
MAJONEZ
żółtko
kilka kropel soku z cytryny
pieprz i sól
2-3 dl oleju(najlepiej arachidowego)
woda
Rozbić żółtko ,dodać cytryny miksując dolewać oliwy.Doprawić do smaku.
PIERS KURCZAKA NADZIEWANA OLIWKAMI
SKLADNIKI:
2 piersi kurczaka
2 lyzki oliwy z oliwek
SKLADNIKI NADZIENIA:
50 g czarnych oliwek /bez pestek/
1 zabek czosnku
10 listkow bazyli
pieprz i sol
rozgrzac piecyk do 200 C
skladniki nadzienia zmiksowac do konsystencji pure
na kazdej piersi zrobic nozem 4 glebokie naciecia i wcisnac w nie nadzienie.
zaroodporne naczynie wysmarowac oliwa, ulozyc piersi i piec ok. 10-12 minut w goracym piekarniku az uzyskaja ladny zarumieniony kolor.
savena
PLACUSZKI PARMEZANOWE
skladniki minimum (mozna zwiekszyc żeby uzyskac wiecej placuszkow)
1 jako
40g tartego suchego sera parmezan
(lub wiecej)
kapka oliwy z oliwek do smażenia
jajko romieszac enrgicznie widelcem, dodac ser, mieszać aż konsystencja bedzie gładka.
na rozgrzanej na patelni oliwie formowac male placuszki, obsmażać z dwoch stron na złotawo.
PLACUSZKI SEROWE Z PIEKARNIKA
100g tartego parmezanu (lub innego twardego ostrego sera zoltego o podobnej tlustosci)
250g twarogu (chudy lub poltlusty)
1 jajko
kapka oliwy z iliwek jesli potrzeba
skladniki wymieszac na gladko, jak ktos lubi dodac przyprawy), formowac placuszki, ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku na zloto
(trzeba sprawdzac spod i przewrocic na druga strone; wstawiac raczej na gorna polke w piekarniku)
sa dobre rowniez na zimno, bardzo sycace, mozna zabrac do pracy lub gdy musimy na dluzej wyjsc gdzies gdzie nie ma mozliwosci na normalny posilek
RYBKA PRAWIE PO GRECKU
-500-600 gramów filetów z mintaja w kostkach (może być dorsz)
-opakowanie przetartych pomidorów Valfrutty (500 ml)lub puszkę pomidorów w kawałkach
-oliwa z oliwek
-łyżka fruktozy
-sól
-pieprz
-czosnek
-cebula- jedna duża
-seler- kawałek
-przyprawa do ryb durcos lub kotanyi ew. kamis
Filety dusimy na patelni do miękkości
z przyprawą do ryb i odrobiną oliwy z oliwek.
Na druga patelnię (głęboką) dajemy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną drobno,
starty na grubej tarce seler. Dodajemy pomidory, dusimy do miękkości,
dodajemy przyprawy: fruktozę, sól, pieprz, rozgnieciony czosnek. Polewamy sosem pomidorowym rybkę na drugiej patelni.
RYBNE KOTLECIKI MIELONE
ulubiona rybe (filet oczywiscie lub usunac osci) zmielic w maszynce. dodac przyprawy (wedle uznania), dodac jajko, wymieszac.
formowac male kotleciki i obtaczac w parmezanie.
usmazyc na oliwie albo upiec w piekarniku.
chyba najlepsze sa z lososia.
rybne zraziki
2 filety rybne(ja uzywam sole)
2 kawalki boczku,(male)
troche stratego sera zoltego
koperek
ogorek konserwowy
Filety skropic cytryna albo octem
posolic i zostawic na jakies pol godzinki
dodac boczek, kawalek ogorka koperek, posypac serem i zawinac. Zapiac wykalaczka
Folie aluminiowa posmarowac oliwa lub spryskac PAM, zawinac rybe i wlozyc do piekarnika na jakies 40-50 min.(piec w tem 200 stopni)
Podawac z salata, mozna polac jogurtem do smaku
wiedzma
salatka z makreli
1 duza makrela wedzona
szczypiorek
pomidor
ogorek zwykly lub kiszony
Makrele obieramy z osci i rwiemy na kawalki. Dorzucamy do niej pokrojonego w kostke pomidora, ogorka i szczypiorek + sol i pieprz. Gotowe
suitka
SAŁATKA
4 -5 pomidorow
ser feta lub mozarella
jogurt naturalny 0%
posiekany koperek swiezy( peczek)
2 zabki czosnku
do tego jeszcze ogóreczek, cebulka, może być kefir, pokrojona rozgotowana
pierś kurczaka.
