SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta Montignac

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 502385

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 59 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1107
cześć Dziewczęta,
tak sobie weszłam własnie na ten pościk z okazji powrotu do domu i w związku z tym również do internetu i miło mi,że jednak KTOŚ jeszcze tu zagląda.Skoro tak, to ja też bede się starała częsciej. Jak sobie radzicie w święta z montim??? Ja na czas świąt zrezygnowałam, są rzeczy trudne, trudniejsze i niemożliwe do wykonania i jakakolwiek dieta w moim domu na święta należy do tej ostatniej kategorii...Ale jesli Wy próbujecie, to trzymam kciuki i życzę wesołych świąt!
P.S. Jak tylko sobie wymyslicie jakieś przepisy, to wpisujcie proszę na bieżąco tutaj! Czasami mi się już wena kończyła, więc wspólnymi siłami...Pozdrawiam świątecznie Iskra

Mniej ambicji, więcej konsekwencji.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 380
Witam wszystkich Montignacowcow:)
Wesolych swiat!!
Niestety...zgrzeszylam.Myslalam ze bede twarda przez swieta ale nie udalo sie:( Co prawda upieklam sobie swoj serniczek a'la monti( musze przyznac ze naprawde mi smakuje), ale mama zrobila rowniez szarlotke, ktorej nie moglam sie oprzec.W zwiazku z tym mam pytanie :czy to zniweczy dotychczasowe wyniki czy tez po prostu bede chudla wolniej.Chcialabym dodac ze nie pochlaniam jakichs strasznych ilosci jedzenia,ale jem ok 4 czasem 5 razy dziennie.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 380
Czesc!
mam pytanie dotyczace slodyczy: znalazlam w sklepie ze zdrowa zywnoscia 2 bardzo interesujace mnie produkty:
1) maslo orzechowe( bez cukru)ale za to z olejem chyba palmowym-a takiego chyba nie wolno..napiszcie mi prosze jakie maslo orzechowe lub kakaowe bedzie ok
2)czekolade bez cukru dla diabetykow, biala i mleczna rowniez bez cukru.Niestety nie jest napisane ile ma procent kakao.
napiszcie prosze czy takie produkty sa ok.
Z gory dzieki za odpowiedz

Ysassa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 380
pusto tu......
napisze zatem bardzo fajne przepisy:)

KREOLSKI KURCZAK Z PIECZARKAMI

Skladniki:
oliwa,posiekna cebula,2 zabki czosnku, 1 papryka czerwona, 2 posiekane lodygi selera naciowego,2 szklanki pokrojonych pomidorow z puszki(albo 1 puszka),1/2 lyzeczki chili(plaskiej bo bedzie za ostre!),szczypta pieprzu,lyzeczka mielonej papryki,1/4 lyzeczki tymianku czyli szczypta, 500g pokrojonych sznycli z piersi z indyka lub kurczaka, szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
Przygotowanie:
Podgrzac na patelni cebule,czosnek,papryke i seler,ok 10 minut,dodac tymianek, pomidory,chilli,pieprz,papryke.Podgrzewac ok 1-2 minuty.Wrzucic miesko i grzyby.Przykryc i dusic ok 20 minut

MIESNE PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM

skladniki: ok 0,5 kg zmielonych piersi z indyka lub kurczaka, 300 gr fasolki szparagowej, cebula 3 lyzki natki, oliwa.
SOS: 5 srednik pokrojonych w plasterki pieczarek,szklanka buliony grzybowego knorra,lyzeczka tymianku, sol pieprz,ewentualnie jogurt

Przygotowanie:
wymieszac cebule,natke mieso i uformowac pulpety(mozna tez dodac jajko zeby bylo cos co sklei te pulpety,ale to nie jest konieczne).Przez ok 3 minuty smazyc na patelni pulpety nastepnie dodac pieczarki( smazyc 2-3 minuty),dodac tymianek,pieprz,sol, szklanke bulionu.Doprowadzic do wrzenia i dusic na malym ogniu.Pod koniec mozna zagescic sos jogurtem lub chuda smietana.Podawac z fasolka szparagowa

GRZYBY PO PARYSKU

skladniki:
40 duzych kapeluszy pieczarek,albo innych grzybkow swiezych, 2 cebulki szalotki albo 1/2 normalnej drobno posiekanej, 1/2 szklanki czerwonego wina, lyzka tymianku,lyzka bazylii,posiekana natka,1/2 lyzeczki soli, pieprz.
przygotowanie:
rozgrzac piekarnik,nastepnie wymieszac wino,tymianek,bazylie,natke,sol szalotki i pieprz.Zalac grzyby marynata w jakims zaroodpornym naczyniu i zapiekac do momentu az grzyby juz beda smaczne:) wiem ze to niczego nie ulatwia ale ja to pieke na oko ok 30 minut-mam troszke stary piekarnik ktory nie rozgrzewa sie do wiekszej temp niz 200 stopNI.

PYSZNA ZUPKA JARZYNOWA

Skladniki: 2 srednie posiekane marchewki, szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek, 2 posiekane lodygi selera naciowego, 2 srednie cebule drobno posiekane, sredni pomidor pokrojony w kostke, 150 g kaszy gryczanej, 2 kostki bulionu warzywnego, litr wody, lyzeczka posikanej natki,lyzeczka suszonego tymianku oliwa.

Przygotowanie:
napisze Wam jak ja do tej pory robilam ta zupe,mozna jednak zamiast smazenia u gotowac warzywa w bulionie:) Ja robie tak:
Podsmazam pieczarki,selera,cebule i tymianek.Dusze az bedzie miekkie ok 10 minut.W tym samym czasie gotuje kasze gryczana ktora pozniej dodaje do warzyw.robie bulion w litrze wody potem dolewac do warzyw i kaszy,dodaje do tego pomidora.W tym czasie gotuje chwilke na parze marchewke i dodaje ja potem do zupki.Dusze jeszcze chwilke a potem zajadam z natka pietruszki.

KURCZAK NA POL-SLODKO :)

skladniki: 2 pokrojone piesi z kurczka, oliwa, posiekana cebula, zabek czosnku, jablko(pokrojone w drobna kostke albo starte na tarce), ugotowane na parze brokuly,1/2 szklaneczki wycisnietego soku z pomaranczy, 2/3 kubka malego jogurtu,curry, pieprz troche imbiru do smaku..

Przygotowanie:
podsmazyc kurczaka,cebule,czosnek,jablko,dodac sok pomaranczowy,jogurt doprawic do smaku curry,pieprzem,imbirem i sola.

SMACZNEGO!!!!

mam nadzieje ze chociaz niektore przepisy zgodne z Montim

PS.Uprzedze kolejne pytanie, ktore juz sie wczesniej pojawily dotyczace kostki knorra.O ile sie nie myle..Weronika kiedys napisala ze takich uzywa i jest ok.Wiec poki co mnie one tez nie zaszkodzily:)

Pozdrawiam
Aneta
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 59 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1107
Witam Ysassa! Zaglądnęłam sobie znowu sprawdzic, czy ktoś już sobie przypomniał o Montim po świętach i proszę - ktoś jest :) Co do słabości świątecznej to - nie przejmuj się. Najważniejsze, żeby nie przerwać diety - tak wynika z moich przebogatych doświadczeń z dietami wszelakiej maści. Święta były,ja sobie odpuściłam zupełnie.Trzymaj się dalej, podejrzewam, że szarlotka sprawi, że po prostu schudniesz mniej lub później- wszystko zależy ile i jak często ją jadłaś, w każdym razie nie ma co się łamać, trzymaj dalej dietę,efekty przyjdą tak czy siak :)Co do masła orzechowego, to Monti nie zabrania orzeszków, ale Weronika pisała, żeby je najlepiej zawsze przegryzać jabłkami i nie należy z nimi przesadzac, bo jednak tłuste. Ale różne te głosy o orzechach były - jednym hamowały chudnięcie, innym nie - musisz wypróbować na sobie, ja dodawałam tylko do musli i starałam się nie podjadać między posiłkami w ogóle. Ale masło z tłuszczem palmowym wykluczone. Czekolady tylko o zawartości kakao minimum 70% i wydaje mi się, że białe to w ogóle odpadają.
Kostki bulionowe tylko bez skrobii i cukru (a propos przepisu na zupkę)- są takie, nie pamiętam dokładnie,ale wydaje mi się, że jak sprawdzałam w sklepie Knorra, to zawierały te składniki i wybrałam jakieś inne, ale mogę się mylić i może oskarżam niesłusznie biedne kosteczki i narażam wielki koncern na straty Co do kakao, to wiem, że ktoś pijał chyba naturalne (takie w proszku) z mlekiem 0% i słodzikiem,to chyba zgodne z Montim.
Dobrze, że już wiosna, bo przestanę bankrutować na warzywkach...:)
Dzięki za przepisy Ysassa, na pewno wypróbuję! Pisz koniecznie o efektach, ja po powrocie na stancję znowu powracam do montiego, ćwiczeń itd. i jak bedę wpadać na internet, to też się podzielę obserwacjami :) Pozdrawiam serdecznie Iskra