SELER Z SEREM ŻÓŁTYM
2 plasterki obgotowanego selera, posypałam solą i pieprzem + sos sojowy,
przełożyłam plasterkiem żółtego sera i do mikrofalowki.
SZPINAK Z JAJKIEM I SEREM
Szpinak (moze byc mrozony)poddusic na patelni z przyprawami - galka, troszke soli, pieprzu i koniecznie czosnek!!! Przelozyc do plaskiego naczynia, posypac tartym żółtym serem i wbić na wierzch jajko/a, zapiekać w piekarniku aż sie jaja zetną ,a serek rozpusci. PYCHOTKA
iwo_nka
SZPINAK Z PIECZARKAMI
1 opakowanie szpinaku
1 opakowanie "sosu białego" - np. Knorra
ok. 30 dag pieczarek
3 średnie ząbki czosnku
suszona lub świeża bazylia (ok. 3 łyżek)
3 kubki śmietany (%według uznania - polecam Szefa Kuchni)
kawałek żółtego sera (startego do posypania)
sól, pieprz do smaku
PRZYRZĄDZANIE:
Szpinak rozmrozić i przesmażyć na margarynie z czosnkiem przpuszczonym przez
praskę. Przygotować biały sos. Wlać do wrzącego śmietanę - mieszać, dodać bazylię. Dokładnie wymieszać. Pokrojone pieczarki przesmażyć. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku Na telerzu posypać startym żółtym serem....
ZAPEKANKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW/porcja na 4 osoby
1 ugotowany brokuł
2 ugotowane piersi z kurczaka
2 jaja
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy
100 g startego żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Brokuły i mięso pokroić. Roztrzepać jaja, dodać sól, pieprz, jogurt i ser.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, włożyć mięso i brokuły, zalać masą jajeczną i zapiekać w 200 st.C przez ok. 20 minut
ZAPIEKANKA Z RYBY
skladniki:
ryba (dorsz, łosoś, makrela..)
por,
cebula,
pieczarki,
ser żółty,
przyprawy
oliwa z oliwek
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, na dnie układamy drobno pokrojona cebulę i por,nastepnie przyprawione kawalki surowej ryby, na to podsmażone na oliwie i przyprawione pieczarki, a na wierzch starty żółty ser.Smacznego:)
Wisia
ZUPA Z PORÓW(4 OSOBY)
5 porów/białe części/
1
łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu
50 g sera niskotłuszczowego żółtego
sól, pieprz
Pory pokroić na cienkie plasterki, rozgrzać oliwę i smażyć a małym ogniu pory i zmiażdżony czosnek. Gdy zmięknie i się zeszkli, dodać bulion, gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu, posolić, popieprzyć. Dodać starty ser i wymieszać.
ŁOSOŚ -PROSTY
Kupujemy filety z łososia.
Mniej więcej taki kawałek jak duża męska dłoń - na osobę
Łososia myjemy, dzielimy na porcje.
Wykładamy naczynie do zapiekania lub zwykłą blaszkę (dobrze, jeśli ma
brzegi) folią aluminiową.
Łososia posypujemy przyprawą do ryb durcos - obficie, skrapiamy sokiem z
cytryny też obficie, układamy na folii - skórą do dołu. Można go nie skrobać
z łusek. Nie trzeba folii natłuszczać,
bo łosoś i tak wypuści swój tłuszczyk.
Zapiekamy, aż będzie lekko brązowy z wierzchu.
Skóra zazwyczaj przywiera do folii (i bardzo dobrze).
Rybkę zdejmujemy więc - oddzielając od razu od skóry na talerze.
Można skropić jeszcze cytryną jak ktoś lubi.
ŁOSOŚ PIECZONY NA PARZE
na 2 osoby
2 Dzwonka łososia
4-5 łyżek masla ziolowego (Finea albo robimy sami)
2 ząbki czosnku
wywar z ryby (1-2 kostki)
Brytfanka z kratka do pieczenia.
przygotowanie:
masło rozcieramy z czosnkiem.
łososia myjemy, solimy nacieramy czescią masła przygotowanego wczesniej.
do brytfanki nalewamy tyle esencjonalnego wywaru aby bylo tuz pod kratke. Na to kladziemy łososia i pieczemy w około 200stopniach 45minut.
Podajemy z maslem przygotowanym na poczatku. Bardzo dobre jest z fasolka szparagowa gotowana na parze.
Warto zostawic wywar przyda sie na nastepny raz.
PRZEPSY Z STRONY
WWW.MONTIGNAC.PRV.PL
-=[M C L A N E]=-