Mniej ambicji, więcej konsekwencji.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 380
Dzieki Iskra za odpowiedz!
Co do moich odstepstw w swieta...to niestety na szarlotce sie nie skoncylo.Ale nie ma sie co faktycznie zalamywac przeciez to nie koniec swiata i kazdy ma czasem ochote ma male szalenstwo;) A swieta( w ogole) sa tylko 2 razy w roku..no ale dochodzi, tlusty czwartek,urodziny itp.ale nie przesadzajmy:
Jezeli chodzi o moje efekty-niestety na razie nie ma zadnych ale po tych odstepstwach w swieta zaczynam montiego od nowa.Pochwale sie(mam nadzieje )za jakies 2 tygodnie.Generalnie jestem zadowolona ze swojego wygladu i nigdy nie mialam wiekszych problemow z waga,dlatego nie o wage mi chodzi.Mam 166 cm i waze ok 52 kilo wiec jest dobrze..ale chcialabym zmniejszych obwod ud,bo mam taka dziwna chlopieca figure:"nie mam na czym siedziec",ale za to "mam na czym chodzic)" :P.tak wiec srednio mnie interesuje waga i bede sie przede wszystkim mierzyc.
Oprocz rozpisania sobie posilkow postanowilam ze bede pozwalala sobie na male "szalenstwo" raz w tygodniu( czyli jakies orzechy,czekolada,suszone owoce) a raz na dwa tygodnie albo na miesiac(zaleznie od rezultatow) na wieksze szalenstwa: kawalek pizzy,lazagne ktora uwielbiam czy chociazby kanpke z pelnoziarnistego pieczywa z serem zoltym.Inaczej nie jestem w stanie wytrzymac na jakiejkolwiek diecie.Poza tym chyba sie zmobilizuje i zaczne cwiczyc regularnie bo ostatnio ruchu mialam malo(no niestety te nogi to w wiekszosci tluszcz a nie miesnie).Czasem sobie wychodze na 10 pietro na ktorym mieszkam,i spaceruje a raczej maszeruje z jednego miejsca w ktorym mam zajecia do drugiego(a odleglosci sa czasem zabojcze).I to by bylo na tyle
Podsumowujac: zaczynam nowy, zdrowszy styl zycia, ktory mam nadzieje pozwoli mi przez dlugie lata cieszyc sie dobra kondycja zarowno psychiczna jak i fizyczna.

Pozdrawiam !
Aneta
PS.Chcialabym podziekowac wszystkim, ktorzy tak licznie sie wypowiadali na tym forum i udzielali nam, poczatkujacym ,cennych rad.Odwaliliscie kawal dobrej roboty!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 59 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1107
ha,nio to widzisz, ja też mam głównie problem z udkami :)

Mniej ambicji, więcej konsekwencji.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Iskra ! Byłabym Ci bardzo wdzięczna za podanie konkretnych nazw i firm , które produkują "dobre" kostki sosołowe ... proszę ...!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 59 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1107
Mamona, zrobię to oczywiście, ale jak wócę na stancję, bo na razie jestem wdomu a nie pamiętam nazwy firmy...:( w każdym razie kupowałam je w Tesco.Aha i kupowałam jeszcze bulion grzybowy, tylko też nie pamiętam jakiej firmy :) ale obiecuję sprawdzić, udać siędo kawairenki internetowej i Ci napisać :) w każdym razie jak bedziezs szukac u siebie, to po prostu sprawdzaj, czy w składzie nie ma skrobii bądź cukru. Warzywne niektóre chyba są nawet bez tłuszczów zwierzęcych, chociaż może teraz bajki opowiadam i się kompromituję publicznie :) ale wszystko jest do sprawdzenia! Pozdrawiam

Mniej ambicji, więcej konsekwencji.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
siema! nie rozkminiacie jakie IG ma twarog chudy? a twarog chudy z makaronem (durum, al dente) + maslanka jagodowa?pozdro!co jest korzystniejsze: ryz czy makaron? orzeszki ziemne solone i prazone naprawde mozna tak szamac spokojnie ( maja IG 14-20)?pozdro!
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??

Następny temat

Białko przed treningiem??

WHEY premium